Рекорд за НЗОК! Осъдена да плати обезщетение от 3 млн.

Поредната болница осъди Касата за неплатена надлимитна дейност
12
Рекорд за НЗОК! Осъдена да плати обезщетение от 3 млн.
Снимка: архив, БулФото

Софийският градски съд осъди НЗОК да заплати на болница "Токуда" обезщетение за извършена надлимитна дейност през 2015 година.

Присъденото обезщетение е рекордно и е в размер на 2 576 330,00 лв.– възнаграждение за оказана болнична медицинска помощ и 671 178,04 лв. - лихви за забава, 362 289,60 лв. – цена на вложени медицински изделия и 95 062,32 лв. – лихви за забава.

Освен присъдените лихви до датата на подаване на иска, касата ще плати и натрупаните лихви до датата на окончателното изплащане.

Касата е осъдена също да заплати и 148 154,36 лв. – разноски в производството пред Софийски градски съд.

Поредното решение на съда е не само още едно доказателство за незаконното поведение на НЗОК да заплати надлимитната дейност – на дневен ред е друг съществен въпрос: трябва ли НЗОК да продължава да упорства в тези откази, след натрупаната съдебна практика, защото това води до значителни допълнителни разходи, които се плащат от бюджета на касата на съдилищата – адвокатски хонорари, държавни такси и др. В тази ситуация отказите на НЗОК да плати надлимитната дейност нанасят вреда на бюджета и може да се разглеждат като проява на безстопанственост, а на виновните длъжностни лица да бъде потърсена и наказателна отговорност.

НЗОК се е противопоставила на иска с два аргумента. Единият, че касата има задължение по договор да плати само до определения лимити и другият, че болницата не е предоставила в посочените в договора срокове фактура и спецификация за надлимитната дейност.

"Според договора задължението за представяне на тези документи (фактура и спецификация) е пряко свързано с обстоятелството, че касаят услуги в рамките на договорения лимит. Не само, че представянето на фактури за т.нар. надлимитна дейност в договорения срок не следва от договора, но и изрично е възложено в тежест на ищеца (болницата) да се въздържа от предявяване за плащане на предоставени услуги извън гарантирания от НЗОК размер. Ето защо пропуснатият срок не се явява в нарушение на договора, съответно неприложима е договорно скрепената последица".

Съдът не споделя тезата, че разходната част на приетия бюджет за 2015 г. определя лимит на отговорността на НЗОК към изпълнителите на болнична помощ. При положение, че за здравнонеосигурените лица достъпът до здравна помощ е гарантиран при все, че не участват в нормативно предписания механизъм за формиране на целевия фонд, няма причина от тази възможност да бъдат лишени здравноосигурените лица, чиято нужда се е проявила след изчерпване на целево предписаните средства.

Както законът, така и договорът между страните еднозначно отдават приоритет на интересите на здравноосигурените лица спрямо утвърдения финансов план. Ето защо дори да се приеме, че ищецът (болницата) е пренебрегнал реално съществуваща възможност за планов прием, това неизпълнение не е в състояние да го лиши от договореното възнаграждение за удовлетворения интерес на ползващите се от договора трети лица.

Само от началото на годината вече пет други големи болници осъдиха НЗОК за неплатена надлимитна дейност.

До момента не е известно да има дело за надлимитна дейност, загубено от болницата, която го е завела.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
И ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ МОГАТ НО НЕ СЪДЯТ ДЪРЖАВАТА ЩОТО ДИРЕКТОРИТЕ ГИ Е СТРАХ ЗА МЕСТЕНЦАТА ИМ!
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До д-р Ох Боли
Ами то ако са ги заработили - добре. Ама реално се правят много измами - надписани пътеки, формално приети за лечение болни, дето дори не са стъпили в болница /защото реално са здрави/, и най-страшното - правят се ненужни операции, увреждащи здравето на пациенти, само защото са по скъпоструващи клинични пътеки, като пациента се убеждава, че е жизненоважно да се оперира. Така че съм с особено мнение по въпроса. За съжалание голяма част от медиците ни са търговци, а не лекари.
10
2
 
12
 
! Отговори
?! преди 5 месеца
Има ли нещо нормално в нашата държава?
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много искам да знам как точно се определя лихвата при забавянето?
Отделно как разхода за делото е 6 цифрена сума?
8
2
 
11
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 месеца
До 123

Хората са си ги изработили тия пари. Лекували са реални хора, правили са разходи. Естествено е да искат трудът им да бъде заплатен. Добре, че са богата болница и могат да си позволят добри адвокати! Друг е въпросът, че т.нар. клинични пътек често не могат да покрият дори разходите за лечение на болните, а какво остава да остане някаква печалба. Затова в периферните болници са затънали в дългове, нямат пари за заплати, от там нямат лекари, нямат оборудване и в крайна сметка лоши резултати
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Rekord na benebe...zdravna debit bg karta ste e vhod za zdravna lichna deposit smetka...
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А за останалите здравно осигурени какво остава за лечение,че не дай боже да се разболеят някой други се разболели преди тях извънлимитно и за разболелите се няма и долимитни от определените процедури по лечение,че кой тогава е собственика на тази наречена каса при туй разпределение при създадена от директни вноски за обслужване,че от винетките ли ще е туй обслужване,че и дърпане,теглене на буксир за превоз за да бъде лимитно обслужен пациента-клиента като качество услуга от директни вноски/такси
5
1
 
23
 
! Отговори
. преди 5 месеца
До кога хората ще плащат за грешките на неадекватното управление на която и да е институция в БГ?
4
4
 
21
 
! Отговори
Hermann преди 5 месеца
На Квадратната Тиква му е тежко. Как един компетентен чиновник не се намери в неговата администрация?
Държавният апарат не работи,пичове.
3
2
 
42
 
! Отговори
123 преди 5 месеца
Спрете да пишете касата ще плаща,тоя ще плаща и т.н... Народа плаща заради хрантутници и неуки държавни бок.луци!!!
2
1
 
30
 
! Отговори
Мега преди 5 месеца
Взеха от всеки Българин по 1 лев. *** така или иначе не плащат.
1
1
 
42
 
! Отговори
Мега преди 5 месеца
Не плаща касата. Плащаме ние. А няма подведени под отговорност...