Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!

В края на живота си бил подложен на изтезаване с фалшиви предпоставки
Обновена: 28 авг 2018 15:32 | 28 авг 2018 13:45, Камелия Цветанова
377
Царят за "Врана": Би било грозно да ме принудят отново към изгнание!
Снимка: Булфото, архив

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски не скри огорчението си от решението на Софийския градски съд, който присъди, че дворецът "Врана" е собственост на държавата, а не негова.

Още по темата

"Има моменти, в които си мисля колко би било грозно да ме принудят, и то при една демократична България, към второ изгнание", коментира той.

Сакскобургготски заяви още, цитиран от БТА, че е огорчен, че сега, в края на живота му, е подложен на изтезаване с измислени и фалшиви предпоставки.

Той посочи, че е огорчен и от това, че все още не е направено нищо, за да бъдат открити тленните останки на баща му цар Борис ІІІ след поругаването на гроба му.

Българският монарх умира на 28 август 1943 г, а на 5 сепетмври е погребан в Рилския манастир.

Гробът му обаче се превръща в място за поклонение, което не се харесва на комунистическата власт. Заради това през 1946 г., по нареждане на комунистическите управници, останките му са ексхумирани и осквернени и тялото му е препогребано в малък параклис в парка на двореца "Врана". През 1949 г. този параклис е взривен и заравнен.

След 10 ноември 1989 г. тленните останки на царя са търсени, но е открито само сърцето му, което се намира на гробното място в парка на двореца "Врана". През 1993 г. то е препогребано на мястото на възстановения гроб в Рилския манастир.

На този гроб днес експремиерът се поклони по повод 75 години от кончината на баща си. Адрианополският епископ Евлогий и монаси от Светата обител извършиха панихида в централния манастирски храм.

Сакскобургготски дойде за панихидата заедно със съпругата си Маргарита. В храма се събраха и бивши депутати от НДСВ, представители на монархически движения от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Господин Сакскобурготски, ако не ви връщат двореца и няма къде да живеете имам двустаен на Опълченска, стои свободен, мога да си го дам под наем. Скоро е ремонтиран, в добро състояние, ще ви направя отстъпка в наема - българи сме, трябва да се подкрепяме. Само не ни напускайте и не отивайте в изгнание!
57
2
 
25
 
! Отговори
Користните ламтежи! преди 5 години
Първо на какво е "цар" не е ясно, защото от 1946 г. България до днес е република с парламентарно управления. От нас етническите българи все някой иска нещо - ромите социални помощи, фамилията Сакскобургготски - имоти и гори, които са държавна собственост, т.е принадлежат на българския народ, защото са придобити от данъците му - мюсюлманите в България пък си искат вакъфските имоти. И ние искаме - ред, справедливост, работещо образование и здравеопазване, високи доходи, качествена храна. Ама няма!
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ, БСП И ДПС СА АНТИБЪЛГАРСКИ ПАРТИИ !! И ТРИТЕ РАБОТЯТ ЗА СЕБЕ СИ А НЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!
55
21
 
9
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Ваше величество,над 90% от тези които лаят срещу Вас са комунисти,а другите са разочаровани от тежкия живот под червения ярем. Ние очаквахме да ни освободите и поведете към велики дела,не се получи- съдба. Едни Ви се сърдят,други не. На клеветите срещу Вас не вярвам- нека простите левичари да им вярват. Мнението ми за династията е ясно и точно,но Вие сте цар и сега- до появата на нов ние родолюбците ще Ви почитаме и уважаваме така,както подобава на ЦАР!
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ще уважава царя, ако не иска да си има проблеми. Царя е без кралство т.е. няма от къде да краде и да играе комар.
53
4
 
22
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Ко се кахъриш бе... нали скоро, че хващаш пътя към всевишния. Ясно е, че искаш да го земеш тва местенце за твойта челяд там да има от де да цоцат пара. Квот можа украдна, докато беше на власт, стига ти толкова.
52
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бащата на Симеон го отрови приближен медик на Хитлер,те знаят кой е,но децата му не знаят и не им казват,тази тема е табу.Така че не се знае кой се е гаврил с останките.Докара ни Борисов,който над 10 години унищожава България,това хората няма да му простят.Ако искат да дадат двореца като резиденция на Симеон за ползване доживот,но неговото протеже Б. е много алчно и се съмнявам да му направи този жест.
51
3
 
29
 
! Отговори
дедо Мони Мадридски преди 5 години
Цар съм................на лъжите!
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТИТЕ ОТ ГЕРБ И БСП БОРИСОВ И ВИДЕНОВ ВИЯТ ПРОТИВ ЦАРЯ НО ТОЧНО ТЕ СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ ФИНАНСОВО!ПРЕГРЕШЕНИЯТА НА ЦАРЯ СА, ЧЕ ВКАРА ДПС ВЪВ ВЛАСТТА И ИЗСЕЧЕ МНОГО ГОРИ И ТОВА Е КОЕТО СЕ СЕЩАМ!ПО ВЪПРОСА С ИМОТИТЕ НЕ РАЗБИРАМ КАКВО МУ СЕ ПОЛАГА И КАКВО НЕ !БЛНА ЦАРЯ , ЧЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ И МИ Е ЖАЛ, ЧЕ БОРИСОВ Е НА ВЛАСТ И БСП НЕ ИСКАМ СЪЩО!ДПС, БСП И ГЕРБ ТРЯБВА ДА СА ЗАБРАНЕНИ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА ТЕ СА АНТИБЪЛГАРСКИ ДВЕ АНТИХРИСТКИ И ЕДНА ИСЛЯМСКА!
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички български граждани приемат решенията на съда- добри или лоши, той е над закона.
48
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цар е на измамите и лъжите.
47
1
 
31
 
! Отговори
за 800 дни преди 5 години
може и Испания да оправиш
46
1
 
34
 
! Отговори
АРЕ ПЪТЯ преди 5 години
към слънчева Испания. *** си там с доня Маргарита да си гледаш внуците, дето не знаят и дума български
45
3
 
15
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ИЗТРИХА МЕ ПРИАТЕЛЮ ! ЗА ТОВА, НАНАСЯМ ПОПРАВКА : " ДА СИ ВЪРВИ В ИЗ.ГНИВ.АНЕ В ЗЕМИТЕ НА Г О Т И Т Е !!!?!!!
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че те тука те повикаха сговорниците ти.
43
4
 
23
 
! Отговори
българче! преди 5 години
До Царю!НА КОГО СИ НУЖЕН ? ВИДЯ СЕ ФАЙДАТА ОТ ТВОЕТО ЦАPУВАНЕ
42
3
 
23
 
! Отговори
с КУФАРИТЕ преди 5 години
и на изхода. И да не си заминеш като дедо си с цял вагон имущество от дворците
41
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Величество, ама на рулетката! Г-н Симо Жетона
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивай да оправяш Венeцуела за около 800 дни там ако не те подкарат със сопата ей на, ама българина все хвърля пачки и дворци към ало-апашите, айде баста .
39
3
 
33
 
! Отговори
5 МИЛИОНА преди 5 години
от изсечените гори, които не са твои кога смяташ да върнеш?