Д-р Димитров духна! Къде е? Кога ще разберем истината за стрелбата?

През 96 г. е разследван за хулиганство, колегите му са разколебани в подкрепата си
Обновена: 8 мар 2018 11:37 | 8 мар 2018 09:00, Златко Желев
428
Д-р Димитров духна! Къде е? Кога ще разберем истината за стрелбата?

Д-р Иван Димитров е напуснал пловдивското село Крумово, където отиде след освобождаването му от ареста. Там живеят родителите на жена му Жулиета. Заедно с тях във вторник вечерта той отпразнува рождения ден на едната си дъщеря, дори я зарадвал с подарък.

Майката на Жулиета - Йорданка Тонева се кълне, че рентгенологът и съпругата му вече не са в къщата в Крумово. Приютили се били при приятели в Пловдив, но дали е така? Децата им обаче продължават да са в селото.

Жената заяви пред "24 часа", че не вярва на изнесените от прокуратурата данни за инцидента, при който бе застрелян Жоро Плъха.

Още по темата

"Иван е толкова добър. Няма значение дали крадецът е влязъл в гаража, или в дома му. Намирал се е в имота му. За какво е отишъл посред нощ? Естествено, да краде", коментира тя.

Категорична е, че трябва да има промяна в закона: "Става така, че честните и добрите влизат в затворите, а лошите са на свобода".

Димитров се почувствал зле и поискал да бъде прегледан от лекар в домашни условия. От ръководството на УМБАЛ "Пловдив", където рентгенологът работи, обясниха, че не се е появявал в болницата.

Сред персонала вече се усеща раздвоение в подкрепата за него. В първите дни всички декларираха, че са зад арестувания медик. И много от тях се включиха в големия митинг пред Второ РПУ и прокуратурата. Ден по-късно те не се появиха на насрочения протест, който събра 100-тина. Дойде единствено д-р Георги Кръстев, шеф на местния лекарски съюз.

"Протестите намаляват, защото хората чуха истината", коментират в УМБАЛ "Пловдив". Те са, меко казано, озадачени от драстичното разминаване в първоначалните обяснения на съпругата на д-р Димитров и изнесеното от прокуратурата.

Ден по-рано пред всички медии Жулиета Димитрова със сълзи на очи твърдеше, че ако мъжът ѝ не е бил вкъщи, е можело тя и децата ѝ да бъдат убити в жилището.

"Адвокатът не я ли посъветва, като говори, все пак да се придържа максимално към истината? Не можеше ли Димитров като мъж да отиде в полицията и да каже:"“Хора, аз стрелях по крадец, защото ми писна да ме обират! А не да вика приятели и заедно да заличават следи", коментират помежду си лекари и сестри.

След излизането си от ареста д-р Димитров заяви, че 6 пъти е бил обиран. Според прокуратурата последният му заявителски материал за кражба в неговия гараж е през 2003 г.

Разследващи обаче разкриха, че през 1996 г. срещу доктора се е водило досъдебно производство за хулиганство. Той е участвал в инцидент с още четирима души. В крайна сметка делото е било прекратено по давност.

За буйния нрав на д-р Димитров започват сега да говорят и неговите колеги. Те не отричат, че има репутацията на добър специалист, но от време на време си изпускал нервите и си позволявал да ругае.

Разказват, че Димитров поддържа форма с бокс и фитнес. И е познат в спортните среди в Пловдив. Неслучайно сред протестиращите в негова подкрепа на първа линия бе Митко Добрев-Мутата, шампион по бокс, а в момента треньор. Той каза, че е дългогодишен приятел с лекаря и кръстник на едно от децата му. В негова защита се обяви и бившият борец от силовата групировка "777" Николай Чилингиров-Чилингира.

ОБВИНЕНИЕТО

Прокурор Галина Андреева за показанията на доктора

... Наблюдавал какво ще стане. После си е взел пистолета, заредил го е и е слязъл в двора, където е гаражът. На камера, монтирана на близък обект, се вижда как държи пистолет в ръка след инцидента...

... Бил е прав, а не повален на земята и оттам е стрелял. Това се доказва и от наклона на входно-изходната рана на Джевизов. Стреляно е от близко разстояние от горе на долу - лекарят е висок близо 2 метра, а нападателят му е около 1,65.

... Има подуване на лакътя, защото е паднал при стълкновението помежду им на вратата на гаража. За това, от какво е получена порезната рана на крака, дава три различни версии. Едната е, че крадецът го е замерял с тръба, втората - с табела, а третата е за нож. След излизане от следствения арест обвиняемият заяви пред медиите, че имал две рани на крака. Чудно ми е как с едно хвърляне на ножа могат да се получат.

Защо не се е обадил на 112?

... Защото го бил изгонил вече от имота си. Това обаче не обяснява защо се обажда на свой приятел и двамата започват да ринат сняг от двора, за да изчистят кръвта. Събират и гилзи, а после ходят два часа из квартала, за да търсят крадеца. Не са го намерили, тъй като са обикаляли по централни улици, а не по тази, където Джевизов се е скрил.

... По снега в двора на имота е имало кръв от Джевизов. Тя е била изрината заедно със снега и нахвърляна в саксия.

... До момента не е установено къде е оръжието. Първоначално обвиняемият го е изнесъл от къщата и го е скрил. Сутринта, след като става ясно, че е намерен трупът, се обажда на втори човек. Той го е взел и го е укрил на друго място. Не коментираме кой е този мъж, за да не повлияе на следствието.

... Единият, който му е помагал за заличаване на следите, в момента е свидетел по делото. За другия на този етап не коментираме. Ако се съберат доказателства, може да се отделят материали за лично укривателство, за подпомагане на някого да избегне наказателна отговорност.

ЗАЩИТАТА

Георги Кутрянски, адвокат на д-р Димитров

... Нещата се развиват в наша полза. Първоначално никой не твърдеше, че има отбрана. Делото се водеше за убийство. При такова обвинение се предвижда наказание от 10 до 20 г. лишаване от свобода.

Впоследствие от доказателствата стана ясно, че д-р Иван Димитров е бил нападнат. Прокуратурата и съдът ще решат дали е налице неизбежна отбрана, или превишаване на границите ѝ.

... На обясненията на д-р Иван Димитров, дадени след повдигане на първоначалното обвинение за убийство, присъствахме само аз, мой колега, с когото заедно осъществяваме защитата, и разследващите.

Прокуратурата правилно казва, че е направил пълни самопризнания, но в тях никъде той не сочи, че 30 минути е наблюдавал подготовката за извършване на кражбата. Чудно ми е откъде това се приема за факт. Няма как други свидетели да го кажат.

... Той забелязва, че в ателието до гаража свети. После крушката угасва. Слязъл е да види какво му е откраднато, тъй като няколко пъти е бил обект на посегателства.

В двора изневиделица се сблъсква с Плъха, който го напада. После не се е обадил на телефон 112, тъй като е бил уплашен, а е имал и незаконно оръжие. Нормална човешка реакция.

... Лекарят е стрелял не защото се извършва кражба в имота му, а тъй като е бил нападнат от Жоро Джевизов. Имало е опасност да бъде убит от него.

... Освен прорезна рана на глезена има и подутини по тялото, което говори за борба между него и крадеца. Плъха го е удрял. В медицинската експертиза травмите му са описани.

... В своите обяснения д-р Иван Димитров не посочва да е молил за помощ двама приятели, но е нормално той да не се уличава. Разследващите може да събират доказателства и по други начини.


428
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Духнал е заглавие за гетото !
284
1
 
8
 
! Отговори
123 комби преди 8 месеца
доктора и да остане требва да се пази собствения живот и този на семейството си от останлите плъхове се пак докато го погребваха мишока преди неколко дена с мерцедес 123 бенз комби брат му си правеше селфи пред катафалката сторита и заплашваше както и *** които го подкрепяха обиждаха и ругаха в социалната мрежа ...плъхове на панахида
283
8
 
19
 
! Отговори
Kiki преди 8 месеца
С теб сме докторе !!!
282
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво се оказа сега? Докторът също се оказа закоравял рецидивист. Значи ако плъхът го беше убил щяхме да излезем в негова защита.
281
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Законите от 1968 година са идеални и за 2018. Комунизма изобщо не е пуснал България. Само се е мутризирал малко.
280
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
с толкова кражби на глава от населепието, все някой крадец ще си намери майстора
279
2
 
16
 
! Отговори
поговорки преди 8 месеца
"който нож вади .."

" да би мирно седяло, не би чудо видяло"
278
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Търсете „доктора” при Слави Трифон'зарезанов !
Той каза, че ще го защити с живота си.
277
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе всички ли забравиха едно убииство на Чакъра, после хвалби пред тогавашния вестник 24 часа. че пак щял да заповяда стрелбата. Самопризнание със самохвалство и над десет свидетели на деянието.
След Страсбургското решение по делото Същият се отметна. Ццров вече пета година не изпълнява Стрсбургското решение да поднови делото за убииство.
И това не е при самоотбрана, освен ако не сметнем, че Чакъра можеше.да застраши с показанията си Убиеца.
276
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До "Когато

Ти сигурно вярваш и на вечерните новини.
275
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България се превърна в престъпен рай.
"Протестите намаляват, защото хората чуха истината", коментират в УМБАЛ "Пловдив"
Доктора е на свобода. Справедливост в тази държава няма да получи. Хората трябва да работят и неможе по цели дни и нощи да протестират освен ако не са платени.
274
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен
Напълно съм съгласен с тебе.
Бягство му е майката. Ще го направят на пестил за едното нищо. Прокуратурата раздава присъди, в ареста може да лежи доживот, правораздаването ни е бавно и несправедливо, виновният е над закона - в случая - крадеца ( ма тоя път си го е намерил).
Бягай и не се връщай.
Само Галеви ли могат. И ти можеш. Айде един честен човек да се отърве от тия бандити - управниците.
Докторе , успех!
273
33
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Протестите намаляват, защото хората чуха истината".Точка
272
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дали доктора е убиецът ще каже съдът на основание на доказателствата. Всеки друг който го нарича убиец без това да е потвърдено клевети. За клевета се носи отговорност!
271
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Въпросът е, че докторът с основания няма доверие на полиция и "право"раздаване, и е принуден да се саомотбранява, и да се крие.
А, най-голямото му провинение, заради, което ще го обесят, че е тренирал бокс, пак принуден, от беззаконието, което цари в България, поради същата тази полиция и "право"раздаване.
270
13
 
29
 
! Отговори
Я, па Я преди 8 месеца
До "Когато
Твърденията на прокуратурата не са факти, а твърдения което е различно от факти. Факт е само това, че имаме обирджия и нападател както и човек който се е защитил. Обирджията е избягал от мястото. Доктора не е знаел, че е убил нападателя, разбрал е после и се е паникьосал. И как няма като знае, че в БГ закона не е на страната на обикновените хора а на мафията, крадците, обирджиите и престъпниците. Спомнете си мароканския терорист как искаше да го съдят в БГ. Защо ли?
269
9
 
40
 
! Отговори
Я, па Я преди 8 месеца
Защо за прокуратурата е важно да изкара доктора виновен? Защо за МВР е важно да изкара доктора виновен? Защо политиците не им стигна 30 г. да направят НК по ЕС образец? Защо като решиш да се жалваш в МВР и жалбата не се приема с абсурдни обяснения? Защо в България си виновен до доказване на противното? Защо хора с по 9 и нагоре присъди се разхождат на свобода и дерибействат. Защо след втората присъда не се прилага доживотен затвор?
268
38
 
33
 
! Отговори
"Когато преди 8 месеца
фактите говорят,тогава и боговете мълчат!".Чест прави на прокуратурата,че не се поддаде на уличният натиск!По-скоро вярвам на истината казана от прокурорите,отколкото на лъжите на доктора и неговата съпруга!?Защо тогава неговите колеги са разколебани в подкрепата си?Нали всички искаме законност в условията на демокрация?!Другото е, да не ти влиза в дома престъпник,като Плъха,но и да не се налага да те лекува медик,като Доктора!?!?!?Изводите си направете сами!
267
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Доктора каза, че е чакал оня да влезе в гаража и да го заключи там, след това да повика полиция!Но докато успее, онова усеща и започва да го замеря с ножове и стругове! Какво не ви е ясно и прокурорски стъкмявания!?
266
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Америка

А, стига с тая Америка!
Кое ни е като в Америка, че се мерите с Америка?
Всичко в Америка е шест, затова престъпността там има такива размери.
Под всяка статия за престъпление първата опорна точка- "Ако беше в Америка...".
Ако беше в Америка, МРЗ нямаше да е 250 евро.