Бакалските сметки на една кметица: Квадрати по евро... купища

17 април, Иванчева към Дюлгеров: Взе ли твоята част от парите?
Обновена: 24 авг 2018 13:43 | 24 авг 2018 11:00,
156
Бакалските сметки на една кметица: Квадрати по евро... купища
Снимка: архив, Булфото

"Взе ли си твоята част от парите?"

Това попитала Десислава Иванчева посредника за подкупа Петко Дюлгеров, след като тримата заедно със заместничката ѝ в община "Младост" Биляна Петрова влизат в служебния автомобил в центъра на София на 17 април.

Че си е отделил уговорените 20%, отвърнал Петко Дюлгеров. В този момент Иванчева е на шофьорското място, Дюлгеров е на предната седалка до нея, отзад е седнала Биляна Петрова.

Точният ход на събитията от деня на арестите става ясен от обвинителния акт срещу вече отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившия кмет на района от 2007 до 2011 г. Дюлгеров.

Още по темата

За всичко това е разказал самият Дюлгеров в писмени обяснения веднага след ареста си, когато признал участието си в престъплението, пише "24 часа".

След като Дюлгеров потвърдил, че е взел своя пай от подкупа, Иванчева му казала да седне отзад до Петрова. Там той предал три пачки банкноти. Две от тях били с номинал от по 100 евро, а третата с по 500 евро - общо 56 хиляди евро.

14 хиляди евро Дюлгеров заделил за себе си още преди срещата си с Иванчева и Петрова. Дюлгеров разлистил пачките, за да се уверят двете дами, че вътре също има пари. Тогава ги подал на Биляна Петрова, която стояла до него. Тя ги сложила в бял кашон с логото на известна марка луксозно кафе. Часът е 12:50. Точно тогава Иванчева се обадила на служителка от администрацията на район "Младост". Казала ѝ да намери преписката на "Ваклин груп" в кабинета ѝ и веднага да я придвижи.

Точно за това е искан и подкупът от Александър Ваклин - да бъде съобщена заповедта на главния архитект на София, която разрешава на "Ваклин груп" да строи. Процедурата е формална, но без нея инвеститорът не може да направи нищо.

Преписката му е заведена в "Младост" 10 месеца преди това - на 16 юни 2016 г. В хода на разследването от прокуратурата са открили над 1000 подобни забавени преписки, които отлежавали в кабинета на Иванчева.

Веднага след разговора на Иванчева с подчинената ѝ Петко Дюлгеров си тръгнал. Отправил се пеш към Народния театър. След него тръгнали оперативни работници от Комисията за незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), които през цялото време следили действията на тримата.

Дюлгеров е арестуван близо до входа на гранд хотел "София". У него са намерени 14-те хиляди евро. Той признал, че това е неговата част от подкупа като посредник между Иванчева и Александър Ваклин. С бизнесмена Дюлгеров се видял същия ден в кафене "Мементо" на ул. "Раковски" в центъра на София. Там Ваклин му предал първия транш от 70 хил. евро.

Още в същото заведение Дюлгеров взел парите и се усамотил в тоалетната. Отброил 20% от тях и се обадил на Биляна Петрова точно в 11:14 ч. Казал, че ще ги чака с Иванчева в 11:30 ч в градинката "Кристал", без да предполага, че разговорите му се подслушват.

Там на външна маса, те прекарали повече от час в разговори, пише в обвинителния акт. През цялото време пачките с парите са били у Дюлгеров. По време на разговора обсъдили и казуса на "Ваклин груп". След това, около 12:40 ч, влизат в служебната кола на Иванчева, паркирана на ул. "Славянска" №11.

След раздялата Иванчева и Петрова потеглят по същата улица, излизат на бул. "Васил Левски", където колата им е спряна от служители на КПКОНПИ и полицията. Автомобилът е претърсен и са взети обтривки от различни места - дръжките на вратите, волана, скоростния лост, този за чистачките, за мигачите, закопчалките на коланите, контактния ключ. Всички тези места по колата са "светили" от веществото, с което са били белязани парите.

Това опровергава версията на Иванчева, че то е попаднало по дланите ѝ, докато разписва протоколи от обиска след ареста. Защитата ѝ твърдеше, че следователките са броили белязаните пари, после са попълвали протоколите и така веществото е попаднало на листовете, а оттам и по дланите на двете. Тези действия обаче са извършени извън колата.

Освен по ръцете на Иванчева, вещество от парите има и по устата и носа ѝ. Повече обаче "свети" Биляна Петрова, която е взела парите от Дюлгеров на задната седалка. Тя има вещество по пръстите на лявата ръка отгоре откъм дланта, на дясната в областта на ноктите, около устата и деколтето.

Тефтерчето на Десислава Иванчева, открито в дамската ѝ чанта, също е любопитна находка на разследващите. В него на първи и втори лист са открити следните сметки:

1. В - 12 500 х 15 - 187 500

40 000 х 10 - 400 000

Предполага се, че това са квадратурите на сградите, които е искал на строи Ваклин, умножени по суми в евро, които е трябвало да плати на всеки квадратен метър, за да бъдат придвижени преписките.

Иначе от хода на разследването и обясненията на Петко Дюлгеров става ясно, че Ваклин е трябвало да предаде цялата сума от 250 хил. евро на три вноски - по около 70-80 хиляди евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
13
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 5 години
И аудиозаписите, и записките в бележниците, и стотиците задържани преписки в кабинета на кметицата - и те ли са "подхвърлени"?
38
14
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Че женицата е прибрала едни пари е ясно. Целия цирк е защото не е от ГЕРБ ами е независима.И на нея е трябвало да е ясно, че с прибирането на средства трябва да е внимателна, защото ГЕРБерастите ще я следят отблизо.Влезни си в ГЕРБ, стани кметица и тогава може да прибираш, ще си имаш чадър над теб.
37
16
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Всички знаят,че е невинна и това е активно мероприятие на сивия кардинал Цвъко !!! Така че ,не се хабете ...Гадното е,че и медиите предварително и вменяват вина !!! Но като за 113 място- толкова....
36
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък не можах да разбера защо не са я задържали като е ходила към колата си с торбата с пари. Разстоянието не е малко. Нали така са задържали посредника.Щеше да е много по-убедително да я хванат с парите в ръце.Не се ли страхуваха че по пътя към колата може да ги предаде на някой, скрие или да се разделят със заместничката?Май парите са я чакали в колата а дръжките на вратите удобно са имали маркираща боица!!!
35
20
 
12
 
! Отговори
zsg преди 5 години
Тази г-жа е внасяла пари в някоя черВена касичка на БСП, подобно на Бенчо Бенчев! Неслучайно член на БСП я предложи за кмет на "Младост", представете си колко такива червени калинки има във всяка община! И после се чудите как БСП успяват да събират милиони от членски внос-с толкова бедни пенсионери като членска маса??!?! Как се финансират избирателни кампании без пари от чл. внос и малка субсидия?? С черВени касички разбира се, миионите раздавани с куфарчета едно време-сега се връщат,Деси помага
34
9
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 5 години
Предаването на парите е извършено в колата - ако тройката бе арестувана на път за возилото, то сумата щеше да е само у едното лице и чаровната кметица щеше да се измъкне суха от историята - за това ли мечтаете?
33
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всеки нормален човек, с непромит от герберастките медии мозък е ясно ЧЕ ПАРИТЕ СА ПОДХВЪРЛЕНИ В КОЛАТА.Защо двете жени не са арестувани, когато са носили парите.Ами много просто - защото парите не са били у тях, а са ги ЧАКАЛИ В КОЛАТА.Както и всички екипи на КНОПИ, МНОПИ и герберастките телевизии в бойна готовност.И защо беше нужно да правят 5-часово задръстване на бул.Васил Левски.Ами за да ги видят ЕВРОПРЕДцЕДАТЕЛИТЕ как борят корупцията.
32
11
 
9
 
! Отговори
бай-Митьо преди 5 години
Що така било,що не било,ако било иначе,еди кой си питал,еди кой си не питал...все зелени б оклуци. Ще гние в зандана вашта Иванчева,па ако ще и свинкя на джамия се качи ! Тва е положението.
31
4
 
14
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Много станаха тефтерчетата бе ! Едно с инициали Б.Б. Ц.Ц. И.Ф. , ама то изчезна ! Едно го намери журналистка на мястото на което полицията не провел три огледа , за жената пор Нови Искър , и какво - тиииишина ! Имаше и още едно във Варна , на една журналистка , пак с имена сметки ... и пак тиииишина !
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката обаче кърти.
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната калинка в Бг политиката.ОТВРАТ!!!
28
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиква и Потуран филмово студио представя:Цел: административен служител, жена 1.60см, 50кгСцена: Централно кръстовище в СофияЗадържащ екип:25 полицаи от МВР София звено Кобра15 полицаи от Трафик звено Газела45 тежко въоръжени, маскирани агенти на ДАНС/БОБ/КНОПИ, БОКУ, ЦЕЦУ, ГЕРБУ и други агенции5 бронирани автомобила тип Хипо1 хеликоптер кръжащ над кръстовището1 самолет Спартан1 фрегата "Дръзкийй" поставена в бойна готовностОтразяващ екип:МВР пиктчърс, екипи на приятелски телевиз
27
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значение дали е виновна. Въпросъте: Как може да има справедлив процес, като медиите се опитвате да я изкарате виновна преди присъдата. После, ако я оправдаят, ще се извините ли. Пишете какво е станало, като има един свидетел и той е обвиняем.
26
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зле скалъпена постановка. Но предвид капацитета на режисьорите и актьорите - толкоз....
25
10
 
5
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
До 17 - искам само да ти напомня, че не политическа партия съди, а българския съд. Понеже виждам, че от неграмотност разпространяваш глупости.
24
2
 
20
 
! Отговори
Ахам преди 5 години
По всичко личи, че са хванали Петко Дюлгеров в корупционна схема. За другите не знам.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До цгнстроителят не го мисли, той и без да се увъртял някъде и с някого, пак ще ти продава на 1000 евро квадрата, че и на повече
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От "Кристал" до "6-ти септември", където изглежда им е била спряна колата, двете жени са вървели пеша с много пари в себе си. Това не е толкова малко разстояние и много по-удобно щеше да бъде, ако ги бяха задържали тогава и по-убедително, защото парите щяха да са в ръцете им в торбичка или в дамска чанта.И питам Гешев, който обича да прави "професионални" описания: не се ли страхуваше, че Иванчева и заместничката ѝ можеха да изядат парите преди да стигнат до колата, защо е решил, че точно в колата ще им дойде апетитът?Но сериозно няма логика да не ги задържат преди да се качат
21
11
 
8
 
! Отговори
Вальо преди 5 години
Олеелее,внучето като видя снимката на тъз убавица и се уплаши,вика дядо тва баба Яга ли е?
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЪПРОСЗащо не са ги арестували, когато са носили парите и са се придвижвали пеша към колата, която е била парикарана на ул."6-ти септември".ОТГВОРЗащото парите не са били у тях, а са били поставени по-рано в колата, докато тя е била паркирана пред Столична община на ул."Московска".