Прокуратурата погна висши военни, давали достъп до държавни тайни

Разрешенията не са издадени от компетентния орган
8 юли 2019 12:20,
71
Прокуратурата погна висши военни, давали достъп до държавни тайни
Снимка: Прокуратура Пресцентър

Военноокръжна прокуратура – София ръководи досъдебно производство за престъпления по служба, извършени от висши офицери в Служба „Военна информация“ (СВИ) в Министерство на отбраната.

Разследването е стартирало след извършена проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор, съобщава пресцентъра на Прокуратурата.

Събрани са доказателства за това, че в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“ били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на  504 лица в нарушение на разпоредбите на закона.

Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС от Държавна комисия по сигурност на информацията.

Тези факти са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за образуване на досъдебното производство.

В периода 01.04.2016 г. – 21.05.2018 г. Директор на Служба „Военна информация“ е бил о.р. бригаден генерал С.Д., а в периода 22.05.2018 г. – 01.05.2019 г. директор на службата е бригаден генерал П. А.

И двамата директори не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба „Военна информация“ – МО.

На 30.05.2019 г. под ръководството на ВОП –София бившият директор на СВИ С.Д. и настоящият директор на службата П.А. са привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по служба и са им взети мерки за неотклонение „Подписка“.

На 31.05.2019 г. ВОП - София е сигнализирала министъра на отбраната за  това, че в качеството на обвиняем е привлечен настоящият директор на СВИ- П.А., с предложение за временно ограничаване на достъпа до КИ и отнемане на издаденото му разрешение за достъп, както и предприемане на действия за контрол и гарантиране спазването на ЗЗКИ в СВИ-МО.

От СВИ са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“ - МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата.

ВОП-София е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
Х преди 4 години
Каква държавна тайна то има ли държава!?
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То едни тайни в тази колония.
59
3
 
2
 
! Отговори
а преди 4 години
Съдейки по състоянието на БГ армията, това са по-скоро "препредани информации". Демек, американците помагат, но тук има хора, дето много се кефят на това да "изкарат некой лев" и да мятат тая информация на разни режими. Не че е особено ценна, но това си е предателство.
58
4
 
2
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Дъртите генерали все се кълнат в рашъ, а не в България. Все не могат да забравят колко водка са изпили с рашъните и са се целували в устата, наричайки се братя. Само, че руснакът ти е брат, докато сляпо го слушаш и хвалиш като по-малък брат. Иначе, не...
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ ! Преди години по времето на Костов ,направиха същият цирк . Размотаваха един обвинен и след 2-3 години го оправдаха . И после платиха обезщетения В ЕВРО .
56
2
 
5
 
! Отговори
Питанчев преди 4 години
Че то някакви още тайни останаха ли непродадени в тая васална територия ?
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е трябвало да не напъват да издават разрешителни.От каквото са се интересували руснаците са го получили от президента ***.
54
4
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
Какви държавни тайни може да има в една силно изостанала държава... никакви!!!
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хахахаха, какви тайни в нашата армия? Излагате се с лов на вещици.
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много скоро Къовеши ще погне цялата бълг. номенклатура ,която изобщо не е на мястото си ! Огромни заплати и то не за независими присъди а са зависими до болка и смешни !
51
2
 
12
 
! Отговори
бнт преди 4 години
Предавали са секретна информация на нато и ЕС - над 500 ,дали са им безплатни офиси в МО 2 последен етаж и т.н.
50
5
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Да ги разследват за национално предателство в полза на чужда държава!
49
3
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
България издаде всичките си разузнавачи преди няколко години- Това са хора в чужбина - заемащи някакви фалшиви длъжности в Посолства и т.н.- БГ издаде ТЯХ а те дълги години предаваха БГ - Всичко е пито платено!
48
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** държавата. И класифицираната информация не може да си опази. На това му се вика разграден двор... :D
47
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще отварят новите досиета след 1989 година? Да се види кой кой е и за какво се е борил.
46
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45 години селияндуризъм определено не стигат!
45
6
 
11
 
! Отговори
За Тиквата преди 4 години
Е най-важен футбола и далаверите там. Много се разшумя и черното тото излезе на светло.
44
1
 
28
 
! Отговори
Оня списък преди 4 години
С агентите на разузнаването дето се оказа в чуждо посолство как така нямаше осъдени. И всички държавни и общински чиновници разпродали дуржавата, чиито подписи са достатъчни за 100г. затвор никой не разследва. Разпитват двама генерали за това, че вместо тях се подписал заместника им шефа на сигурността. Дрън, дрън
43
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Радев кога ще отговаря за сътрудничество с добре позната братска държава ?
42
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е разграден двор за руския шпионаж !Федотов'ци минават от тук като през турски гробища, а местните русофили-предатели на държавна служба им предоставят с охота всичко каквото си пожелаят. Решения от секретно естество са вече на бюрото на Путин, преди да е отишло до съседната канцелария на Премиер, Парламент и Президент.