Глобата за Сундберг – максималната! Такъв е законът!

От съда обясниха, че наказанието е напълно законосъобразно
29 сеп 2017 18:48,
34
Глобата за Сундберг – максималната! Такъв е законът!
Снимка: Архив, Булфото

Според Наказателния кодекс шведът Ралф Сундберг, който ритна в главата камериерка в хотел в курорта "Слънчев бряг", е получил максимална присъда, обави на пресконференция председателят на Районния съд в Несебър Евгени Узунов.

Още по темата

Той уточни, че чужденецът дотогава не е бил осъждан и се освобождава от наказателна отговорност по член 78а.

Обяснението идва след като лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да научи името на съдията, който е "унижил достойнството" и "оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв".

"Изпратих SMS на Корнелия Нинова с името на съдийката, но няма да слизам на нивото на политиците с коментар по такива обстоятелства", заяви Евгени Узунов, цитиран от БТА.

Той каза, че съдия по делото е била Йорданка Майска-Иванова. Тя имала 20-годишен стаж и била изключително опитен съдия.

Евгени Узунов подчерта, че решението на Районния съд в Несебър кореспондира напълно с българското законодателство и е напълно законосъобразно.

Санкцията предвидена от законодателя е от 1000 до 5000 лева. В рамките на посочените в закона граници на наказанието, съдебната инстанция е определила и наложила наказание от 4 500 лева, което се доближава до максималния размер на законово установената горна граница, посочиха от съда в Несебър.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров също определи присъдата на Ралф Сундберг като несправедлива и унизителна, както за камериерката, така и за българското правосъдие. Според него обаче това не се дължи на съдията, тъй като е приложила закона.

Цацаров постави и въпроса дали Наказателният кодекс не се нуждае именно от корекция в тази насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
1
 
! Отговори
не знам преди 6 години
Говори се,че на шведа още на първия ден му изчезнал лаптопа от хотела!Не знам дали е вярно!
11
0
 
4
 
! Отговори
Хм преди 6 години
А бе много им се свидят присъдите на тия съдии!Лимит ли имат колко да дават или ги "стимулират"?(риторичен въпрос)
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Глобата за Сундберг максималната! Такъв е законът!"-ами супер- предлагам нов туристически продукт- ритане на камериерка с все сила в лицето- 2500 евро. Така де, няма да гоним туристите я. Да се поразровим в закона да видим ккакви други атрактивни продукти можем да предложим- обиди, закани, ритници...и плащане на съответната сума.Само се чудя, ако българин беше изритал шведка или американка дали щяха да го пуснат само с глоба?
9
0
 
11
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Вече знаем колко е тарифата да нариташ съдия когато те е прецакал по дело... Не е скъпо, при това можеш да го снимаш и да го пуснеш в нета за назидание на останалите.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е максималната, спестили са му 500 лева.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не оневиняваайте корумпираните съдии!!!!За ритане в главата - това е опит за убийство!Второ - ако тази жена отиде в Швеция и го изрита този в мутрата, така ли ще остане положението?Трето - що го пускате като не си е платил глобата?
6
0
 
6
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
За 3500 може да ме ритнете... но, първо парите, че Швеция далеко
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 3500 лв можете да отидете и биете един къч на някой депутат.
4
0
 
10
 
! Отговори
Член преди 6 години
проблема не е в глобата!проблема е, че не е платена и едва ли ще бъде.проблема е работодателя, че не е застраховал работника си...проблем е масовото не-плащане на глоби, актове, фишове по горите и пътищата...имало актове на 3ма джигити за 300хиляди и... нищо.
3
0
 
15
 
! Отговори
хидко преди 6 години
Не е такъв законът. Лъжат! И никой копче не може да им каже! Ал.7 от чл.78а гласи, че не може само с глоба да се наказва извършител, ако е бил пиян или дрогиран
2
0
 
11
 
! Отговори
разбира се преди 6 години
Българските съдии,за разлика от американските,са страхливи мишоци без собствено мнение,придържащи се към буквичката на закона!Ама закона не работел,много важно,келепира е важен!В древния Рим при неработещ закон вносителя е бил принуждаван да се самоубие!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не дъвчете глобата, КОГА ще ги плати, питам? Някой ще потърси ли отговорност на хората, които пуснаха осъден да се прибере необезпокояван в страната си, БЕЗ да плати глобата, наложена му за тежко провинение. Кой допуска такива като това нищожество да правят каквото си искат и след това да няма НИКАКВА наказуемост?