Прокуратурата: Очите не е страхлив, ще се яви пред съда!

Влязъл в Турция с кола на общинския съветник Бенчев
Обновена: 5 авг 2018 19:02 | 5 авг 2018 19:00,
114
Прокуратурата: Очите не е страхлив, ще се яви пред съда!
Снимка: Булфото, архив

Димитър Желязков не е страхлив и не мисля, че има проблеми да се яви пред българското правосъдие. Това каза по време на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Той поясни, че в петък е подписал молба за международно издирване на Димитър Желязков, пише "Фокус".

Още по темата

"Процедурата за екстрадиция е задвижена, оттук нататък предстоят само определени формалности, които са свързани с комплектоване на документи, което мисля, че ще стане в максимално кратки срокове“, коментира Гешев.

На въпрос дали Желязков ще предпочете да се върне или да остане в Турция и да има дело за екстрадиране, той отговори: „Нямам такава информация, мога само да предположа. Не мисля, че г-н Желязков ще държи да има дело за екстрадиция в Турция.

Едно мога да кажа – независимо какво мислим за този човек, той не е страхлив и няма репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие за разлика от някои други хора, които се намират в съседни на България държави. Даже това е негов репутационен плюс за разлика от други хора.

Гешев обясни още, че според него Желязков ще се яви пред съда, защото бизнесът му налага да бъде в България.Прокурорът обясни още, че Димитър Желязков е преминал от Гърция в Турция с автомобил, регистриран на фирма на общинския съветник Денчо Денчев.

"Днес продължават действията по досъдебното производство. Бяха претърсени може би над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми, които са свързани с ръководителя на организираната престъпна група – Димитър Желязков, който към момента се намира в турския арест. Всичките фирми естествено неофициално са свързани с него - и за нас, а и за гражданите не е тайна, че са на различни поставени лица. Бяха извършени претърсвания и по домашни адреси и на лица, които в края на вчерашния ден бяха предадени на МВР от турските власти“, обясни Гешев.

Той поясни, че турските власти са преценили, че тези лица представляват проблем за тяхната национална сигурност, тъй като пребивават едновременно с лице, което се издирва от Интерпол за участие в организирана престъпна група.

"Това, което е установено към момента, е, че лидерът на тази група на 3 август в 19.09 ч. е минал от Гърция в Турция. Тоест, няколко часа след издаването на европейската заповед за арест той преминава границата на ГКПП "Ипсала" и влиза в Турция с лек автомобил, който е на фирма, чийто управител и собственик е общински съветник от Бургас – Бенчо Бенчев. Задържан е в малките часове на деня в събота в стая, като всички стаи, в които са задържани лицата, са регистрирани на общинския съветник плюс още едно лице. Желязков не е бил регистриран в тези стаи, което е съвсем умишлено“, коментира Гешев.

На въпрос дали може да бъде повдигнато обвинение за укривателство, той отговори: "В началото на утрешния ден прокурорите от Специализираната прокуратура ще анализират проведените разпити и ще преценят дали има доказателства за отделно досъдебно производство за т.нар. лично укривателство. В случай, че се констатират такива обстоятелства, в рамките на следващия ден отделеното досъдебно производство ще бъде изпратено на компетентната прокуратура".

Заместник-главният прокурор отбеляза, че операцията е планирана от около месец, досъдебното производство, свързано с престъпната дейност на Димитър Желязков, е от 2016 г. По думите му това е една от най-големите операции в България за последните 20 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинската мафия е в София..................не е в Бургас!!!!
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя полицейски шеф говори за Очите - една от емблематичните фигури на българската престъпност, като за приятел по чашка. Защо ли цялата история ми прилича на скалъпена постановка?
42
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40 Нещо не ти се връзва,защото аверите на Очите финансират само БСП.
41
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдиите от БКП/БСП, винаги са отървавали Очите от изтърпяване на наказание.Хората на Путин в България ,също си го"галят"по ***.Защо да го е страх от съда?
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИТЬО ОЧИТЕ Е ЧАСТ ОТ ЕМБЛЕМАТИЧНА ЗА БЪЛГАРИЯ ДЯВОЛСКА ТРОИЦА БУДА , ЧЕРЕПА И ОЧИТЕ!!! ТАКОВА ЗЛО ТРУДНО СЕ ПРЕМАХВА!5 КУРШУМА В ТЯЛОТО И НЕ ПУКНА!
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 31,34 Е,е,не той лично,но петата му колона в България,сигурно.Нима сега "ставаш"?
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя има досие колкото "Война и мир".................затова е удобен и лесен за контрол от властта................ако друг вземе мястото му...............................отсега трябва да го разработват, вербуват и следят.....................толкова е ясно всичко!!
37
4
 
6
 
! Отговори
КЕФ преди 5 години
ДНЕС СЪМ НА ПЪРЖЕНИ ТИКВИЧКИ С ЧЕСЪН,КОПЪРЧЕ И КИСЕЛО МЛЕКЦЕ...ПРЕД МЕН ГОРДО СЕ Е ИЗПРАВИЛА ГРОЗДАНКА И МЕ МОЛИ ДА Я ПОГЪДЕЛИЧКАМ....НАЗДРАВЕ..ТОЗИ ЦИРК Е СМЕШЕН,АКО НЕ Е ЖАЛЪК...ГЛЕДАН ФИЛМ....
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престъпността не трябва да се преборва, ами трябва да се контролира..................това е мотото на полицията, съда и прокуратурата!!!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като ни казаха,че властта знае,за всички фирми с подставени лица на Митю Очите,време и да каже главното - на кого точно,или на коя държавна структура е подставено лице,самият той!!!Тъй,де,няма само за шефа на КТБ Василев,да се знае,чие подставено лице е бил в банката и кой му е уредил надеждно укриване в Сърбия!То всичко навързано,като кучешка тения в управлението на "тая държава" и така ни уреждат съчинени представления на "Студио Х",за дозамъгляване тиквичките на стадото!!
34
4
 
10
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
Къде намеси Путин????Олееееееее..................колко си зле, пий си хапчетата редовно!!
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се яви защото са му обещали че ще го оправдаят!Той си е техен човек, да не забравяме какви усилия положиха да го лекуват! Ще му сложат ли букаи на краката като Иванчев а? А ако нещата станат по дебели, ще му определят мярка подписка за да напусне държавата! А някой вярва ли че ако държавата иска наистина да си прибере Цветан Василев от Сърбия няма да може!? Има ли още такива наивници?
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цацаров да не спи.............................май нещо се умълча...................наркомясто или паркомясто???Или и Цацаров знае вече, че тоя е недосегаем???
31
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да го е страх,нали зад гърба му стои БСП/Путин?
30
2
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Тя прокуратурата ще повдигне обвинения , но да видим как ще се произнесе "уважаемият" съд ?! Мисля ,че Митьо е лежал няколко пъти в затвора за такива тежки престъпления ,но съдът винаги му е давал по около 2 г. лишаване от свобода ,вместо 20 г. които трябва да получи за такива престъпления !
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя има 100 % инвалидност от ТЕЛК....................нищо няма да му направят........има си адвокати, лекари.............аман от циркове!!!
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лош стрелец му се падна първият път!
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бургас няма ли истински мъже да му видят сметката на тоя ***................дето, трови децата????
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тия прокурори и съдии защо им плащаме заплати???Нас и децата ли защитават или такива като тоя ..... на снимката?????
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се мтоят 2-3 месеца до излизането на доклада на ЕК и ще го пуснат "да се лекува"!