ЦИК посгрешили, но референдумът не е задължителен

За ВАС недостигащите гласове са не 12 хил., а около 11,5 хил.
7
ЦИК посгрешили, но референдумът не е задължителен
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от референдума, проведен заедно с президентските избори, и върна преписката за ново произнасяне при спазване на задължителните указания на съда при тълкуването и прилагането на закона.

Още по темата
Делото се водеше по жалба на инициативния комитет за референдума, свързан тясно с "Шоуто на Слави".

Според днешното решение на ВАС обаче броят на гласовете не е достатъчен, за да може резултатите от допитването до народа да са задължителни за Народното събрание.

Магистратите смятат, че броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове – 3 488 588.

Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини.

Според ВАС, както и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани трябва да бъде 3 489 080.

За да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума обаче трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини, т.е. недостигащите гласове не са около 12 хил., а около 11,5 хил.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд с касационна жалба в14- дневен срок от съобщаването на страните.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Това е само от 44 секции! Останалите повече от 12'000 не са проверени се още ;)
4
1
 
1
 
! Отговори
край преди 1 година
Колкото по се опъват партиите да въведат мажоритарните избори - толкова по-вероятно е в един момент да бъдат забранени.
3
1
 
12
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 година
Такъв страх от народната воля, не съм си првдставял. Както и да го въртите, проблема е като гангрясал зъб. Колкото се протаква по-лошо. Затова по-рано да се реши този проблем с народното желаниие е толкова по-добре. Всеки освен лапачите иска -120 депотати, прозрачност /разпознаваемост/, 1 лв.субсидии, правосъдие, безплатно здравеопазване. Затвор за крадците и нищо повече.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЪРЖАВНАТА МАФИОТСКА МАШИНА ОТНОВО СЕ ЗАДЕЙСТВА С ПОМОЩТА НА СЛУГИТЕ СИ ОТ ВСС .НАРОДА ОТНОВО ОСТАНА С ПРЪСТ В УСТАТА ? БЪЛГАРИ ОПОМНЕТЕ СЕ КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА СЕ СПЪВАТЕ В ЛЪЖИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МАФИОТИ ОТ БСП,ДПС ИГЕРБ ?
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Справедливостта надви чалгата. Голямо виене се очаква.