Столичната община на съд, отказала да признае лесбийски брак

Чиновниците не променили статута на софиянка, женена за британка
121
Столичната община на съд, отказала да признае лесбийски брак
Снимка: Булфото, архив

Българка започна дело срещу Столичната община, отказала да признае еднополовия брак между нея и съпругата й.
През 2016 г. жената сключила брак с Лилия Бабулкова във Великобритания, където хомосексуалните имат това право, предаде Дарик радио.

Скоро след това подава искане в Столичната община, район Люлин, като желае да бъде отразено актуалното ѝ семейно положение - "женена".

Институцията отказва, мотивирайки се със Семейния кодекс и Конституцията.

Жената. решава, че ще обжалва това пред съда, а с него се заема адвокат Деница Любенова от Младежката ЛГБТ организация Действие.

"Ще се аргументирам с Кодекса за международното частно право. Той очертава ясно основанията за международна компетентност на органите на чужда държава. Ако те са налице, такава компетентност се учредява и въпросният брак трябва бъде признат у нас", обясни тя.

Според нея, ако община във Великобритания има право да сключва брак между двама души, той е законен.

"А в КМЧП ясно е написано, че "(3) Българските граждани в чужбина могат да сключат брак пред компетентен орган на чуждата държава, ако това е допустимо по нейното право." Хомосексуалните бракове са допустими по британското право", допълни Любенова.

Според нея, ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да получат всички права на семейство, които имат и двуполовите брачни двойки.

Това ще отвори вратите и за други такива случаи.


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
6
 
! Отговори
Бисексуален преди 10 месеца
До 91,92

Винаги можеш да уредиш чисто документално при нотариус кой да те наследи и кой-не.
93
3
 
14
 
! Отговори
Бисексуален преди 10 месеца
До 91

Едно е семейство да няма деца заради репродуктивни проблеми и съвсем друго гей двойка, защото зaдниkът няма матка и овулация. Тоест това е противоестествено. Вторто, в България няма данъчни облекчения за семейства. Трето, никой не ти се меси с кого си лягаш. Не преиначавай нещата!
92
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В тоя ред на мисли ако аз искам да ползвам данъчни облекчения за "младо семейство",да има яснота за разпределянето на собственоста придобита по време на брака, да е изчистен проблема с унаследяването ми при смърт и прочие е добре да имам брак с близкия ми човек (без значение дали сме от един и същи или различен пол). Не виждам тук какъв е проблема?! Не виждам защо намесвате Господ в сделаката наречена брак.
91
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И защо всички за всички тук основната идея на брака е създаването на потомство?! Ако едни мъж и една жена нямат (не могат или не искат ) да имат деца значи нямат и брак ли?! Идеята на брака, драги ми , е за да могат хората да узаконят юредически съюза си и да си търсят по-лесно правата в случай на раздяла или други непредвидени обстоятелства. Брака е бизнес сделка, която хората слкючват и от която има позитиви и негативи (различна данъчна ставка, унаследяване на собствеността и др.)
90
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да си иде откъдето е дошла и къде са и разрешили този брак господ ги забранява аз съм против тези едно полови бракове тека и тека нацията изчезва никои не ражда от еднополовите бракове.вън от бг не искам да обиждам но неми харесват
89
1
 
5
 
! Отговори
Ivo преди 10 месеца
Открита е пряка връзка между родители-пушачи и децата им, които присвояват вредния навик в даден момент от живота им.
88
2
 
11
 
! Отговори
Стеф преди 10 месеца
До Jj

Ама разбира се-150 човека не са прави а вие двамата сте прави...много интересно дали това е възможно.
87
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
колко гейове и лесбийки участваха в сраженията срещу ислямска държава, за да защитят себеподобните си? не че имам нещо против покупките на плюшени мечета, ама все пак..за статистиката :)
86
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
понеже съм живял на острова, чудесно я разбирам британката защо е обърнала резбата. там с мъжете им си е проблем от 700 години, чак се наложило да започнат дъщерите да стават кралици. ама нашенката, нашенката, нещо не мога да я разбера. ако толкова е зор в европа, да се разходи до латинска америка или африка:)
85
4
 
18
 
! Отговори
Dies Irae преди 10 месеца
След като биологически няма как да имат деца (науката не е отбелязала 2 гея или 2 лесбийки да са имали деца по естествен път) значи между тези индивиди неможе да има брак! За осиновяване трябва да е абсолютно забранено защото това са психично болни хора! Ако искат деца да си направят по нормалния начин, а не да съсипват психиката на невинни деца. Така както се вземат на психично болните децата за да се предпазят така и всички деца трябва да се изземват за да се защитят от лудостта им!
84
0
 
17
 
! Отговори
Бисексуален преди 10 месеца
Тролчета, я кажете какво направихте за защита на гейовете в ислямския свят, защото там ги убиват? При това законно. ЛГБТ - новите комсомолски и партийни секретари в ЕССР!
83
4
 
2
 
! Отговори
Jj преди 10 месеца
До Алтерниращ веганист

Най-накрая някакви смислени думи в тирадата от глупости, която се изрече...
82
4
 
24
 
! Отговори
Dies Irae преди 10 месеца
Целия проблем се корени във простия факт, че вече хомосексуалните не се разглеждат от медицината като психично болни хора! Това е целия проблем. Просто е крайно време да си признаят, че страдат от генетична болест която им влияе на централната нервна система и да се лекуват. Какви права, какви пет лева. Има ли мъж в тяхната връзка? Не. Значи нямат брак. Просто и ясно е! Брак е между два индивида от различен пол с биологичната възможност за възпроизводство. 2 жени или 2 гея няма как да имат деца!
81
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
аз съм т*ъп, закостенял, консервативен, умствено ограничен, назадничав, изостанал, примитивен, средновековен, звероподобен българин:)..или каквото искате там ме наричайте. и имам ЕДНА ДЕБЕЛА СОПА от буково дръво, голяма работа върши, да знаете.
80
13
 
9
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 10 месеца
Когато жена роди дете нейният партньор може да го признае като свое, независимо дали той е е биологичен родител. Партньор(ът/ката) може да признае детето независимо от полът му/й. Сам родител може да осинови дете. Партньор(ът/ката) може също да признае детето като свое, независимо от пола (му/й).
Равенство между половете, бич!
Хомосексуални родители ще възпитат хомосексуално поколение точно толкова колкото и хетеросексуални родители.
79
3
 
23
 
! Отговори
Men преди 10 месеца
Като се е оженила в англия да си ходи там, нали там няма проблем. Нека ни остави нас тука назадналите задръстенаци да си... жени..
78
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бракът е между мъж и жена, при ЖЖ и ММ става като пилешка супа със свинско месо . Да си измислят подходяща дума, но тяхното не е брак.
77
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това са извратени хора. Не случайно Сталин ги е разстрелвал.
76
4
 
17
 
! Отговори
Трисексуален преди 10 месеца
А на лесбийките Банова и Плевнелиев ще им разрешат ли да подпишат ?
75
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е като имат право във Векликобритания и там им признават браковете, да си стоят там и ще имат всички права и привилегии. То има страни където многоженството е позволено. Аз ако се оженя там за 4 жени тука и 4-те брака ли ще ми признаят?