Норвегия ни дава €25 млн. за по-добри условия в затворите

Ремонти на арестите, на килиите, на общежитията, център за обучение...
55
Норвегия ни дава €25 млн. за по-добри условия в затворите
Снимка: Булфото, архив

Над 25 млн. евро са предвидени по новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. за подобряване на условията в затворите, повишаване капацитета на служителите, работещи в сектора и за реинтеграция на лишените от свобода. Това стана ясно на семинар, организиран от правосъдното министерство.

Изграждане на пилотен затвор с учебен център към него, създаване на преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници, на които им предстои освобождаване, ремонт на затвори и арести, са сред основните цели, залегнали в следващите години, допълват от министерството.

Предвидено е такива преходни отделения да бъдат обособени към затворническите общежития към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, а пилотният затвор, към който ще бъде изграден и учебен център, да бъде в Кремиковци.

Производственият цех към Пазарджишкия затвор да стане обучителен център за подпомагане реинтеграцията на лишените от свобода след тяхното освобождаване, е заложено в програмата.

И още: да бъде изграден нов арест и пробационна служба в Петрич, да се ремонтират затворите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца да бъде преустроено ново общежитие от открит тип.

Досега Норвегия ни отпусна над 10 млн. евро, с които беше изградено затворническото общежитие в Дебелт към затвора в Бургас, ремонтираха се затворът в Стара Загора, общежитието в Разделна към Варненския затвор, яслата и медицинският център в Сливен, кухните в затворите в Бургас и Ловеч, където се обнови и болницата, в Шумен се изгради нов арест, а Учебният център за служители в Плевен бе реновиран.


55
Още от
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 11 месеца
А за тези милиони не може ли да им изпратим за отглеждане 250 раирани .....?
38
0
 
2
 
! Отговори
наивен преди 11 месеца
дайте на 25 диверсанти по 1 милион и списък с данни за всички престъпници. Предполагам до 2 месеца всички затвори ще се преоборудват на шивашки цехове... А престъпниците ще беседват с алах, мохамед, банго васил (или с друг бог, в който вярват).
37
0
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 11 месеца
Струва ми се, че като станем затвор на европа, единствените затворници, които ще ни пращат всъщност ще са върнати родни цuгaня, които запълват техните
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Yasho
Много скоро, няма да усетиш кога, и ТИ ще станеш "изфъскала пенсия", на никой не се е разминало. Спомни си тези думи тогава, когато други млади ще им се драйфа от тебе!
35
4
 
1
 
! Отговори
Yasho преди 11 месеца
Щом в една нация не са приоритет младите, а само изфъскали пенсии в този свят , който върви с не знам какви темпове ..квото било било кой както оцелял оцелял ...не се прави на много праведен в комунизма българският тарикатлък беше стил бай ганьо аре бегай у лево
34
3
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 11 месеца
До Пенсионер,е,няма такава наглост,пенсионерите да бяха работили,а забравих,те тая дума не са я чували,сега пък продадоха децата си по чужбина и на старини продължават да живея както и на младини,шапка на тояга,няма такава гнус по света като българския пенсионер
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво ще ни ги дава тези милиони. Направо да им ги пратим по пощата нашите затворници да си излежават присъдите при техния лукс. Може да ги научат и на норвежки и да им построят къщичка в някой фиорд .
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Откакто в затворите се напълни с кокошкари, а и нали има по малко и ман.гали (от кумова срама), за да не се чувстват дискриминирани, сега ще им подобряват условията. Иначе току виж че започнала масова практика да завеждат дела с бхц-то че нямашо телевизори в килиите и матраците не са със сребърни йони.
А колко ще се открадне от тея милиони, е въпрос на възможности :)
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом са за по-добри условия за килиите на политиците, че Сотир нещо ги подпука, само забрави нещо завряния зет!
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колкото повече мотивация имат криминално проявените сами да се предават на полицията и да седят зад петзвездните решетки, толкова по-добре за нас, простосмъртните и прошляви ***. Допълнителен бонус ще е че ще имат по-малко възможности да се размножават. Още по-добре за нас.
29
4
 
11
 
! Отговори
Breivik преди 11 месеца
Ако е за нови затвори с повече малки килийки да иначе да си ги наврат в белите задници и да си гледат тяхната държава там, дето убийци на деца живеят като царе в пандиза и ги съдят че им били сервиралу счупена бизквита.
28
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Безплатен обяд няма! Норвегия си плаща да няма пришълци от България. Иначе от арабските държави и Африка - МОЖЕ!!!
27
1
 
10
 
! Отговори
do Yasho преди 11 месеца
Тези пенсионери са твоите баби и дядовци, родители на твоите родители! Ти къде си отрасъл, кой те е гледал или си бил изхвърлен между блоковете!
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ще има ли луксозни електрически столове в луксозните затвори,за масажи.
25
2
 
7
 
! Отговори
Boyan преди 11 месеца
За да им е приятно на нашите престъпници като на техния *** Брайвик...
24
11
 
6
 
! Отговори
Yasho преди 11 месеца
Стига вече с тез пенсионери те са си взели хубавото в комунизма ...мекото на хляба са взели.За запазване на нацията мисълта трябва да е съсредоточена в младите ......колкото и да са мачкани в живота оцеляват Обърнете внимание на младите нищо , че са здрави :) ))))!!!!
23
4
 
18
 
! Отговори
данъциплащач преди 11 месеца
като станат луксозни затворите,всички влизаме да живеем там,
че навън стана нетърпимо дивашка държава
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
безплатен обяд няма.просто така.
къде ли е уловката?
ще ни изпращат европандизчии ,да се превърнем в затворът на европа.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Луксозни затвори и висококвалифицирани престъпници?!
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Странни коментари Пълно е със и болни пенсионери, които вегетират с 150-200лв. Тези хора вече не могат да работят и единственият начин да им помогнеш е като им дадеш повече пари,за да изживеят края на дните си по по-достойно, а не като ско.тове!А колкото до рехабилитацията на престъпниците, първо държавата да се пребори с корумпираните политици,които дават "прекрасен" пример на народа, че не с честен труд , а с далавери се изкарват пари. Иначе нищо няма да се промени.