Как полицията стигнала до заподозрения за убийството на Георги?

В съда стана ясно как е разплетено убийството
Обновена: 25 фев 2017 09:30 | 25 фев 2017 09:28, Елка Василева
287
Как полицията стигнала до заподозрения за убийството на Георги?
Снимка: Булфото

Приятелката на убития в Борисовата градина Георги Игнатов сигнализирала в полицията, че “самотният бегач” от записите и заподозрян за престъплението е Йоан Матев.

Тя научила името на момчето от съученичка на Йоан, пише „24 часа“. Момичето, което се представило като Стефания, се свързало с Лора чрез свой познат. На срещата то съобщило, че е разпознало издирвания от МВР за убийството на Георги.

След това Лора подала сигнал в полицията и така криминалистите започнали да следят 19-годишния Йоан Матев.

Как се е стигнало до разплитането на убийството, извършено на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина, стана ясно в Софийския градски съд в петък, когато се гледаше мярката за неотклонение на Йоан.

Още по темата

Йоан признал за убийството пред по-малкия си брат Марсел още около 12 ч. на 2 юни 2015 г., се разбра в съда. Двамата братя играели тенис на стадион “Васил Левски” всеки ден от 10 до 12 ч. и следобед. На 2 юни обаче Йоан не отишъл с брат си на кортовете, защото искал да се “помотае”.

В края на тренировката около 12 ч. позвънил на Марсел и му казал, че е в района, но не казал защо е там. След разговора Марсел влязъл в съблекалнята да се къпе. Минута по-късно при него дошъл Йоан и го извикал настрани. Казал му, че “станала грешка”.

“Исках да му взема парите, но случайно го намушках с нож”, признал той пред Марсел. После казал, че изхвърлил ножа в шахта, а дрехата си - в кофа до албанското посолство.

Двамата братя и техен приятел тръгнали по бул. “Драган Цанков” към пазара на Римската стена, където яли сандвичи. Минути по-късно минали отново покрай Борисовата градина и видели много полицаи в района на конната база, но не спрели. Продължили по пътя си.
В 14 часа Йоан се появил в частното училище, където учел, въпреки че този ден пропуснал уроците. Негови съученици го видели да си мие лицето. А на дясната страна на челото имал рана.

Ученици, преподаватели и директори на частното училище “Езиков свят”, където Йоан учел, го разпознали на записите. “Те дори коментирали помежду си”, каза съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд.

Дни след убийството преподавателка на Йоан му поискала да представи извинителна бележка за 2 юни 2015 г. В училището нямало практика да се пишат неизвинени отсъствия на учениците и да се носят медицински бележки. Въпреки че всички ученици разпознали Йоан като “самотния бегач”, никой не съобщил в полицията. По време на разпитите криминалистите ги питали защо година и половина са крили истината.

Клетка на мобилните оператори засякла, че по време на убийството джиесемът на Йоан, който той ползвал през 2015 г., бил в района на Борисовата градина. Тя показала, че в 11,42 ч. момчето е било около пейката, където е открито тялото на Георги Игнатов.

В 11,43 ч. Георги говорил с приятелката си Лора, с която имали среща в парка. Успял да ѝ каже, че е наръган. В 11,43 ч. камера в района на убийството заснема момче. Друга камера, отдалечена на 36 метра от мястото на убийството, го заснема да тича, стана ясно на делото.

Според прокуратурата убийството е извършено за около 20 секунди.

Шахтата, в която Йоан хвърля ножа, е само на метри от БНР. Тя обаче попада в мъртва точка за камерите на сградата. Те са заснели Матев буквално на 3 метра от нея, но след това младежът излиза от кадър.

Конкретни факти, че камерите са заснели Йоан, не съществуват по делото, опонира един от адвокатите му Станислав Гюров.

Според него братът Марсел не бил запознат с правата си преди разпита. Криминалистите не му обяснили, че като близък роднина има право да мълчи.

Съдия Манолова му отвърна, че от протокола за разпит става ясно, че 18-годишният младеж е бил добре запознат с правата си.

Другият му защитник Илия Илиев пък изтъкна, че Матев е спортист - тренира бокс и тенис, затова всеки ден е бил в Борисовата градина и било напълно възможно камери да го заснемат.

Според защитниците му момчето не се е укривало.

“Искам по-лека мярка, за да продължа образованието си, уча право, работя в спедиторска компания, искам да бъда до семейството си”, каза Йоан. Родителите му не бяха в залата.

Съдът обаче не го пусна на свобода, защото имало достатъчно доказателства за вината му.

Той може да обжалва пред Софийския апелативен съд.

 


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
1
 
! Отговори
Дирек за директоркат преди 3 години
това вече нема колелета и се влачи.
частна гимназия - частна директорка - частна ятачка на убиец.
210
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
До Анонимен(248)
Забележително е че даскалицата му е поискала извинителна бележка, с което да му осигури алиби. Някой трябва да се занимае и с нея.
209
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Информацията за убиеца пътува до ушите на МВР година и осем месеца. Страшно дълъг път при условие, че едно големо село знаят кой е той . То не беха експертизи, че тук, че в Белгия и не знам си къде, а хората са го знаели убиеца почти веднага , че и са го прикривали. Сега пак ще има фанфари и наградени полицаи нали.
208
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко са били сигурни родителите и роднините, които е невъзможно да не го разпознаят и да не съпоставят някои факти около децата си за конкретния ден, че ще успеят да ги укрият и да избегнат правосъдието! Ако се страхуваха, отдавна да са в чужбина.И друго, колко са тези училища, които явно се интересуват само от парите на родителите, но не и от присъствието и морала на учениците? Това ли е бъдещият цвят на нацията? Че и юрист искал да става, а дали има нормално средно обравание?Достойнство,чест?
207
0
 
19
 
! Отговори
Непростимо! преди 3 години
Огласяването имената на приятелката на убития и на момичето, което единствено е показало гражданско чувство и е разкрило кой е на видеото, не ли ПРЕСТЪПЛЕНИЕ? Т.нар."журналисти" не са ли изучавали що е то професионална етика? Служителите от МВР не са ли задължени служебно да да пазят в тайна имената и самоличността на помагащите в разкриването на престъпления? Родителите и близките на Йоан и Марсел не се ли държат достатъчно обезпокоително, та двете момичета да се поставят в опасна известност?
206
13
 
4
 
! Отговори
кой преди 3 години
Издала го бивша съученичка. Полицията го разкрила чрез мобилния оператор.
Кое от двете е вярното ?
Защо 1 година бащата или брата или обвинения не унищожиха ножа ?
След цяла 1 година, друга бивша съученичка се сетила, че точно в онзи ден имал рана и се измил !!!

Защо толкова настойчиво ни се внушава кой е виновен, не трябва ли съда да определи кой е убиеца.
205
15
 
3
 
! Отговори
кой преди 3 години
Всичко е измишльотина. Няма никаква логика в изявленията на полиция и прокуратура. Полицията съобщава че е арестувала убиеца !!! Това не е вярно.
Арестуван е заподозрян а съда ще определи дали заподозряния е убиец.
70-80 човека знаели и никой не казал ! Това просто няма как да се случи. Най-малкото щяха да пратят анонимен сигнал.
Мобилната клетка е около 1 км. Понякога се припокриват 2 съседни с по 50-100 метра. Обвиненият може да е бил до пейката, може и на 50 метра, може и на 200 метра.
204
1
 
2
 
! Отговори
bigpick преди 3 години
Виновен ли е да си понесе наказанието. При заможни родители да опитва да ограбва човек и да го убива само да види какво ще стане! Някой е трябвало да му каже да не си играе с ножчета
203
0
 
1
 
! Отговори
Зен преди 3 години
Полицията у нас не е цвете, но институциите са създадени да подсигуряват обществения интерес. Когато обществото не се интересува от справедливостта, няма кой да поддържа институциите в добро състояние.
202
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ангел А бе- не е точно приятелката му, друга девойка не е издържала, но лошото е , че не ПОЛюЦИЯТА, на която това й е работата.
201
0
 
1
 
! Отговори
Ятак преди 3 години
Не е вярно, че са били 4-5 . Чети, образавай се!
200
2
 
12
 
! Отговори
Халил преди 3 години
Въпреки че всички ученици разпознали Йоан като “самотния бегач”, никой не съобщил в полицията. По време на разпитите криминалистите ги питали защо година и половина са крили истината.Във Дубай таз *** ще лежи в затвора за съучастие и възпрепятствуване на правосъдието и присъдата на шериатският съд за това ще е доживотен затвор за прикриване на убиец.
199
2
 
31
 
! Отговори
Лошо преди 3 години
Аз не разбирам. Десетки съучерици, отделно - учители, директор - мълчат. Добре, че се е намерило едно нормално живо същество, което да съобщи, че е разпознало убиеца. Но не разбирам, дали защото в частните училища все са 'подбрани', или такова е състоянието на обществото и хората...
198
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всяко чудо за 3 дни".
След 2 дни, всичко ще е по старому. Нищо няма да се промени.
Никоя партия няма да предложи по крути мерки срещу агресивните ученици, защото господарите от Америка и Европа така са казали - "у вас требе стане анархия"!
197
3
 
41
 
! Отговори
защо не мога да пиша преди 3 години
Училището не подало сигнал за убиеца да се закрие и собствениците му да нямат право да се занимават с такъв род дейност. На какво учат в него учениците си ? " Щом можете да си платите, всичко ви е разрешено"
196
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно братчето -чалгар го е издало, ако са се скарали за пари. Ава то с мутра чалгар за пример начело на държавата всички *** и уб11ци се чувстват недосегаеми и велики.
195
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типични гербаджии -ниско интелигентни, но яки, спортисти, мутри, арогантни, крадливи, нагли, алчни, насилници - все черти на гербаджии от селата край София. Убиват човек не защото нямат, а защото не иска да им даде парите . Купуват си дипломи и се перчат, карат големи джипове, а всъщност са пълни ***.
194
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има нещо, което е недопустимо: защо се съобщават имената на информаторите? Кой ги е дал на журналистите? Професионално ли е да се разпространяват по медиите? Разследващите ли са ги посочили? Сега двете момичета са абсолютно беззащитни. Нима целта е никой да не смее да свидетелства? И защо такива смешни твърдения- засечен телефон, но невъзможност за откриване на виновното лице, Йоан понастоящем бил неразпознаваем, само защото" напълнял" и пуснал брада? В полицията имат методи за това, известно е
193
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има нещо гнило в тази история. Тази шахта, да кажем,че не е претърсвана, близо две години не е ли почиствана от съответните служби? Дали едва сега е открит ножът? Родителите са били абсолютно наясно, че синът(синовете?) им е извършителят. Върнал се е с рани по лицето, показани ясно по телевизиите и вестниците. Външен вид, облекло-известни са им. Съседите им казват, че веднага са спрели да пътуват в чужбина(ясно, граничен контрол, сравняване на снимките и т.н.). И директорката трябва да отговаря!
192
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справедлива доживотна присъда!