Задържането на лица без уведомяване е мракобесно

Това коментира съдията от Софийския районен съд Методи Лалов
23 дек 2018 21:36,
53
Задържането на лица без уведомяване е мракобесно
Снимка: BulFoto

Задържането на лица без уведомяване на близките за 48 часа (или 24 за децата) не е последователно разписано в законовите текстове и няма да е ефективно и ще остане единствено като едно излишно мракобесно решение. Това коментира пред bTV съдията от Софийския районен съд и бивш негов председател Методи Лалов.

Още по темата

„Ще е „удар във въздуха”, отделно, че засяга неоправдано съществени граждански права”, коментира магистратът.

Той отбеляза, че промените в НПК не са подготвени добре и всъщност ограничението ще засегне само задържаните по досъдебно производство – арестуваните по текстове от Закона за МВР ще продължат да имат право на обаждане.

Освен това е странно, че няма списък от престъпления, за които да важат рестрикциите и всичко пада върху плещите на прокурора, който сам трябва да прежени как да действа.

Според Лалов в сериозен риск са децата, които са с неукрепнала психика и за които не може да се очаква, че ще могат ефективно да се възползват от правото си на адвокат.

„Такъв дебат не може да се води на инат. Ако това е резултатът на месеци работа, то са си изгубили времето”, подчерта съдията.

Той се обяви и против разрастващите се правомощия на КПКОНПИ, защото това показва липса на визия за новия антикорупционен орган.

Методи Лалов разкритикува и дългия престой в ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Според него самият факт на отстраняването на двете от общината в „Младост” означава, че няма риск те да извършват ново престъпление – а именно опасността от такова трябва да е в основата на решение да се наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"... промените в НПК не са подготвени добре."---Е, кой да ги подготви !? Само като се сетиш коя е Мисирката на Правосъдието, можеш да си направиш заключение за грамотността на подопечните й "експерти", които "коват законите на страната".
2
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този "съдия" да не е член на БСП?
1
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ако се приеме като закон, България ще фалира от спечелени дела в Страсбург! Ако се отвличат деца/хора най вероятно ще ги водят изчеснали (демек убити) за да не се стигне до Страсбург! Тежко и горко на потъпкания български народ!