Йоан след убийството на Георги: Мие кръв на показ!

Убиецът минал близо до събралите се на местопрестъплението полицаи
Обновена: 28 фев 2017 14:11 | 28 фев 2017 14:07,
128
Йоан след убийството на Георги: Мие кръв на показ!
Снимка: архив МВР

Йоан Матев е минал на крачки от полицията, хапнал сандвич и измил кръвта си пред погледа на съученици, малко след като наръгал смъртоносно 15-годишния Георги в Борисовата градина.

Според разстановка на събитията, във фаталния ден излиза, че Йоан е бил на поне 7 места след смъртта на Георги, преди да се прибере у дома.

На 2 юни 2015 г. 17-годишният тогава Матев трябвало да е на тренировка по тенис от 10 до 12 ч. Вместо това обаче се обадил на брат си Марсел и му казал, че няма да дойде и ще се "помотае". Така в 11:42 ч той срещнал Игнатов, който чакал приятелката си Лора Крашевска да свърши с часовете.

Още по темата

Матев искал да обере момчето, но след като го наръгал, се уплашил и избягал, без да вземе нищо. Часът е засечен от справка на клетките на мобилните оператори.

Само минута по-късно Матев се появява срещу сградата на БНР и е засечен от камера. Часът ѝ показва 11:30, но според експерти е грешен и става дума за 11:43 ч. Няколко мига по-рано Йоан се е отървал от ножа, но това е попаднало в мъртва за снимачката точка.

Младежът хуква по бул. "Драган Цанков" в посока Телевизионната кула. По пътя му отново е сниман от камера на автокъща.

Маршрутът на Йоан в следващите минути остава неясен за разследващите. Знае се, че е успял да стигне до Румънското посолство на ъгъла на бул. "Михай Еминеску" и бул. "Шипченски проход". Там хвърлил суитшърта си, пише "24 часа".

Около 12 часа той се обажда на брат си и му казва, че е в района на Борисовата градина. Марсел току-що е приключил тренировка. Йоан отива при него и му разказва за срещата си с Георги. По това време задържаният все още не знае, че Игнатов е починал.

"Стана грешка. Исках да му взема парите, но случайно го намушках с нож", казал Йоан на брат си.

В следващите минути към Матеви се присъединява техен приятел. Тримата напускат кортовете и минават покрай Сектор "Б" на националния стадион "Васил Левски", завиват вляво, минават покрай Конната база и тръгват по бул. "Драган Цанков".

Около 12:15 младежите си вземат сандвичи от магазинче до "Римската стена". След като хапват, отново минават край Конната база и виждат много полицаи там, но не се спират. В следващите минути маршрутът на Матев се губи.

Около 14 часа той вече е в училището си - частната езикова гимназия "Езиков свят". Там негови съученици го видели да мие кръв от дясната страна на челото си. Дни по-късно го познали като "самотния бегач", чиито снимки бяха разпространени от МВР след убийството.

Никой обаче не подал сигнал в полицията. Официално младежът бе издирван като свидетел, а не като извършител на убийството.

Той бе заловен, след като неговата съученичка Стефани Вълчанова се свързала с приятелката на убития Георги - Лора Крашевска, за да ѝ каже, че познава младежа от записите, разпространени от МВР.

Крашевска подала сигнал, а в сряда Матев и брат му Марсел бяха задържани. По-малкият от двамата разказал всичко и посочил шахтата, в която бил хвърлен ножът.

Вчера прокуратурата обяви, че всеки, който е разпознал Йоан на снимките, с които бе издирван, но е замълчал, ще бъде предследван от закона.

Директорката на училището Василка Николова пък заплаши със съд всеки, който петни доброто й име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
99
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той бе заловен, след като неговата съученичка Стефани Вълчанова се свързала с приятелката на убития Георги - Лора Крашевска---Е, па публикувайте им и трите имена, ЕГН, адреси... Пуууу, загубени ***.
11
0
 
11
 
! Отговори
88 преди 7 години
Костов неслучайно има такъв параноичен вид.
10
0
 
6
 
! Отговори
адвокат на убиеца преди 7 години
До Анонимен 1Е, и? Това прави ли го невинен?
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мда, обърнете внимание, че момчето е издирвано като СВИДЕТЕЛ! Интересно дали въобще могат да привлекат някого към отговорност, че е разпознал свидетел пък не е докладвал за това в полицията? Възпрепятстване на разследване ще рече някой, обаче си е спорно, не като да се издирва заподозрян убиец.
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Това не е вярно.Съдът преценява дали видео материала може да послужи като доказателство или не.Има си процедури за целата, които ако не са изпълнени е друг въпрос.По-интересното е дали наистина училището си е замълчало.
7
3
 
105
 
! Отговори
Мая преди 7 години
Нали анонимността на свидетелите е гарантирана, бе, ***??? Съобщавате името на детето, осмелило се да каже истината и после призовавате хората да дават информация за извършени престъпления без да се притесняват??!?!?!
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре след като последните дни обяснявате колко всичко било очевадно, 2 г. защо не го хванаха?или може би има нещо общо с г.костов?
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разпознали го след 2 години. Много паметливи хора. Всичкото което прочетох, не знам кой автор на художествени романи го е съчинил. Оказа се, че цяла София знаела за Йоан, ама ей така си мълчали.
4
12
 
23
 
! Отговори
123 преди 7 години
Значи няколко часа е стоял с кръв по лицето, и нито той, нито хората, които са били с него след убийството не е видял тази кръв и да му каже да си измие лицето?! И чак когато е вече в училище, пред погледа на свои съученици си е измил кръвта! А приятелката на убития ЕДВА ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ видяла снимката , която се въртеше нон стоп по всички медии и разпознала заподозрения?! Абе вие самите вярвате ли си ?!
3
0
 
16
 
! Отговори
Kobi преди 7 години
Kakvo dobro ime !!!
2
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разпознаваш извършител на престъпление и си мълчиш. Ясно ми е защо Братя Галеви си напуснаха страната без много шум въпреки цялото медийно внимание към тях.
1
1
 
80
 
! Отговори
Директорката преди 7 години
Падението на българското общество е толкова голямо, че следващият път някой такъв ще занесе прясно отрязаната глава на своята жертва в училище, ще я разнася из коридорите, после ще я постави на директоркста маса, след което директорката, ще каже всички да си мълчат!