Ти или Аз? От "най-добри приятели" до "смъртен враг"

Марихуана, скандал, нож, живот на ръба за единия и затвор за другия
45
Ти или Аз? От "най-добри приятели" до "смъртен враг"
Иван Генчев в съда на 28 октомври 2013 г. Снимка: Булфото, архив

Спречкване между двама 16-годишни най-добри приятели и съученици от Гимназията по хранително – вкусова промишленост в Пловдив води до тежко престъпление. Фаталният ден е 23 октомври 2013 г.

Единият е Искрен, който дълго време се бори за живота си. Другият – Иван Генчев сега излежава най-тежката присъда зад решетките в Бойчиновци заради опит за убийство.

Още по темата

Всичко започва, когато двете момчета се срещат в дома на Искрен. Именно там се разиграва сцена на жестоко насилие.

"Тогава трябваше да му дам материал – марихуана. Сбихме се, той извади нож, разряза ми ръката. Първият път ми разряза дясната ръка, след това посегна втори път, с лявата хванах острието, избих ножа, взех го и го намушках няколко пъти", разказва Иван пред bTV.

"Тоя нож ми остана в ръката, защото сухожилията ми бяха срязани. Останах с криви пръсти. Отидох на мивката, пуснах вряла вода, не можех да си отворя пръстите. Ножът падна там. Нито съм крил следи, нито нищо", допълва той.

Иван не си спомня точно какво се случило по-късно. Оставя приятеля си и бяга.

"Аз бях в твърде голям афект. Излязох, отидох на автогарата. Там ми стана лошо, бях изгубил много кръв вече. Извикаха ми линейка", споделя момчето.

По тялото на приятеля му лекарите преброяват 14 прободни рани. Иван е осъден за опит за умишлено убийство.

"Ние отидохме ей така, да се напушим. Стигна се до този скандал и… целия ми живот пропадна от тогава", разказва той.

Иван признава, че всеки ден с приятеля му са употребявали голямо количество марихуана. Във фаталния и за двамата ден също са пушили много.

Казва, че е нападнал Искрен с нож, защото нямал друг избор. В онзи момент положението било "ти или аз". Смята, че така е спасил живота си.

Иван признава, че през цялото време е съзнавал, че може да убие Искрен.

"Като отидох на автогарата предполагах, че е мъртъв. Няма какво да лъжа, нито да крия", спомня си Иван. Така животът му се преобръща в един миг. Няколко месеца по-късно той вече е зад решетките на "Бойчиновци".

"Имах цели, които да осъществя. Исках да уча, да работя. Щях да стана студент" ,споделя с тъга Иван. В затвора момчето се опитва да е постоянно ангажирано, за да не мисли за инцидента. Изкарал е 2 курса – за готвач и дърводелец. В момента готви в кухнята на затвора.

Всичките му приятели са шокирани от постъпката. За целият му престой в затвора никой от тях не го е потърсил.

"Аз съм 3 години и нещо тук, никой не ме е потърсил. Аз не искам да ги търся, защото всичките са наркомани", разказва ни детето.

Казва, че затворът го е лишил от свобода, но е променил изцяло съзнанието му. Радва се, че е попаднал тук, защото е спрял с дрогата. Иван се определя като спокоен човек, а злощастният бой е бил първият в живота му.

"Един побой нямам, едно сбиване нямам. Бил съм толкова кротко дете, никога не съм се бил", разкрива Иван.

Семейството му е в Германия. Когато излезе иска да замине при тях. Смята, че постъпката му го е лишила от бъдеще в България.

"Искам да изляза и да постигна нещо в тоя живот. Искам да съм на свобода. Не искам да си спомням за това място", казва младежът.

"Правя всичко възможно да изляза по-рано. 1 час да е, но да изляза по-рано", допълва той.

Момчето вече е излежало 3 от 7-те си години. Надява се да бъде освободен предсрочно. Казва, че единственото, което винаги ще му напомня за онзи кошмарен момент, са белезите по ръцете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До нереалистДоза марихуана???? Е как се бие тази марихуана на дози?Не разбирам как коментирате нещо ,което въобще не ви е ясно.
14
2
 
6
 
! Отговори
Константин преди 6 години
Скапани наркомани.
13
15
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Taka e braka Bolgari ........ pusete marihuana i hasis... upotrebuvajte nargile ,inzektirajte kokain, nemojte da zaboravite na heroinot , moze i LSD, EXSTAZI , zatoa sto ste EVROPEJCI I NA KRAJOT vi sleduva dead row........
12
4
 
25
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
Докъде стигнахме!? Или убиваш, или биваш убит. Избирай!Всичко това заради доза марихуана, заради 2 ябълки, 5 лева, блуза от Мола и или някаква друга вещ. Вещите, стоката, моето- това е смисъла на живота! Самият живот не чини пукнат грош.Отдавна е трябвало младежът да замине в чужбина при родителите си. Тук средата е нездравословна. Дори да нямаш лоши мисли, няма гаранция, че няма да те засилят по нанадолнището. Не можеш да имаш доверие никому.
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чалговремието до това води. Не ги научиха кой е Бах, Бетовен, Моцарт, Панчо Владигеров, ама Азис, Криско и кви ли не рап-герои и чалга-героини, всичките ги знаят и са им идоли.Евроатлантиците били виновни, Сорос, Далай Лама, Иван Костов, чичо му, и кой ли още не бил виновен.Е, това е господа съдебни заседатели.
10
13
 
17
 
! Отговори
еврЕоатлантик преди 6 години
Перфектно искахме евроатлантическите (ценности) и си ги получихме в целия им (бялсък)
9
2
 
3
 
! Отговори
?!? преди 6 години
До Петър ПапазовКой говори тука за хашиш?
8
2
 
23
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
За такава малка държавица, като нашата бая новини за деца убили деца има... принципно сме си с къса памет българите, ама всяка година има по няколко подобни случая. Не е добре това... А тва с 11 годишното момиче просто... нз... ама реално много родители просто са абдикирали от задълженията си на такива и резултатите са налице...
7
1
 
35
 
! Отговори
алкохолик преди 6 години
Не са се изтрепали заради тревата, ами заради парите. Всички се трепят заради пари. Що не ги забраним веднага, а?
6
9
 
24
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Мале, с тия конотации за марихуаната аз следваше да съм станал сериен убиец още преди години :)
5
7
 
8
 
! Отговори
Петър Папазов преди 6 години
Хашишът не е разрешен нито в Берлин нито в Ню Йорк нито другаде в развитите страни. Единствено в Амстердам има определени места за наркомани където да го пушат без да пречат на нормалните хора.
4
9
 
39
 
! Отговори
Наркодилър преди 6 години
Не е виновна дрогата, никой не кара децата насила да купуват дрога, виновни са родителите които не са ги възпитали.
3
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марихуаната не беше ли полезна?
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така стават нещата.Най-доброто приятели..., голяма любов.Но в един момент нещо се случва и не могат се понасят.Изпитват органическа непоносимост един към друг.
1
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попадна в затвора и стана човек.