Миню Стайков и още 7 с обвинения за злоупотреби с пари на ЕС

Проверява се и ДФ "Земеделие"
3 май 2019 18:40,
25
Миню Стайков и още 7 с обвинения за злоупотреби с пари на ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

8 лица са обвинени за престъпно сдружение с цел злоупотреби с еврофондове. Това каза на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев, съобщава Агенция Фокус.

Акцията е извършена съвместно от Прокуратурата, МВР и ДАНС.

"Предметът на разследване по досъдебното производство е престъпно сдружение, чиято основна "търговска дейност" е злоупотреби с фондове на Европейския съюз", коментира Гешев.

Още по темата
Той обясни, че става въпрос за програми, касаещи развитие на селските райони и конверсия на лозята.

"Става въпрос за различно досъдебно производство от досега водено, по което един от обвиняемите беше Миню Стайков. Става въпрос и за различни програми от "Млад фермер", каза Гешев. Той уточни, че за двете програми са отпуснати средства от еврофондове, като разпоредител е ДФ "Земеделие".

"Фирмите, които са кандидатствали по двете програми формално, не са били свързани с реалните собственици. Но всичките собственици на тези търговски дружества са роднини, служители, деца на служители, свързани с бизнес империята "Карнобат", така да я наречем. Като реалните пълномощници – т.е. хора, които могат да извършват реални действия, са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица", обясни още Гешев. И допълни, че петима от обвиняемите са задържани за 72 часа.

Шестият обвиняем е самият Миню Стайков, а други двама в момента са извън страната. Според зам.-главният прокурор едно от тези лица е дама, която има "определени полицейски проблеми и се намира в Турция". Прокуратурата ще предприеме действия за издирването им и те да бъдат призовани.

"Както виждате, прибираме обвиняеми от целия свят, имаме пълно съдействие от нашите европейски партньори. Нямам съмнение, че това щеше да се случи и с Цветан Василев, ако се намираше в страна от ЕС“, заяви той.

Иван Гешев посочи, че се разследват и самите служители на Държавен Фонд "Земеделие" и се проучва дали върхи тях е имало "чадър".

"Няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости – независимо от техния ранг дали са бивши или настоящи“ - заяви Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Кирчо преди 4 години
Че тоз чиляк Миню що не се е прекръстил като е станал на 16 ? Чудна работа!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правили са групата напълно законо. С знание на ДС. Бащата на Маринела е от ДС
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВинетуКоренът на престъпниците от БСП и ГЕРП е един и същ - Партията Майка БКП!
17
3
 
5
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 8 и 9. След като вкарат първо престъпниците от БСП и червените им олигарси като Миню Стайков. Тогава.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей-й, Брус Уилис, много надебелял, бе, на тая снимка ... :)
15
3
 
8
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 4 години
Цацаров, Гешев, Кънев смешници-изтривалки на политиците !
14
6
 
4
 
! Отговори
Tolio преди 4 години
До фактолог - явно си доста слаб фактолог ,след като пропускаш че тези програми са от минали години и са одобрени и разплатени от друга администрация и от други управляващи.Имаики в предвид при кои правителства са ни блокирали масово фондовете за злоупотреби,фактологията ни подсказва,че са политици и експерти които не са в сегашното управление или поне голяма част от тях.
13
1
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Прокуратурата ще има ли топки да повдигне обвинение на Министър , ако се докажат Престъпления ?
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе само гербавите са чисти като сълзица !!!!
11
3
 
19
 
! Отговори
Фактолог преди 4 години
Неоспорим факт е че средствата за земеделие НЕ създадоха поминак и силна средна класа. Факт е че 80 процента от средствата отиват в 20 процента "земеделци". Факт е че Фонд земеделие НЕ се справи с почтенното прилагане на мерките, а се вкара в схеми и схемички за облагодетелстване. Факт е че без сериозни 100% проверки по тези ширини неможе да се работи -не сме с културата ня някои северни народи. Това са фактите - сега трябва да се понесе отговорност - с оставка на цялото правителство!!!
10
3
 
18
 
! Отговори
горан преди 4 години
кога ще има осъдени от политическата клика на високо ниво, като например ЦВ,ЦВ и други подобни, не ни хвърляйте прах в очите с арести на студенти и осъждане на 20 години на невини
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бившият европейски комисар за търговията Карел де Гухт и съпругата му бяха осъдени за укриване на данъци от съд в белгийския град Гент. А В БГ КОГА ЩЕ ИМА ХОРА В ЗАТВОРА ..ГЕРБЕрска мафия .. бандити с мерцедеси и бентлита , мутри ..КОГА
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ниците от Герб усетиха как им припари отдолу и замириса на изгоряло ....да ама на народа му омръзна..иска конфискации и затвор а не ПР ,, пак глобите от Европа народа ще ги плати и никой от тези "приятели " няма да бъде осъден ..гарантирано от ГЕРБ
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Залавят ОПГ - организирани престъпни групи "Али Баба и 40-те разбойници". Тези еврофондове са направени за далавери от хора с пари. Те са навсякъде, във всяка актуална далавера на деня. Дали приватизация, дали компенсаторки, дали еврофондове, заменки - няма значение.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чакаха да стане време за избори да се активизират, само тогава явно си дават зор. или няКОЙ им дава зор, за да има после политическа реклама. евтини номера и прах в очите на зрителите. имитация на дейност. защо не подхванаха физкултурника и пацо терасата?!? много избирателно действат, да се пита човек - КОЙ има интерес тези лица да бъдат проверени, а не едни други. нашите не ги закачаме, чуждите все ще намерим нещо да се заядем с тях. мила родна картинка
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още 8 обвинения..нищо няма да посети затвора..всичко е лъжа..такива хора не стоят в затвора с нашето продажно правосъдие
4
2
 
14
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 4 години
А ПОРОЖАНОВ --КОГА ТОИ Е ОДОБРЯВАЛ ПАРИТЕ
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Prokleti bili zlatnici...
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само те ли?
1
2
 
10
 
! Отговори
New News преди 4 години
Миню Стайков .......Млад Фермер.