Параграф 22: Лерца си кара колата заради пропуски в закона

Прокуратурата: Не може й да се търси наказателна отговорност!
28 юни 2017 12:37, Анисия Иванова
38
Параграф 22: Лерца си кара колата заради пропуски в закона
Архив: Булфото

Несъвършенства и пропуски в законодателството позволяват на Катя Лерца, обвинена за убийство на полицейски служител с автомобил в Пловдив, да шофира без свидетелство за управление на МПС, се казва в съобщение на прокуратурата.

Провдивчанката блъсна и уби полицая Делян Палазов на бул. "Санкт Петербург" в града на 13 май по време, когато той изпълняваше служебните си задължения.

Още по темата

От прокуратурата излизат със становище заради множеството публикации, че обвиняемата за смъртта на полицейския служител отново е установена да шофира автомобил, след като е било отнето свидетелството й за управление.

Магистратите припомнят, че Лерца е привлечена като обвиняема, с постановление на наблюдаващия прокурор при Окръжна прокуратура - Пловдив от 17 май 2017 г., и като мярка на процесуална принуда, е било разпоредено временно отнемане на шофьорската й книжка.

Постановлението на прокурора незабавно е било изпратено за изпълнение на органите на КАТ. Оттам обаче не са стартирали процедура по налагане на принудителна административна мярка за отнемане на документа.

От прокуратурата допълват, че разпоредбата на чл. 343 в, ал. 3 от НК, предвижда носене на наказателна отговорност само за шофиране в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелство за управление на МПС, но не и за шофиране в срока на сходната мярка на процесуална принуда.

"В конкретния случай, поради законодателно опущение, не би могла да се търси наказателна отговорност от обв. Лерца за шофирането й без свидетелство за управление на МПС", твърдят от прокуратурата.

Отново несъвършенство на извършената законодателна промяна, е налице и пропуск на законодателя да се предвиди санкция за неизпълнението на мярката на процесуална принуда, заради което пък не може мярката за неотклонение да се промени в по-тежка. Това може да стане при нарушаване на забрана да бъде доближаван пострадалият или забрана обвиняемият да напускане пределите на страната, се казва още в съобщението от прокуратурата.

Разследването по досъдебното производство за убийството на полицая продължава, като от прокуратурата се ангажират то да приключи в рамките на законоустановения двумесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е то...проруската прокуратура клон България! Цацароф да ходи пак по азиатските кенефии и да се кланя на господарите си. Така пуснахте и убиеца Максим Ставийски под диктовката на Игор Исакоф.
4
0
 
38
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Хахахахахахахаххааххахахахахахахахахаха НЕМОГА............................................ХахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххаахаххахааххааххааххахахаахВажното е да се протестира само за заплати, а че има такива неща в "държавата" ни няма значение.......................
3
0
 
45
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Тези закони са писани от хора които си гласуват сами заплатите и сега на всички привилегии е обявен и конкурс за застраховки живот на ненагледните ни депутати. Това са страшно неграмотни и мързеливи ***. Ето го резултата от тяхната работа
2
0
 
42
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
1
0
 
66
 
! Отговори
zeus преди 6 години
От написаното разбирам, че КАТ не са си свършили работата да и вземат книжката, това при положение, че е убила техен колега. Коментарите са излишни...