Един 93-годишен лихвар: Дал в заем 350 бона, спечелил 112 хиляди

Варненският доктор води десетки дела в съдилищата срещу длъжници
14 ное 2018 19:15, Анисия Иванова
56
Един 93-годишен лихвар: Дал в заем 350 бона, спечелил 112 хиляди
Снимка: архив МВР

93-годишният лекар Божимир Ангелов от Варна и любимата му Грета Табакова (71 г.) ще бъдат съдени за лихварство, укрити данъци и нелегален софтуер, съобщи прокуратурата във Варна.

Д-р Ангелов е специалист по вътрешни болести, но и най-възрастният клиент на Темида.

Според обвинението той започнал да дава пари и назаем срещу лихви още през 1997 г. Пикът в тази му дейност бил през 2006-а, когато е на 81 г.

Божимир Ангелов-Доктора и приятелката му Грета давали пари назаем само на хора, за които били сигурни, че ще ги върнат. Длъжниците им подписвали записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот като обезпечение.

Само главниците по отпуснатите заеми са за 350 хил. лв. От тях той спечелил 112 хил. лв, пише "24 часа".

Още по темата

Другото обвинение срещу стареца е за укриване на данъци в особено големи размери. От 2007-а до 2010 г. не декларирал 55 хил. лв. кредити, които раздал, и си спестил около 18 хил. лв. данъци.

Жената, с която д-р Ангелов живее на семейни начала, също давала заеми. Грета Табакова услужила на 4-ма души с общо 82 хил. лв., от което спечелила 13 хил. лв.

До 2013 г. двамата ползвали и незаконни компютърни програми, което е третото обвинение срещу тях.

Четвъртото е за пране на пари. Легализирането им ставало, след като баба Грета купувала имоти, изнесени на публичен търг. Според прокуратурата тя е знаела, че парите са от престъпна дейност, и по този начин ги е изпирала.

Това не е първият сблъсък на д-р Ангелов със съдебната система. По времето на комунизма е живял в Добрич. Работил е в местната болница. През 1983 г. е осъден за измами и лъжесвидетелстване и лежи в затвора до 1991 г. След това е изселен във Варна.

Когато излиза от затвора обаче, Божимир Ангелов иска възобновяване на делото. Върховният съд отменя присъдата, която вече е излежал. Процесът започва отново, но е прекратен. Ангелов е водил дела и срещу съдията и следователя по делото от 80-те.

Докторът, който ще бъде изправен на съд за лихварство, води десетки дела в съдилищата във Варна. Основно са срещу негови длъжници.

Д-р Ангелов живее в идеалния център на града. Синът му е общински съветник и също лекар като баща си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нещо не се връзват параметрите на лихвите в статията , аз съм теглил кредит от банка 300 бона и за 10 години върнах 760 хиляди , а човека е взел само 112 хиляди лихва , я дайте инфо за човека , искам да му стана клиент , тая лихва няма и на половината на банките
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееее. Кво лошо има...
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и сега кво , ще го обесят публично на площада ли
27
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2013 г. двамата ползвали и незаконни компютърни програми, което е третото обвинение срещу тях.е това вече е най голямото престъпление , хаха
26
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще той човека ги е раздавал на по ниска лихва дори и от банките , 350 хил на лихва при лихвари е от 5 до 20 процента на месец , ако е дал на 5 процента за тия 350 бона е трябвало да взема по 16 хил на месец , за 1 год са 172х , а за 10 са 1 милион и 720хил, или статията е гршна или тоя доктор е подбил лихвите на банките и те му правят сечено
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
8 години за измами...някога не са си поплювали. Сега настана анархия
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давността за данъци е 5 години. Ще го хванат за шмайзера...
23
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спечели 100 000 и голям айдук го изкараха а Левон Хампрацумян колко? И двамата са вършили едно и също нещо, само че втория е защитен от закона, независимо, че е грабил в особено големи размери!
22
0
 
19
 
! Отговори
давност преди 5 години
няма ли давност?особенно за 1997.
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България децата от малки (3-4 годишни) ги учат, че да крадеш е хубаво. Едно дете го питат:"Какъв искаш да станеш?" и то отговаря:"Полицай да обирам хората."???
20
8
 
4
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
Тоя така ли го научиха по време на соца.За лихвар ли е учил или за лекар ,па и от къде пари през 97 година парички за заеми?????
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не става ясно в какво го обвиняват. След като кредитополучателите вземат кредити от него, а не от банките, значи неговите условия са по-добри. Освен това той не ги е карал насила да ги вземат, а и процедурите по отпускането им са сигурно много по-опростени. Ако това е престъпление, то трябва да осъдят всички банки даващи кредити.
18
7
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
никой не ти е длъжен да ти осигурява безплатен софтуеър, за да спазваш закона. като ти е скъпо и не можеш да си позволиш няма да се занимаваш с това.
17
3
 
24
 
! Отговори
И преди 5 години
СИНЪТ МУ ЯВНО НЕ Е ОТ СЪВЕТНИК ОТ ГЕРБ И ЗАТОВА ЧРЕЗ ДЯДОТО ГО АТАКУВАТ СИНА МУ.......ЕГАТИ ПРОСТОТИЯТА БЪЛГАРСКА-НЕЛЕГАЛЕН СОФТУЕР.....ЧЕ И АЗ ТЕГЛЯ ПРОГРАМИ ОТ ЗАМУНДА .....ВКАРАЙТЕ ЦЕЛИЯ НАРОД В ЗАТВОРА-ЯВНО ТОВА Е НАУЧИЛ БОКО ОТ ПРИЯТЕЛЯ СИ ЕРДОГАН.....КОЙТО ПРАВИ АМНИСТИЯ СЕГА,ЧЕ НЯМАЛО МЯСТО ПО ЗАТВОРИТЕ ВЕЧЕ.
16
1
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Говорят за стартъпи ,а ги забраняват в полза на големи банки които някой народи се налага да спасяват ,а ние да плащаме за КТБ .Какъв е смисъла и от КТБ тата и от червено синята ламя герб и бсп ???Ами ето ви го стартъпа .Що го забранявате ???? мааа виии .Смяна на системата с президентска република и избори на две години ,а не на четири .И никакви партиини субсидии за да останат са герб и бсп ,а хора които могат да направят нещо за родината си да трябва да се борят с милионните субсидии на ламята
15
2
 
23
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
А ако беше минал през бърз кредит колко щеше да му е лихвата?
14
2
 
17
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До тотиСтареца е давал эаеми, а не е вземал. Но ти ако искаш вземай, ама чети правилно ей!!
13
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам какво му е незаконното да даваш пари на заем. Едва ли са такива леваци да оставят оставят доказателства че всъщност вземат лихва. Цялата схема е такава. Подписваш запис на заповед за 12 хиляди лева а на ръка получаваш 10 хиляди. Как ще докажеш че има незаконни доходи? Как ще докажеш че става въпрос за лихварство. Никак. Най-много да му конфискуват компютъра за 100 лева заради незаконен Уиндоус.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Култова история!
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
> . От 2007-а до 2010 г. не декларирал 55 хил. лв. кредити, които раздал, и си спестил около 18 хил. лв. данъци..много големи данъци....на Азисчо са 6 пъти по-големи.