Един 93-годишен лихвар: Дал в заем 350 бона, спечелил 112 хиляди

Варненският доктор води десетки дела в съдилищата срещу длъжници
14 ное 2018 19:15, Анисия Иванова
56
Един 93-годишен лихвар: Дал в заем 350 бона, спечелил 112 хиляди
Снимка: архив МВР

93-годишният лекар Божимир Ангелов от Варна и любимата му Грета Табакова (71 г.) ще бъдат съдени за лихварство, укрити данъци и нелегален софтуер, съобщи прокуратурата във Варна.

Д-р Ангелов е специалист по вътрешни болести, но и най-възрастният клиент на Темида.

Според обвинението той започнал да дава пари и назаем срещу лихви още през 1997 г. Пикът в тази му дейност бил през 2006-а, когато е на 81 г.

Божимир Ангелов-Доктора и приятелката му Грета давали пари назаем само на хора, за които били сигурни, че ще ги върнат. Длъжниците им подписвали записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот като обезпечение.

Само главниците по отпуснатите заеми са за 350 хил. лв. От тях той спечелил 112 хил. лв, пише "24 часа".

Още по темата

Другото обвинение срещу стареца е за укриване на данъци в особено големи размери. От 2007-а до 2010 г. не декларирал 55 хил. лв. кредити, които раздал, и си спестил около 18 хил. лв. данъци.

Жената, с която д-р Ангелов живее на семейни начала, също давала заеми. Грета Табакова услужила на 4-ма души с общо 82 хил. лв., от което спечелила 13 хил. лв.

До 2013 г. двамата ползвали и незаконни компютърни програми, което е третото обвинение срещу тях.

Четвъртото е за пране на пари. Легализирането им ставало, след като баба Грета купувала имоти, изнесени на публичен търг. Според прокуратурата тя е знаела, че парите са от престъпна дейност, и по този начин ги е изпирала.

Това не е първият сблъсък на д-р Ангелов със съдебната система. По времето на комунизма е живял в Добрич. Работил е в местната болница. През 1983 г. е осъден за измами и лъжесвидетелстване и лежи в затвора до 1991 г. След това е изселен във Варна.

Когато излиза от затвора обаче, Божимир Ангелов иска възобновяване на делото. Върховният съд отменя присъдата, която вече е излежал. Процесът започва отново, но е прекратен. Ангелов е водил дела и срещу съдията и следователя по делото от 80-те.

Докторът, който ще бъде изправен на съд за лихварство, води десетки дела в съдилищата във Варна. Основно са срещу негови длъжници.

Д-р Ангелов живее в идеалния център на града. Синът му е общински съветник и също лекар като баща си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
26
 
! Отговори
тоти преди 5 години
Евалла на стареца.Поне сам си е отговорен пред темида и дори някой да не е върнал парите няма колекторни фирми и банки да го гонят до девето коляно.Ако съм знал и аз щях да зема заем като от приятел и невиждам защо е съден като няма оплака ли се .Явно че скапаната държава иска да контролира всичко,даже и кога *** в *** ...гадос
9
2
 
12
 
! Отговори
V преди 5 години
Добре де що не го легализират това?В Европа с това се занимават виетнамците и никой не ходи до банките.Заложна къща ,преводи на пари по цял свят,заеми и ченч във всяка валута включително и лева Кой ходи до банките .С такава тежка процедура ,администрация която клиента трябва да издържа ,не могат да обменят лева .Не виждам смисъл от съвременната система .И кредитна и образователна и политическа и ченгеджииска.Всичко може да е по конкурентно и в полза на народа ,а не на ДЖЕПИ груп.Смяна на система
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е бащата,сина е!
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз също ползвам незаконно windows 10 , защото държавата не ми осигурява да си подам ДДС-то с linux. На пазара също няма счетоводна програма на Linux ..
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха, ха, ами тези от бързите кредити да не би да са по-читави?!
5
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
има хора до последно и само пари са им в главата, на други пък полови органи, а на мене и ДВЕТЕЕЕееееее ... и малко кока
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви абсурди са това.Хем е незаконно лихварството,а са повдигнали обвинения за недекларирани приходи.Най-големият майтап е нелегалния софтуер.Ще ви кажа какво е станало.Някой от длъжниците се е оказал близък с човек на силна властова позиция.Въпросният силен човек е задействал лостовете и на районния прокурор ,който води разследването ,са му наредили да мачка здраво.За заеми-4 обвинения,за екзекуция-нищо(доктора от Пловдив)Това е обективното правораздаване в България
3
1
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Едва ли е най...страшния лихвар,пращаш биячи на длъжници.Все пак е лекар по професия.Защо ли са му тез...пари,има си ги човека бол,или му доставя удоволствие да се разправя с некоректните длъжници,но на таз...възраст е противопоказно.
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тая възраст едва ли вече е мозъкът на далаверите. Я да проверят сина му, за когото пише в последното изречение. А и от коя партия е влязал като общински съветник също е интересно.
1
1
 
23
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
разсеял се е да се отчете където и когато трябва