ГДБОП: Атаката срещу НАП е поръчка, знаем кой стои зад нея

Мотивът ще бъде разкрит в съда
2 авг 2019 11:00,
402
ГДБОП: Атаката срещу НАП е поръчка, знаем кой стои зад нея
Снимка: БулФото

Хакването на системата на Националната агенция по приходите е поръчково. Решението за атаката не е на собственика на фирмата "ТАД Груп", а е дошло отвън. Разследващите имат информация кой е поръчителят. Това заяви пред bTV началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Той отказа да изнесе други подробности, като беше категоричен, че всички детайли ще бъдат представени пред съда, а той самият не искал да влиза в интриги.

Още по темата

"Много бързо забравяме какво се е случило преди дни. Тези обвиняеми лица обикаляха студиата на телевизиите и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака", коментира Спиридонов.

Той обясни, че изнесените вчера от Прокуратурата доказателства по делото, са плод на работата и неспането на служителите от ГДБОП, които са събрали тези доказателства.

"Нека види обществеността какви са тези хора. Това, което е изнесено, е само една част", каза Спиридонов.

Той допълни, че разследваните са създали настроение срещу разследващите и са искали да подведат общественото мнение.

Припомняме, че малко по-рано сутринта адвокатката на собственика на "ТАД Груп" Ина Лулчева направи подобно обвинение, но спрямо действията на прокуратурата.

"На компютъра на този младеж - Кристиян Бойков, открихме писмото, което беше разпратено до медиите с файловете от НАП", изясни шефът на ГДБОП.

Той беше категоричен, че може да се докаже, че файлът с данните от НАП е бил манипулиран на същия този компютър.

"На този са базите данни от НАП, които не са разпространени. Всяко едно действие на компютъра е фиксирано с логове и се вижда кой го е извършил", обясни той.

На въпрос как са успели да пробият защитата на компютъра на Кристиян главният комисар заяви с усмивка:" С хитрост и лукавост".

Какво се крие зад това обяснение Спиридонов не конкретизира, но разказа, че паролите за машините на "ТАД Груп" са станали ясни от камерите на компанията.

"Тези лица са пример как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Видяхме какъв код се въвежда от охранителните камери", изтъкна той.

Спиридонов опроверга и първоначално разпространена информация, според която Кристиян Бойков е обучавал служителите на ГДБОП.

"Никога не сме работили с "ТАД Груп", категоричен е той и дори добави, че  е било точно обратното.

"Нямам представа дали е склоняван този момък, но явно не е присъствал на много обучения, провеждани с него - той бил обучавал служители на ГДБОП. Бивш служител на БОП го е обучавал в училището, което е завършил", каза той.

Ивайло Спиридонов обясни, че повече подробности относно мотива на престъплението ще станат ясни в съда, но беше категоричен, че има много доказателства , които не са разпространени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименпоне сега знам, че ако искам да декриптирам някой комп, трябва просто да използвам "хитрост и лукавост"....евалае това сигурно е някакъв нов софтуер, разработен от ГДбоб ххха
19
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те му презаписаха лаптопа с това което искаха да има не него. Така работят в България.
18
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакерът хакнат през собствената системата за видеонаблюдение - това е великата ирония на съдбата и може би е поучително за тези, които сами се смятат за много велики.
17
19
 
9
 
! Отговори
Фики Стораров преди 4 години
Атаката на НАП е поредния отчаян тактически ход на т.нар. умнокрасиви. Като не могат да бутнат властта с конституционни средства, прибягват до нещо подобно, откровено криминално, което ги слага в същия кюп с Бойко, Мойко, Шиши, Миши,Цецо, Мецо. Гореизброените поне нямат претенции, а умнокрасивата снобария ще краде България с финес.
16
12
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
До ЧиновникБезвизовото пътуване беше осигурено благодарение правителството на Сергей Станишев от 1 януари 1997 !!! Да не се забравя !Акн не беше БСП България нямаше да помирише Европа !!!
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се надяваме че е истина.То и друго не ни остава.Много хъс,ама да не стане пак,дело в Страсбург за капак и народа да плаща пак по стотици хиляди на калпак.
14
20
 
10
 
! Отговори
Ivan преди 4 години
Още от първото интервю на Бойков беше ясно, че лъже и крие нещо, а после и шефа му с глупавото обяснение, че не може ли да отворят компютрите, заради информацията вътре! Второ кой нормален хакер ще праща имейл, в който ще пише, какъв е и откъде е? Време е обществото да не бъде от ония 80%, а да почне да мисли трезво и да се ограмоти малко. Тия от фирмата просто са подценили много последващото разследване, което е довело до пропуски от тяхна страна и оставяне на следи!
13
16
 
35
 
! Отговори
СРСфен преди 4 години
"На компютъра на този младеж - Кристиян Бойков, открихме писмото, което беше разпратено до медиите с файловете от НАП", изясни шефът на ГДБОП.Лелелелелелелеле. То бива да ни смятат за глупави, но серозно, някой вярва ли на тия пасквили?
12
38
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Простолюдието, като толкова ненавиждате България, стягайте си багажа и заминавайте да живеете другаде. Самолетните билети са по 30-50 лв. и дори с минимална заплата можете да емигрирате. А държавата, по която не спирате да плюете ви е осигурила безвизово пътуване в цяла Европа и половината свят. Така че няма смисъл да висите тук. Оляхте сериозно се с това ваше мрънкане и мучене 24/7.
11
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поне сега знам, че ако искам да декриптирам някой комп, трябва просто да използвам "хитрост и лукавост"....евала
10
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
зад нея стои некадърността на НАП и по-специално на Горанов, който живее под наем у Домуса. Съд за цялото ръководство на НАП и Горанов на първо място за безхаберието им! После търсете под вола теле и кон боб яде ли!
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
To беше ясно, че е скрита реклама на Нескафе. :)
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЗИ Е МУТРА
7
24
 
16
 
! Отговори
Пройчо Прокурора преди 4 години
Поръчителят живее във Франция, с инициали А.Ч., известен покрай един сайт с име на ***.
6
5
 
40
 
! Отговори
334 преди 4 години
Истинско мъчение е да се гледа как този човек говори, как бърчи челото си,криви устните си и с огромно усилие артикулира една-две смислени думи. Сигурно и той е завършил "университета" в Симеоново.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помислете поне още 1 месец и ще висветне ,кой ни е самопоръчал.Колегитеви го писаха 1000 пъти,ама кой да чете.В Сега пишат: Требе да се чете,да се чететребе.
4
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропуснали сте бисера, че атаката срещу прокуратурата била неуспешна и "са ги хванали за ...шлифера"! Май се лъже господина и направо "ги хванаха за ...кръглите"! Цирк!
3
6
 
45
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Предполагам, че господина е наясно, че ако е поръчка трябва да го докаже в съда иначе всичко е само приказки и току виж "виновните" за пореден път осъдили държавата и обезщетенията пак ще са от нашите джобове.
2
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А комисията за личните данни бродира гоблени...
1
11
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова не ви вярвам и не само аз ,че всичко което казвате го разбирам точно в обратният смисъл ! И за това недоверие на народа сте си виновни само вие ,никой друг !