Задържането на лица без уведомяване е мракобесно

Това коментира съдията от Софийския районен съд Методи Лалов
23 дек 2018 21:36,
53
Задържането на лица без уведомяване е мракобесно
Снимка: BulFoto

Задържането на лица без уведомяване на близките за 48 часа (или 24 за децата) не е последователно разписано в законовите текстове и няма да е ефективно и ще остане единствено като едно излишно мракобесно решение. Това коментира пред bTV съдията от Софийския районен съд и бивш негов председател Методи Лалов.

Още по темата

„Ще е „удар във въздуха”, отделно, че засяга неоправдано съществени граждански права”, коментира магистратът.

Той отбеляза, че промените в НПК не са подготвени добре и всъщност ограничението ще засегне само задържаните по досъдебно производство – арестуваните по текстове от Закона за МВР ще продължат да имат право на обаждане.

Освен това е странно, че няма списък от престъпления, за които да важат рестрикциите и всичко пада върху плещите на прокурора, който сам трябва да прежени как да действа.

Според Лалов в сериозен риск са децата, които са с неукрепнала психика и за които не може да се очаква, че ще могат ефективно да се възползват от правото си на адвокат.

„Такъв дебат не може да се води на инат. Ако това е резултатът на месеци работа, то са си изгубили времето”, подчерта съдията.

Той се обяви и против разрастващите се правомощия на КПКОНПИ, защото това показва липса на визия за новия антикорупционен орган.

Методи Лалов разкритикува и дългия престой в ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Според него самият факт на отстраняването на двете от общината в „Младост” означава, че няма риск те да извършват ново престъпление – а именно опасността от такова трябва да е в основата на решение да се наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
41
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БОРИСОВ И ПРЕСТЪПНОСТ Е ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!!!НЕ СЕ ОТМЕНИ ЧЛЕНА КОЙТО ДАВА ДЕЛАТА ДА ПАДАТ ПО АБСОЛЮТНА ДАВНОСТ АКО ДЕЛОТО СЕ ПРОТОЧИ С 50% повече от определения срок като давност за престъплението!Борисов е доказан измамник и престъпник!!!
22
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Януари заминавам за Швейцария. Надявам се да остана там достатъчно дълго, че децата да получат гражданство. Тука да става каквото ще!
21
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХАКогато обясних на 90 годишната си баба какви промени в закона прокарват управляващите, тя каза само:"Това и през фашистко не е било"90-годишната ти баба през 1944 е била на 16, в осми клас. Тогава сигурно е колекционирала салфетки и кърпички и не имала идея какъв е строят и какви са мерките за неотклонение.
20
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсурда може да бъде описан само с едно изречение: Министър на правосъдието е Цеца Рабфака!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз 19Знам обаче пиша на латиница-клавиатура и правя грешки от бързина и латинска фонетика. (лош навик от писане на шльокавица)
18
4
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Когато обясних на 90 годишната си баба какви промени в закона прокарват управляващите, тя каза само:"Това и през фашистко не е било"
17
2
 
38
 
! Отговори
Иван Костов преди 5 години
Това не е европейско.Такива закони, даже и комунистите не си позволиха да приемат.
16
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До Анонимен 16 Пише се Управници. Иначе добре написано.
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце почна нещо много да си вярва. А тоя закон с отнемане на имуществото дето го гласят, да не стане така, че да му вземат къщето в Барселона?!
14
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светнаха ли ви лампичките вече или още ви е слаб тока?
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще стане интерсно ако задържат българин със западен паспорт като преди това е уведомил близки и познати че заминава за България! Разследване от западна полиция като вземат под внимат закона за тайното задържане - ще трябва да дават информация или ще ги разкостят по света като случая с Кашоги! Ще им се стъжни на българските оправници а България ще плаща ли ще плаща.
12
1
 
5
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Е, все още не е гласуван до колкото разбрах или се лъжа! Или е гласуван но не още въведен?! Помогнете!
11
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и ако човека,който е задържан пострада сериозно през тези 48 ч,как ще се разбере,че е бил здрав при задържането ако не е имал право да се обади на близки или адвокат за да обясни състоянието и задържането.
10
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престъпната гербава хунта вилнее и прави все нови поразии!
9
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото си спомням в Мианмар чрез подобен закон изчезнаха безследно доста хора през военният режим !
8
0
 
28
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Това не е политическо изказване, бе дементен! Човекът е юрист, а не гербав *** като теб!
7
2
 
32
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
Прав е на 100%!България се отдалечава окончателно от правова държава и се присъединява към мракобесните африкански и азиатски тирании!
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, юристи ... само имената им имаш: Цацка Цачева, Сотир Цацаров ... Авторитетни, като самите тях.
5
2
 
21
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Достатъчно доказателство че България е превърната в *** от 44та година до сега! Качествена издънка на българския парламент!
4
3
 
32
 
! Отговори
Борис III преди 5 години
По мое време, преди 9 септември 1944 година имаше подобен закон.Колко хора изчезнаха безследно тогава.Че и деца се убиваха .