Свобода за "Наглите" – има ли правно основание за нея?

Преди 7 месеца престъпниците нямали право дори на отпуск
30 май 2017 10:52,
34
Свобода за "Наглите" – има ли правно основание за нея?
Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Има ли правно основание двама от бандата "Наглите" да излязат на свобода? Преди седем месеца такова не е съществувало дори за излизането им в домашен отпуск, а днес те се пускат предсрочно, обясни главният редактор на вестник "168 часа" Слави Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца ще бъдат пуснати за добро поведение много преди да са изтекли присъдите им, стана ясно вчера. Двамата са част от бандата за отвличания, държала в плен и измъчвала хора, очаквайки откуп от близките им.

Още по темата

"Аз не съм изненадан от тази новина. Още през септември имах информация, че се готви домашен отпуск на Йожи и изпратих имейл с въпроси към управата на Софийския затвор дали това е така", разказа Слави Ангелов.

Той обясни, че е получил отговор как няма никакви правни основания това да се случи.

"И, изведнъж, 7 месеца по-късно се оказва, че не даже домашен отпуск, а се готви неговото освобождаване", учуди се Ангелов.

Адвокат Людмил Рангелов също коментира темата в Bulgaria ON AIR и твърди, че Ивайло Евтимов-Йожи от правна гледна точка е изтърпял повече от половината си присъда, намалявайки престоя си в затвора чрез признаване на два работни дни за 3 дни лишаване от свобода.

"На практика той има малко повече от 7 години да изтърпява присъдата си, а е осъден на 18. Така че той е излежал повече от половината, на база труда и това е основанието да бъде освободен. Но по процедурата се изискват и други условия", уточни Рангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
17
 
! Отговори
чобаняга преди 6 години
Има такива "недемократични" страни,където за това,което са извършили има бърза присъда и не се налага на осъдените да работят в затвора и да има куп адвокати да ги бранят. В онези страни може да ходиш в тъмнината,спокоен за себе си и за близките си. Така беше и у нас до преди 30 години.
4
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И орден Стара планина им дайте при освобождаването!
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Били превъзпитани и разкаяли се престъпници. А като са такива, върнаха ли парите от отвличанията? Доколкото знам - не. Най-вероятно точно с тези пари са си купили освобождаването.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да знам каква отговорност носи този, който ще вземе решение за освобождаването им ако извършат друго престъпление. Ако има жертва в резултат на неправилни действия на лекар, той носи съдебна отговорност. Ако има жертва в резултат на неправилна преценка за поправили се и пуснати на свобода престъпници, този който ги е пуснал носи ли съдебна отговорност. На практика той се превръща съучастник в евентуално престъпление, защото с действията си е подпомогнал извършването му.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да няма правно основание, ще им напишат закон, за да ги пуснат. Нищо ново в псевдодържавата България.