Хем си кмет, хем си живееш в общинско жилище за бедни. Евтино е!

Прокуратурата погна градоначалници заради имотни облаги
35
Хем си кмет, хем си живееш в общинско жилище за бедни. Евтино е!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметове, заместник-кметове и кметски наместници са ползвали неправомерно общински жилища за социално слаби и безимотни лица, е установила проверка на Върховната административна прокуратурата, съобщи БНР.

Още по темата
От държавното обвинение са открили нарушения в 175 наредби за отдаване под наем и закупуване на общински имоти.

С нарочни текстове в общинските наредби градоначалниците са си осигурили възможност да живеят в евтини имоти, иначе предназначени за семейства със социални и здравословни проблеми или с негодни за обитаване жилища заради природни и стихийни бедствия, аварии или защото са застрашени от самосрутване. Това е станало в нарушение на Закона за общинската собственост и така е била създадена нова категория правоимащи лица.

Прокурорите са установили и нарушения на законоустановения срок за настаняване.

В други подзаконови актове е признато право за кандидатстване за настаняване под наем в резервните общински жилища на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени от Общината до предаване на отстъпения им в обезщетение жилищен имот. С решения на общински съвети е била въведена и допълнителна такса извън предвидената в Закона за местните данъци и такси.

Други нарушения, констатирани от прокуратурата, са, че кметове са овластявали други лица да налагат санкции, в което от прокуратурата виждат възможност нарушители да бъдат опазени от глоби.

Разпоредби в нарушение на закона са установени от София, Пловдив, Варна, Бургас до Царево, Банско, Казанлък и Дупница. За нарушенията са сезирани съответните административни съдилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общинско жилище може да има всеки човек, който няма собствен дом, който не дарявал, продавал имот през последните 10 години. Финансово няма пречка, още повече ако той е в това жилеще преди да заеме тази длъжност.Проблем е ако той закупи жилище и не освободи това, или се картотекира по време на мандата си, тогава е конфликт на интереси.За жилища който са за социално слаби това е различно, за.жилища който са за временно настаняване, също е свързано финансовия статут на човека.
31
2
 
0
 
! Отговори
Кой преди 5 години
Предизборни фишеци, народееее
30
1
 
30
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Същевременно истинските болни събират пари в социалните мрежи, защото държавата "не може/иска" да покрие лечението им. А нуждаещите се и изнемогващи пенсионери, които цял живот са блъскали и са изнесли на раменете си всички тежести на държавата, оцеляват като скотове, тънейки в мизерия! До кога некадърни псевдоуправляващи, до кога търпеливи ми съвестни съграждани?!! ДО КОГА!!!!!
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това само в България може да стане. дори и министър на финансите е беден.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във село чавдар община Доспат.Емил Кушев.Хем си кмет хем си фелдшер хем отсъства понеделник и четвъртък и хем си получава пълна заплата.И дядому едно време изсели цяло село и до ден днешен не отстъпват кметството на никой.Големият му вуйчо беше кмет 28 г.ИТова са най наглите хора.Леляму на кмета живее на квартира а двамата му вуйчовци живеят сами с бабите си и кмета също е сам със родителите си и нея вземат тази жена която е сестра на Пламен Хорозов и Слави Хорозов да живее при тях.Това неса хор
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да се случи, само откриват гнилите ябълки и ... нищо. Вече 30г да сте видяли един в затвора? Няма и да видите.Държавата цирк.
26
2
 
7
 
! Отговори
За Белене сте преди 5 години
Затвор!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във село Чавдар община Доспат,кметът е и фелдшер на 4села и кмет на село Чавдар Емил Кушев.Понеделник и четвъртък е задължително в село црънча но си получава пълна заплата като кмет,вече 8 години.Нямали най после даму бъде свалено доверието като кмет от герб.Гн Цветанов до кога щего търпите.Това е най мързеливият и най лакомият човек в общината.И е бивш партиен секретар.Стига.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя родината ни пак си е земен рай, но същевременно е и деветия или там някъде кръг на бюрократичният ад/по Данте/. А БЮРОКРАЦИЯТА САНЧО, както казват испанците е "EL ARTE DE CONVERTIR LO FACIL EN DIFICIL POR EL MEDIO DE INUTIL" сиреч "Изкуството да превърнеш лесното в трудно, за целите на безполезното" A "наште" калинки и калинчовци нямат равни в това изкуство, щом за 1,50лв глобяват самодеен танцов състав, а КФН изпуска и проспива измами за "милярди". То стана бетер ученическите бисери.
23
1
 
16
 
! Отговори
A преди 5 години
До Цонко 24O, имаш да плащаш ти и твоите деца и заемите, които направи ГЕРБ през последните години, да изплащаш изтребители и др. п. пари за заплати и гуляи на попове и подобни. Да ни е честито
22
2
 
30
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Аз съм от онези, "свръхбогати" няколко процента, които изкарват по 3000 лева на месец. От тях плащам 939 лева социален данък (31.3% като самоосигуряващ се). Върху останалите 2061 лева плащам и 206,1 лева данък върху доходите. Останалите 1854,9 лева до стотинка, харча за стоки и услуги върху които плащам още 20% ДДС, тоест от 3000 лева, които изкарвам прибирам едва 1484 лева! С данъците си плащам ДДС-то на разни фирмаджии, наемите на разни кметове и помощите на фалшиви болни и пенсионери!
21
2
 
27
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Омръзна ми! Омръзна ми да плащам за масрафите на кой ли не, защото видиш ли имам "високи" доходи и трябвало да съм солидарен с псевдонуждаещите се. Ако парите, които плащам на държавата наистина отиваха при тези, които са в нужда, бих го преглътнал, но е очевадно, че от тези пари се облагодетелстват хора, които имат в пъти по-висок стандарт от моя. Живея под наем, и се опитвам да огледам две деца, но това става все по-невъзможно. ДО КОГА!!!
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде пак си изберете същите кметьове!
19
1
 
21
 
! Отговори
Време е за реформи преди 5 години
Правилата за ползване на общинските жилища са остарели.Предлагам, 1 година след настаняването комисия да прави оглед и ако жилището не е стопанисвано добре, да даде срок от 1 месец на обитателите, за да направят ремонт за своя сметка. Ако не го направят или ако ремонтират, но след още 1 година пак са го съсипали, да ги вадят оттам без право да бъдат занапред да ползват общинско.Там да настанят младо семейство работещи или учещи БЪЛГАРИ.Докога ползватели ще са онези, които не плащат данъци?!
18
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има още по изгоден вариант открит от Министър Горанов, да живееш в жилището на кръстника.
17
4
 
19
 
! Отговори
665 преди 5 години
"Сетила се Мара да се побара" ... и така 30 години. За себе си, за децата, че после за внучета, вече са наред правнучетата...
16
7
 
22
 
! Отговори
:))) преди 5 години
Гербер с розови очила и полиран мозък:- Земята е идеално кръгла, Вождът е умен и красив, България просперира и процъфтява, навсякъде глъч на деца, цветя, песни и смях, заплатите нормални, пенсионерите ходят в Дубай на почивка.....опс забравих си мисълта....ама Земята е идеално кръгла, нашия Вожд каза, че той я е изглаждал....
15
4
 
27
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Мила Родино ...беше земен Рай ...
14
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък 500/петстотин/ висши държавни служители живеят в луксозни жилища на приятели, без да плащат наем. Не един министър, за който се оказа, че няма конфликт на интереси.Спрвка- кнопни/ или нещо такова/
13
1
 
37
 
! Отговори
4040 преди 5 години
По ЕГН направете справка за тия тарикати като почнете от общините,НС и надолу към хора с неестествено големи имоти и коли. 2.проверете и банките за паричните потоци пак по ЕГН. И напълнете затворите и конфискувайте. Толкова ли са трудни тези 3 неща.