Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии

Ще провери дали вместо по 11 лв. на глас не се получили по 13, 23
Обновена: 22 май 2019 11:18 | 22 май 2019 11:18, Камелия Цветанова
69
Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии
Снимка: Dnes.bg, архив

Прокуратурата ще проверява дали партиите не са получи повече пари като субсидии от държавата от предвиденото по закон.

Причината за това е изнесена информация в предаването „Шоуто на Слави“, според която има допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Още по темата

Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена (предвидена в бюджета и реално изплатена) субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече.


Дебати, референдуми, но субсидиите за партиите – по 11 лева

Твърди се, че в резултат на тези нарушения, "цената" на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Изнесени са конкретни данни за получената от всяка политическа партия субсидия в резултат на твърдяното незаконосъобразно нейно определяне и така за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в действителност.

Съобразно Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители. Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция.


Всяка пусната бюлетина = 12 пуснати лв. в партийна каса

Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите. Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната административна прокуратура проверка, която трябва да установи дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон. За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
град козлодуй преди 10 месеца
ПОКРИТО МЛЯКО КОТКИ ГО НЕ ЛОЧАТ
3
0
 
19
 
! Отговори
Кот такоа преди 10 месеца
Новоремонтирано двуетажно кръгово кръстовище във Варна пропадна след дъжда във вторник. Поправките по него и още две такива отсечки на варненския булевард "Васил Левски" струваха 113 милиона лева. По ирония на съдбата само няколко часа преди инцидента, премиерът Бойко Борисов похвали трасето по време на предизборна среща на ГЕРБ във Фестивалния и конгресен център в града. Той каза, че след ремонта по булеварда няма никакви проблеми.
2
3
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 месеца
Ако не са тези субсидии от къде пари за 300 автобуса за ГЕРБ в Арена Армеец. То половината бюджет на страната все в касичката на ГЕРБ постъпва. Никъде по света няма такива цени за километър магистрала , за строителство на сгради, за реклами по медии държани на хранилката на ГЕРБ.Поне да бяха взели като АТАКА да дават стипендии на отлични студенти и ученици без скъпи реклами по телевизии и билбордове както и скъпи концерти. За това всички с № 14 за АТАКА с водач владеещ 4 западни езици.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде цецко ухото с чакрите и енергията, да продава апартаментите и да връща парите, като ковчежник на изгерберастелите.