След поредната измама с туристи: Трябва ни закон!

Сега даваме парите си и не знаем кой носи отговорност за тях
Обновена: 3 яну 2019 14:29 | 3 яну 2019 14:15,
11

Заради некоректно организирана екскурзия 60 наши сънародници останаха без вечеря на Нова година, а някои и без хотел. Екскурзоводката Елизабет Мечкарска обяснила, че е загубила парите им.

През 2011 година на нея се доверяват детските танцови състави на Костинброд и Сливница. Разчитат, че тя ще организира ходенето им до Истанбул, където да участват във фолклорен фестивал. Оказало се обаче, че тя е платила друго пътуване с техните пари.

Още по темата

"Тя каза, че трябва да се плати предварително. Платихме около 10 000 хиляди лева и тръгнахме. Всичко беше хубаво, весело. За съжаление всичко това се провали", сподели ръководителят на групите Ангел Кьосев пред Bulgaria ON AIR.

Софийският градски съд осъдил Мечкарска да възстанови около 10 хиляди лева, които е взела за проваленото пътуване. Тя обаче върнала само 700 лева, а когато 5-годишният давностен срок изтекъл, поискала да се прекрати производството срещу нея и да се вдигне запорът от сметките ѝ.

"Това е уникален случай. Той е по-различен от класическите. Към момента няма съществени оплаквания. Самият случай говори за дълбока концептуална грешка в българския туризъм. Европейското мислене и директиви са насочени към това, че всеки пътуващ европейски гражданин, когато купува почивка чрез туроператор, парите са негови до момента, в който получат продукта такъв, какъвто е", обясни Румен Драганов от Института за оценки и анлизи в туризма.

По неговите думи ние сме измамили ЕС, когато сме променили Закона за туризма по начин, по който не уреждаме собствеността на парите на този, който е платил за почивка.

Експертът обясни още, че няма нагласи за създаване на такива гаранции у нас. По думите му става въпрос за дълбока некомпетентност. Според Драганов в Министерството на туризма няма образовани кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В държава абдикирала от задълженията си това е ежедневие . .... както е и ежедневие да се сипе експертен акъл в стил "след дъжд , качулка" . За толкова години "преход" това не е ПЪРВИЯТ, не е и 10-тия или 50 -тия случай но Умника Драганов ЧАК СЕГА се е събудил и е решил че малко медийно внимание ще е добро за демонстриране на "работа" и ангажираност на Института за оценки и анлизи в туризма.
10
0
 
2
 
! Отговори
Германия преди 5 години
Закони има,но трябва да се спазват! И в случай като този да се даде СПРАВЕДЛИВА присъда!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се нарича рецидив и трябва да се насложи с не-върнатите пари от предното престъпление и вече активно да си излежи парите за присвояване
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво европейско мислене бе на балканския селянин трябва все някой да му диша във врата иначе нищо не става от него!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква некоректно организирана екскурзия тук става дума за откровено престъпление май. Някаква жена твърди, че била загубила 7000 лева на групата. Доколкото разбираме и друг път е излизала с такъв номер. Само това е достатъчен повод за разследване, тъй като намирисва на присвояване. Възниква въпросът кое налага да събереш парите на хората и да ги държиш в себе си, те нямат ли си портфейли, да не са малолетни? Така че тази Мечкарска веднага в Ареста, тъкмо Иванчева освободи килията
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според Драганов в Министерството на туризма няма образовани кадри.Без коментар.А как е в другите министерства ? Питам аз и отговор не искам.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЕГА МАКЕДОНСКИЯТ ХОТЕЛИЕР ДА ПУСНЕ МЕЧКАРСКА НА ПИАЦАТА ДОКАТО МУ ОТРАБОТИ ПАРИТЕ.
4
0
 
6
 
! Отговори
да преди 5 години
До ойларипиЕ това е ! Така се прави който го мързи да дава пари и после главоболия.Не че и по първия начин не може да се случи нещо, но поне знаеш кой е отговорен.
3
4
 
31
 
! Отговори
ойларипи преди 5 години
Хора, спрете да ползвате тази никому не нужна брънка по веригата! Туроператор?!?! Как, какво и кого "опериа", а?Има интернет, контактувай директно с хотелиер, превозвач, застраховател, кола под наем, музей...Излиза поне 30% по евтино, не пълниш гушата на разни шант::ав::елници.За съвременния турист, файда от туроператорите - никава!
2
1
 
23
 
! Отговори
вижда се преди 5 години
За КОН ,има ,ама няма съдии и магистрати а само долни мафиоти в тази територия наречена с красивото име -БЪЛГАРИЯ
1
0
 
22
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
да ощетиш децата.мноого шамари липсват .да ги беше изяла навреме а сега втора че и сигурно трета група ще пострада от госпожата лъжкиня.ШАМАРИ! ШАМАРИ!