Фалшиви медицински бележки в училище и... съд!?

Спипаха 7 ученици с подправени болнични, те съдят директорката
13 дек 2018 12:15,
35
Фалшиви медицински бележки в училище и... съд!?
pixabay

Съд, прокуратура и полиция нищят едновременно грандиозен скандал с фалшиви болнични в бургаската Гимназия за чужди езици, по-известна като Руската.

Седем ученици от 12-ти клас били спипани с изфабрикувани медицински бележки, с които опитали да извинят отсъствията си. Последвало най-суровото наказание и след педагогически съвет те били отстранени от училище и прехвърлени в индивидуална форма на обучение.

Седемте наказани дванадесетокласници обаче отвърнали незабавно на удара и дали под съд директорката.

В административния съд на Бургас са заведени общо 7 дела, колкото са и наказаните, които вече са насрочени. С подадените жалби учениците искат от съда да отмени административните заповеди, с които те са отстранени и прехвърлени в индивидуално обучение, пише "Монитор".

Сагата започнала в средата на октомври, само месец след старта на учебната година, но досега се пазеше в тайна. Седмината представили на класния си ръководител фалшиви медицински бележки, за да извинят отсъствията си. Той обаче веднага забелязал, че са ментета. Всички без изключение били издадени от един и същи лекар, а освен това тотално били сгрешени и датите. В една от тях пишело, че е издадена на 9-ти октомври, а за дата на боледуването било посочена 17-ти октомври.

От ръководството на школото се задействали и извършили проверка. Свързали се с доктора, издал бележките, който бил категоричен, че не е издавал такива документи, дори и печатът му бил различен.

Дванадесетокласниците пък, някои от които имат навършени 18 години твърдели, че нямали никаква представа, че болничните им са фалшиви. Въпреки, че признали, че си ги "купили", те се кълнели, че не знаят кой ги е фалшифицирал.

Освен извинителните бележки, някои от учениците изфабрикували и подписи на родителите си под придружаващите бележките декларации, с които родителите заявявали, че са информирани за заболяванията и отсъствията. 

Когато разбрали, че заради подправените медицински не могат да завършат като редовни ученици последния клас от гимназията, сгафилите хлапаци обявили съдебна битка на училищното ръководство и завели дела. Дори и да не ги спечелят, жалбите им до Административния съд са блокирали влизането в сила на наказанията, а процеса едва ли ще приключи до края на учебната година.

От школото обаче също са се хванали на контра и случаят вече е стигнал до полицията и прокуратурата. От държавното обвинение съобщиха, че вече се води разследване. "Въз основа на постъпилите материали от Икономическа полиция, наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице данни за извършено документно престъпление. Съставени са неистински медицински бележки. Ще се разследва деянието, назначени са графологични и технически експертизи, предстои разпит на свидетели, включително и на лекаря, който е посочен в документите", коментираха от прокуратурата.

Едно от децата си признало, че купило извинителната бележка срещу 60 лева от свой връстник от друго училище. Въпреки това до реални последици за учениците едва ли ще се стигне, тъй трябва да се докаже кой е изготвил фалшификатите, което е много трудно, коментираха запознати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
12-ти /някъде и 13-ти даже/ клас е абсолютно ненужен и безсмислен, и това ученици и учители го знаят. Не оправдавам фалшификацията, но фактът, че само си губят времето последната година обяснява неходенето до училище.
32
1
 
3
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Че то направо си е за учудване, че има изобщо такъв случай на наказни ученици за фалшиви бележки. Щото това си е брутално масова практика, само тука нещо цената много висока бе....60лв? Не съм ученик, но познавам такива, дето 1ден=1лв... купуваш един стек медицински бележки от книжарницата, некъв умрел печат на който да пише д-р еди кой си и плякаш наволя. Тоя печат може да си го поръчаш отвсякъде... Принципно ако почнат масово да наказват ученици, дисциплината би се затегнала доста сериозно...
31
2
 
1
 
! Отговори
За преди 5 години
Хвала на директора и на учителския съвет!
30
1
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 5 години
До Киро НайлонаПрез 80-те даже и пари не давахме:) Е, да, трябваше да се внимава с диагнозите (спомням си един съученик, който беше дал бележка с dysmenohrrea :), но стандартната ОИГДП беше достатъчна
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Me too..
28
0
 
3
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
До До Хеви Метъл:))) Факири сте юристите - признавам. При вас човек винаги трябва да очаква неочакваното. Не мога да коментирам дали е юридически издържано - не съм юрист. Но не се съмнявам в професионализма на добрите юристи. Ако си такъв - мога само да те поздравя. Уважавам професионалистите. Аз съм вече на салата с ракия. Наздраве!
27
2
 
1
 
! Отговори
До Хеви Метъл преди 5 години
Напр. Пълнолетен, лежи с температура 3 дни, родителите му потвърждават. Забравил е да вземе бележка, притеснил се, казал им че има такава. Среща/насочват го/свързва се с непознато момче, което му казва, че има баща доктор, ще говори с него и ще му уреди бележка. Истинска, разбира се, щом наистина е бил болен! От благодарност онзи му дава пари да се почерпи. Който си няма работа да ходи да търси момчето-фалшификатор и да доказва/гради обвинение. Ученикът по презумпция е невинен.
26
0
 
3
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
"До Рок енд ролЧл. 316 от НК"... Благодаря. Ще го погледна когато ми попадне НК. Не съм юрист. Просто съм възмутен от това, как се толерира наглостта в обществото ни и в частност в образованието. Не че конкретният случай пряко ме касае. Изразявам личното си мнение без да претендирам че съм прав. Дискусия просто.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рок енд ролЧл. 316 от НК
24
1
 
7
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
"Абре хора, дипломи и нотариални актове се фалшифицират вие за бележки се хванахте!"... На 17-18 години използват фалшив документ, че и съдят училището на всичкото отгоре! И някои казват: какво толкова е станало! Ми те на тридесет не знам какво ще правят с такова усещане за безнаказаност, което се формира у тях още от сега.
23
0
 
7
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
До Чичо МиткоАми ако караш без колан - 20 лв фиш. Ако караш без гражданска - вече около 400 лв. глоба. Аз не казвам, че в затвора трябва да лежат за фалшиви бележи. Но нищо не трябва да им се случи, така ли? От кога това, че ако някой не е наказан за тежко престъпление оневинява друг, който е извършил друго по-леко?
22
2
 
4
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Почнахме пак от кокошкарите! Абре хора, дипломи и нотариални актове се фалшифицират вие за бележки се хванахте! Моля ви, почнете от главата а не от ноктите на краката!
21
0
 
4
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
Или по-просто казано: някой е попълнил (изработил) фалшив документ или документ с невярно съдържание. Не го знаем кой е, не можем да го намерим. Ок. Ама този, който използва този документ, знаейки, че е фалшив, има ли последствия за него? Ако някой ми изработи фалшиви документи, с които аз изтегля за себе си 1000 000 лева, никаква отговорност ли не нося защото не аз съм фалшифицирал документите?
20
0
 
4
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
До Зидаро - мазачСъгласен съм, че информацията е непълна. И че някои са непълнолетни. Аз за пълнолетните питам. И пак казвам: независимо кой е писал бележките, чий е почерка и т. н. Тези, които са представили бележките няма как да не знаят, че представят фалшив документ, защото няма как да не знаят, че не са ходили на лекар (ако и лекарят потвърди). Те умишлено използват фалшив документ за да получат някаква изгода за себе си.
19
0
 
1
 
! Отговори
Зидаро-мазач преди 5 години
До Рок енд ролДа, принципно се "носи" наказателна отговорност, но за конкретните случаи няма как да се отговори точно, не е пълна информацията. Едните непълнолетни, другите плюс бележки от родители, някои закупени, някои попълнени, дали са с един почерк, какво обяснява всеки и пр. Засега не може да се каже кой, за какво точно, а и дали въобще. В най-неблагоприятин вариант: непълнолетните на местната противообществена комисия, глоба за по-големите, но това едва ли, ако защитата им е точна.
18
0
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Ако взема от Пешо фалшиви евро и долари и ме спипат с тях пак ли така ще се процедират. Сигурен съм че прокуратурата толкова ги мързи по подобни случаи та чак ги боли.И трябва по-често подобни наказания, евала за даскала и директора.
17
1
 
13
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
Добре. Въпросът ми е следния, ако има юристи. Да предположим, че друг е изготвил фалшивите бележи. Тогава този, който ползва фалшив документ в своя изгода, знаейки, че е фалшив (а те няма начин да не знаят!) носи ли наказателна отговорност?
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% от дванадесетокласниците са като тези. Не ходят на училище, взимат извинителни бележки от личните лекари, но са много малко тези които са наказани за това. По правилник всеки, който има над 30 отсъствия по даден предмет независимо дали са извинени или не трябва да остане без оценка по предмета и да се яви на изпит, за да завърши годината. Време е министъра да помисли дали да се учи до 12 клас, без да ходят учениците на училище или по добре е да се завършва средно след 11 клас.
15
5
 
9
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Тези малките нагляри трябва с бой с пръчки на голо пред цялото училище да ги накажат.
14
5
 
24
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Който ги е накарал да съдят училището също не е имал достатъчно акъл / учи лищната управа е действала напълно закономерно и така трябва да се постъпва във всеки подобен случай /в какво е "вината " на училищното ръководство?! Тия ученици-хитреци не би трябвало да завършат средното си образование и като частни ученици -жалко,че у нас правораздаването е "седнало" накриво ! Нахалството и арогантността им доказват,че тия вече са обиграни измамници-от тях в бъдеще не може да се очаква нищо хубаво!