Безпаричната врачанска болница дала на лекар фантом 30 бона

Районна прокуратура повдигна обвинение на трима медици
Обновена: 15 юни 2018 12:46 | 15 юни 2018 12:30, Анисия Иванова
35
Безпаричната врачанска болница дала на лекар фантом 30 бона
Снимка: МБАЛ-Враца

Районна прокуратура във Враца внесе обвинителен акт срещу трима лекари за длъжностно присвояване на 32 476 лева, от МБАЛ "Христо Ботев" в града, съобщиха от Апелативна прокуратура - София.

В хода на разследването е установено, че в болницата е било разкрито отделение по "Съдова хирургия". За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение, в болницата били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Р. Ц.

Още по темата

В рамките на досъдебното производство е станало ясно, че единият от лекарите в новооткритото отделение никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца и не е познат на никого от персонала в клиниката. Същият е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е платена сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са привлечени началникът на отделение "Съдова хирургия" и още двама лекари -  бившият и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев" – Враца, с чието знание е извършвана измамата.

За улесняване на неправомерното изплащане на сумите началникът на отделението е извършил и документно престъпление, което е наказуемо по НК. Предстои Районен съд –Враца да насрочи разглеждането на делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз досега си мислех, че само шьофьорите, монтьорите, елтехниците, склададжиите, закупчиците, катаджиите, полицаите, общинските съветници, съдиите, кметовете, общинарите, данъчните, докерите, администраторите и т.н. крадат. Докъде стигнахме, и лекарите да крадат... Вие сте един народ. Лекарите са еманация на вашия народ. каквито сте вие, такива са и те. Ти си напълнил джоба с кламери от офиса, щото има кламери там. Оня е пуснал на щат лекар и му взема парите, щото има лекарски позиции...
27
1
 
0
 
! Отговори
az преди 5 години
Нали искате безплатно,бе.Ей това ви е безплатното.Иначе тези пари шяхте да ги дадете вие.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бойко е виновен! Освен за глобалното затопляне и за Врачанската болница!"Прав си. Не е виновен Бойко а неговото управление.
25
1
 
2
 
! Отговори
Радост вкъщи преди 5 години
Бойко е виновен! Освен за глобалното затопляне и за Врачанската болница!
24
0
 
4
 
! Отговори
In vino veritas преди 5 години
Няколко човека с претенции за истината от първа ръка откровено говорят лъжи.Пи социализма социалните осигуровки бяха 40 % и се внасяха 100% , в момента са под 40% и не се внасят от всички, 90 % от болниците са строени по това време.В момента след 10 години управление на Герб всички сладки длъжности са заети от техни хора и оправданията са смешни. Точно Добричкият суджук, беше раздавал бележки на активисти на Герб за да им се съдейства за работа.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15 тези осигуровки са поимено- идивидуална сметка с марък % дилепозит.и всеки индивидуолно може да си тегли за Профилактика. Не в общ чувал.Дявола с белата престилка на запад е без право да бърка в касата.За това и той не ходи на запад.Знае , че тука е рая
22
3
 
12
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Защо не разследват корупция от едър мащаб? Как ГОЛЯМАТА ЛЪЖА е станала милионера в зелено! От нея трябва да се търсят заграбените милиони от българинът. Защото Сужука е в най-голямата далаверажийска партия - БСП-то!
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес е Видовден.Честито на празнуващите!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля, покажете д-д Златица Петрова, протежето на Луджев!Само да видите лисичата й физиономия на простната по корем комсомолска активистка, калена рамо до рамо с гореспоменатия в битките за висок морал!
19
1
 
20
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Имам чувство за корупция щом в такива малки болници има далавери,какво ли ще бъде ако някой се разрови сериозно в Министерския съвет...Там ще мириша ужасно,но всички ги е страх и там всичко е добре,разбира се за сега.
18
2
 
14
 
! Отговори
Чалгар преди 5 години
Само за далавери и интриги мислите в тази бедна и изостанала страна.И ЕС няма да ви спаси.Парата от Европа ще спре и тогава само на фотосинтеза и чалга ще се кара.
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Провинциалните болници се фалират умишлено от хората на БСП по места. После БСП прави протести в защита на съответната фалирала болница.
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
явно намериха големите виновници - трима доктори! То че са лъгали сигурно е вярно, но къде са тия 30 хил.лв при положение, че болницата дължи милиони! Къде е истинския виновник - държавата? Първо тя има свой представител в надзорния съвет на болницата, колкото и да прехвърлят топката към общината. И второ - именно държавата с абсурдните си клинични пътеки направи така, че в момента всички болници се надлъгват със закона , за да получат пари от касата. Иначе просто ще затворят врати
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Те и в Англия карат, и по 3-4 къщи имат ама тука законите се спазват и заплатите са достойни. Медицинска сестра на граждански договор е на 30-45 паунда на час. И знаят че ако се опитат да пипнат и ги хванат никога повече няма да работят в болница или каквато и да било държавна институция
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се нарича усещане за корупция!
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не обобщавайте ,има лекари и лекари.Има спасяващи десетки човешки животи има и тарикати в бели престилки.Все едно да се каже че цялото младо поколение сте наркомани и пройдохи.Съгласни ли сте?Просто системата е сбъркана още преди 70 години когато без здравни осигуровки се лекува за сметка на държавния бюджет.Чак през 98ма въведоха касата но почна голямото крадене. В нормалните държави тези осигуровки са въведени преди повече от 100 години и за това там има ред.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Ловешката болница кога ще влезе цацаратурата? Или чакат първо да се построи частната клиника и тогава да действат
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учили сме висшу и затова сме дяволи с бели престилки.
10
2
 
24
 
! Отговори
Lili преди 5 години
Много милички и любезни са докато те вкарат в болницата.След това ти си натрапник и те гледат с презрение .Правят ти скъпи изследвания,за които си доплащаш и след пътеката-вън ти не си за нас!Казвам го от собствен опит!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През прозореца ли са хвърлени или са оставени до кофата?