Бивш шеф на ямболската болница с условна присъда за сделки

Ощетил здравното заведение с 46 800 лв., сега ще ги връща
4
Бивш шеф на ямболската болница с условна присъда за сделки
Снимка: Булфото, архив

Бившият директор на МБАЛ "Св.Пантелеймон" в Ямбол д-р Любомир Маринов е признат за виновен за сключване на две неизгодни сделки, с което умишлено е ощетил здравното заведение с 46 800 лв. и на втора инстанция. С това решение Бургаският апелативен съд потвърди условното му наказание от 1 година с 4 години изпитателен сок.

Договорите  са сключени с частна фирма през 2014 г. Единият е за попълване и окомплектоване на документи, съгласно изисквания за кандидатстване по покана на МРРБ по проект за "Подкрепа за обновяване и модернизация на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации".

Според втория договор болницата е платила на същото дружество и за извършване на консултантски услуги, свързани с изготвянето на анализ на разходи и ползи от участието в проекта за обновяване на лечебното заведение.

Директорът е разпоредил лично авансовото плащане на двете възнаграждения по тях в общ размер на сумата 46 800 лева, като по този начин е причинил на представляваното лечебно заведение имотна вреда.

Двете съдебни инстанции са единодушни, че сделките са неизгодни, тъй като не е имало никаква необходимост от тяхното сключване.

По делото по несъмнен начин е установено, че болницата изобщо не е получавала покана за участие в такава програма. Министерството на здравеопазването, в качеството му на бенефициент по схемата за безвъзмездна финансова помощ, не е депозирало в Управителния орган на ОПРР проектно предложение за интервенция МБАЛ "Св. Пантелеймон".

Здравното заведение дори не е било включено в групата на тези, които са могли да получат финансиране по ОПРР при наличие на свободен финансов ресурс.

Според съда д-р Маринов е бил наясно, че болницата не е била предвидена за финансиране, че е липсвала каквато и да е възможност лечебното заведение, което не е бенефициент по ОПРР, да кандидатства за получаване на безвъзмездна финансова помощ.

Бившият шеф на болницата е осъден да заплати на лечебното заведение 46 800 лв. Като обезщетение за причинени имуществени вреди. Решението подлежи на обжалване пред ВКС до 15 дни.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е, че в България журналистите не си вършат работата. Особено пък в малките градове. В Ямбол,който и да хванете е лесно да се види как и колко е крал. Но няма един читав да се разрови. Страх и мизерия. Областен управител на 36 години,че вече и бивш депутат, с фирми после продадени на роми...ей такива истории
Затова Слави ви каза, че сте поувехнали...не сте увехнали ами хич ви няма
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 89 година в края на града има почти готова нова болница, със закупено оборудване, но не беше пусната в експлоатация. От тогава на няколко пъти и смениха дограмата изцяло. Наляха се милиони и милиони в старата болница, която е един сбор от стари, стари сгради като различни отделения, като и на нея многократно дограмата и се сменя..Ако се разровят в тази болница колко пари са се изтрошили ненужно и завишено, а дефакто качествеото на обслужване е критично ниско. Нископлатен персонал, няма кадри
2
0
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
С подобна присъда как ще респектират шефовете на други болници да не крадат. В Дупница преди 2 г. бяха хванали шефа на общинската болница с фалшива диплома, и к'во, ...нищо.
1
0
 
7
 
! Отговори
Тигъъъър преди 1 година
Човека краде и съответно го осъждат на две инстанции ,а получава 1год и 4 мес условна присъда!!! Не ,че толерирам кражбите ,ама някои лежат за кражба на храна !