Ексшеф на фонда за лечение на деца с шест обвинения

Прокуратурата внесе обвинителен акт от 500 страници
8
Ексшеф на фонда за лечение на деца с шест обвинения
Снимка: Булфото, архив

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу четирима служители на Фонда за лечение на деца.

През април 2016 г. те бяха обвинени за участие в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

Още по темата

Шест обвинения са повдигнати на Павел Александров, бившият шеф на фонда.

Пет са обвиненията срещу Катерина Котева, главен експерт във фонда, която неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник  и в негово отсъствие е продължавала престъпната му дейност.

Татяна Радева – старши експерт "икономист, организатор на труда", и Станислава Горанова – главен експерт "специалист обработка на данни" и контрольор на дейността на фонда, са обвинени за участие в престъпното сдружение, като с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на институцията.

Според доказателствата по делото през септември 2014 г. Павел Александров лично мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на средства от бюджета на фонда.

Така например, за командироване в чужбина без право и със средства на фонда лекари от различни болници - за участие в международни семинари или като придружители на болни деца. Според нормативната уредба придружител в подобни случаи може да бъде само едно лице, като на практика това е някой от родителите.

Александров неправомерно е сключвал и договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в болница Аджъбадем, Турция. Договорите са сключвани без провеждане на обществени поръчки, като на тяхно основание от бюджета на фонда през 2014 г. са изплатени 223 252 лв., а през 2015 г. – 230 096 лв.

Плащанията към фирмата са продължили и след указание на МЗ да бъдат спрени, тъй като не са съобразени със Закона за обществените поръчки.

Без да е лекар, и без решение на Обществения съвет към фонда – каквото е нормативното изискване, Павел Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост.

Със средства на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители на фонда, при положение, че в длъжностната им характеристика е записано изискването за владеене на съответния чужд език.

Доказателствата по делото сочат, освен от средствата на фонда, участниците са прехвърляли плащания на фонда към бюджета на НЗОК. Без да разполагат с правомощия за това, Александров и Котева са попълвали формуляри "S2", с което са задължавали НЗОК да плаща на болници в чужбина за лечението на деца, изпратени там от фонда.

С цел да се прикрият извършваните престъпления във фонда не е бил извършван адекватен и ефективен финансов контрол в съответствие с нормативно установения ред. Със заповеди на Александров от 2014 и 2015 г.
за финансов контрольор на фонда е била определена обвиняемата Татяна Радева. Доказателствата по делото сочат, че във фонда не е извършван предварителен контрол, не са издавани контролни листа и за поети финансови задължения.

Обвинителният акт е от 500 страници. Основава се на множество събрани писмени доказателства, свидетелски показания и експертизи.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Bluebird преди 1 година
Кога ще се гледа делото на Далаверко Носков и Гепи Шмърков?И ще има ли такова изобщо?В страшни далавери се забъркаха,а в кюпа е и дебелата жена на Носков-Ралица.
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не виждам нищо лошо, че е отишъл с лекари в чужбина, те са били подготвени за съответния случай и само са били в помощ
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пражил е хубажо нещо, сега е по-срашно
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са му шест обвинения!
2
2
 
5
 
! Отговори
Toto преди 1 година
И как точно е крал? Като изпращал деца на лечение в ужбина? И Вишински ще му завиди на Цацаров и този прокурор. Истината е че по времето на неговото управление фонда започна да праща деца в чужбина, щото преди веръщаше парите в бюджета д ги краде Бойко, а децата. тях кучета ги яли.
1
1
 
11
 
! Отговори
Tojo преди 1 година
трябва да си доста долна амеба за да откраднеш от фонда за лечение на деца....пожелавам им всичко което кармата им е подготвила...