Банева иска електронна гривна, но да е свободна

Спецсъдът гледа мерките за неотклонение на двамата съпрузи
7 дек 2018 18:22, Анисия Иванова
59
Банева иска електронна гривна, но да е свободна
Снимка: Булфото

Ако някой може да изпере 600 млн. евро, трябва веднага да стане или президент на САЩ, или председател на ООН". Това каза бизнесменът Николай Банев пред съдия Антон Урумов в спецсъда. Той, както и съпругата му Евгения Банева, говориха продължително в своя защита, съобщава "24 часа".

Състав на Специализирания наказателен съд гледа в момента мерките за неотклонение на семейство Баневи. Евгения Банева и Николай Банев са обвинени за пране на пари и още 6 престъпления от общ характер.

Семейството беше обявено за издирване с Европейска заповед за арест и задържано във Франция. Вчера стана ясно, че прокуратурата ще превлече като обвиняема и майката на бизнесмена Николай Банев Мария.

Банев обясни, че в нито един документ от тези, които видял, приложени по делото, нямало негов или на Евгения Банева подписи.

"Какви са тези страшни обвинения за пране на 600 млн. евро и че сме скрили тези пари в швейцарска банка? Ако бях в детската градина, щеше да ми е смешно, но на мен ми е жалко", каза още той.

Още по темата

По думите му да се говори в българските условия за 600 млн. евро било абсурдно. По повод казаното от прокурор Мария Дойчева, че са приватизирали 130 предприятия, Банев обясни, че са приватизирани 10, а има участие в още около 30.

Проблемите започнали и когато местните власти вдигнали много местните данъци и такси. Трябвало за неработещите предприятия да се плащат огромни данъци. Предприятията били на загуба, защото по времето на социализма продукцията била изнасяна в бившите социалистически държави. След 1989 г. обаче нито за една продукция от "Елма" нямало пазар.

"Аз съм в бизнеса от 30 години, от самото начало. Ако не мога да купя на съпругите ми бижута за 256 хил. лева, ще е смешно. Тези му думи бяха по повод на казаното от прокурор Мария Дойчева, че при претърсването им на дома в кв. "Бояна" са намерени бижута и часовници в сейфове.

"В този сейф бяха и бижутата на покойната ми втора съпруга Дочка Банева, която почина от рак", каза още Банев. Той обясни още, че по отношение на "Полимери" имало откровени лъжи в обвинението.

"Полимери" беше едно от най-успешните дружества. Акциите му се съхраняват в централния депозитар. Какъв Банев, какви 5 лева?! Защо по делото не е разпитан нито един от акционерите?", попита той. "Всички свидетелски показания са откровена лъжа", каза още бизнесменът.

"Освен тъжно да се усмихвам, не знам какво друго да направя", завърши той.

След него думата взе съпругата му Евгения Банева, която бе също толкова обстоятелствена. Тя поиска съдът, ако трябва да й сложи електронна гривна или да я карат да се подписва всеки ден, но да я пусне на свобода, за да може да се грижи за трите им непълнолетни деца.

"Вече 46 дни не знам какво се случва с моите деца", каза тя. После обясни, че един от най-големите ужасите, които е изпитала в живота си, е бил на летището в Ница и само Господ им помогнал да не са децата в този момент при социалните служби във Франция. Техен познат, който ги закарал на летището, поел в първите три дни грижата по дъщерята и близнаците на Баневи.

"Още не мога да побера в главата си това обвинение за пране на 600 млн. евро", заяви тя. Според Евгения няма как тя да е член на престъпната група, която е действала от 2005 г., защото родила първата си дъщеря на 4 октомври същата година.

"Само 1 година през 2009 бях изпълнителен директор в "Полимери", добави тя.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Баневи не бива да имат достъп и до е-банкинг,чрез който могат да се разпореждат с парите си и да ги укрият.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С гривни на краката,Баневи могат да бъдат посетени от адвокат,или друго лице,на което да дадат пълномощно,подписано от тях и което да изпразни сметките им в Швийцария.След което парите за "заминат"в неизвестни сметки по света.
51
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
какви грозотии
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Иванчева за 1 година успя да налапа 75 хил евра, тая Банева кво се прави на наивна? За 10 години не можела да налапала 600 хиляди :)
49
0
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 месеца
ЕЛ ГРИВНИТЕ СВЪРШИХА-РЕШЕТКИ -МИЛЯРДЕРИ ЩЕ МИ СЕ ПРАВАТ.-
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тя изкъпа ли се вече? Щото аз точно излизам от душа.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи не 100 години в затвора в САЩ, а президент?
Мадоф - президент на САЩ или на ООН.
46
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Тези само за физиономия заслужават по 3 г. условно.
45
0
 
22
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 месеца
А един електронен кол, не иска ли между мазните си глутеуси?
Нагла сел.ска пръчка - квартална па.чав.ра докопала се до парите на простото парвеню комсомолец.
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Банев стругаря,ДКМС " Златната стружка"....."У кто денги,у нево власть"
43
0
 
20
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 месеца
"Господжа" Банева може би ще иска и ''ключ из квартирьй где деньги лежали" (Остап Бендер). С нашето гробно мълчание ние създадохме хиляди нагли престъпници. Три десетилетия по-късно започваме да ги съдим...
42
0
 
31
 
! Отговори
White dale преди 3 месеца
Защо го наричате бизнесмен??? Бизнесмен е Ричард Брансън...този нашия капутт е обикновен престъпник...който живее като римски император с нашите и на родителите ни пари...
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искала електронна гривна?Като постои по дълго и *** ще поиска от съдията!
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Арабаджиеви къде са?

И на тях ще ги приберат на топло. Подготвя се обвинението!
39
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обвиненението е 100 процента скалъпено.
Явно не са снасяли на Баш Суджука.
38
1
 
13
 
! Отговори
ха преди 3 месеца
Аха, смешно било да се изперат 600 мил. евро, ами някои престъпни организации как перат милярди евро :) тия какви трябва да станат, дядо Господ ли?! Ха ха
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
изразът на полицайката на фотото - обяснява всичко.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
... и да е на италиански дизайнер!!!
35
1
 
22
 
! Отговори
Баба Генка преди 3 месеца
Туй ли е новио сезон на Богатите също плачат?
34
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Домусчиев и Динвви КОГА ?