Адвокат атакува чатовете и видеата срещу ТАД Груп и Тодоров

Прокуратурата няма право да показва доказателства, каза Ина Лулчева
Обновена: 2 авг 2019 09:41 | 2 авг 2019 09:40,
72
Адвокат атакува чатовете и видеата срещу ТАД Груп и Тодоров
Снимка: Прокуратура Пресцентър

Има директива, която е във връзка с прилагането на презумцията за невиновност, която не допуска разпространяване на материали, водени по досъдено производство. Това каза пред bTV адвокатката на обвинения в кибертероризъм шеф на ИТ компанията "ТАД Груп" Иван Тодоров.

Думите й са по повод вчерашния безпрецентен ход на Държавното обвинение да разпространи доказателствен материал по делото, който все още не е представен пред съдиите от специализирания съд.

Още по темата

Според адвокат Лулчева, прокуратурата е трябвало да представи доказателствата в съда, а това, че те вече са стигнали до медиите, а оттам и до обществеността, означава, че прокуратурата иска да въздейства като създава негативно обществено мнение.

Тя беше категорична, че към момента не може да се докаже, че Иван Тодоров - собственик на "ТАД Груп", има каквото и да било отношение към обвинението. Самият той също отрича да е извършвал престъпление.

Експертът също така заяви, че по делото няма данни Кристиян Бойков - обвиненият за физически извършител на атаката срещу сървър на НАП, да е склоняван от някого, за да извърши нелегална дейност. По думите й данните представени от прокуратурата, в които търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков разговаря с Бойков са с насаждане и на манипулиране на общественото мнение, защото от репликите не става ясно за изтичене на данни от НАП.

Адвокат Лулчева каза, че от разговора се вижда единствено, че е възможно Кристиян Бойков да информира Георги Янков за разпространение на дадена информация, но не и самият Янков да подбужда такова разпространение.

По думите й, все още държавното обвинение не е представило солидни доказателства по делото.

Тя изтъкна и че Иван Тодоров е предоставил всички данни, с които е разполагал още в деня на претърсването и изземането на техниката на компанията.

"Информацията, която се подаде, не беше, че е отказал съдействие, а, че не е съдействал, защото не е предоставил пароли. Това е в противоречие с материалите по делото, с които прокуратурата разполага", обясни тя.

Ина Лулчева беше категорична, че паролите на фирмените компютри на "ТАД Груп" са били генерирани така, че са били известни само на човека, който е ползван даден компютър и все опит да се влезе без парола е водел до промяна в информацията, така че да не може да се работи с нея.

В същото време председателят на съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев коментира, че страната ни може да бъде осъдена в Страсбург, заради хода на прокуратурата да пусне доказателствата по делото публично.

"Тези действия компрометират основни права като презумцията за невинност", убеден е Калпакчиев.

Той опроверга и държавното обвинение, че разпространяването на личните данни на хиляди прокурори, следователи и работещи в съдилищата, каквото направи вчера прокуратурата, не е престъпление. По думите му, подобно деяние покрива състав в наказателния кодекс и не е невинно, "затова защитата им неслучайно в ЕС е толкова сериозна".

Dnes.bg припомня,  че вчера пресцентърът на прокуратурата публикува части от доказателствения материал, събран в хода на разследването срещу ИТ компанията ТАД Груп, която е основният заподозрян за хакерската атака срещу сървър на Националната агенция по приходите. От пресцентъра предоставиха част от свидетелски показания, чатове и видеа без да изяснява от кого са предоставени те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
13
 
! Отговори
Компетентни преди 4 години
Тези терористи искали да намокрят задниците и хакнали несъществуващ сървър.Този бил известен с кодовото име бай Иван Маркуча , а паролата била "Я развинти крана".И веднага да махнат всички микровълнови печки в държавните учреждения, че според кибер Тиквата и през тях може да ги хакват. Е няма такава държава.
52
3
 
16
 
! Отговори
Мддааа преди 4 години
Това със Страсбург го очаквахме. Пак ще ни .... заради некомпетентни и мракобесници.
51
0
 
18
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Иванчева 2ра част.Плебеи, ще може ли да платим на някоя телевизия да дават делото в прайм тайм. Това ще бъде шоу... Цирк!!!
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен51 В демокрацията може и така, и така. Ако измамника е добър, богат, а електората ***, всичко може, демокрацията е анархия.
49
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ако Тад-груп е публикувала лични данни е престъпление, а ако прокуратурата е публикувала лични данни - не е.
48
4
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Терористи такива! Как не ви е срам! Ами ако бяхте намокрили гащите на Корнелия ? Не мога да си представя какво щеше да стане!
47
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е ,че хванаха терористите с пръскалки ,които са хакнали сървъра на градинското напояване и предотвратиха намокрянето на някоя делегация и сега вече всичко е спокойно
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Абе момче никой не обвинява-оневинява,за това си има прокуратура и съд и евентуално присъдаН тея вечеее ... Никий не вярва
45
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това съчинение по картинки ли трябва да е?? аххахаха театър на абсурда в пълния му блясък
44
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как пък никой от Бопа или прокуратурата не каза защо нито едни човек от НАП-шеф например не е окошарен досега за престъпно нехайство по това източване.Дали тоя Кристиян е хакнал или не е само едната страна на въпроса.По-важната е защо шефовете на НАП и принципала Горанов досега не са прибрани за разпити за очевадно несвършена работа,за която им плащаме заплатите с нашите данъци.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 41Дай му и пример "Падни защото си престъпник" ..... и после глоба !!! А наказанието е преместване на друга сгодна службица.
42
2
 
12
 
! Отговори
хахах преди 4 години
И сега ако ни осъдят пак няма да има виновен.Държавата (тоест ние) ще плащаме и ще продължаваме да слушаме глупости.Вече започвам да се съмнявам има ли нормални и кадърни хора с желание да управляват тази държава, или да кандидатстваме да ни управлява евросъюза директно.
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокуратурата трябва да е безпристрастна и е длъжна да събира доказателства,както за виновност така и за невинност и да ги предостави на съдът той да реши според доказателствата и да издаде присъда дали и до колко има вина обвиняемия или да го оневини.Не е присъщо на прокурора предварително да дава информация за факти и доказателства по делото,защото той не е адвокат на Държавата а е неин служител.Голам гаф е да взема страна по делото.Има право и на отвод.
40
2
 
15
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Всички в България атакуват, адвокати, НАП, правителство, министерства и т. н., а резултата е 7 на нула за теци от Кипър. От двата мача, разбира се. Пропуснах политиците от Атака. те също атакуват малката и голямата коалиции, но Бойко Борисов е в партер. Както обикновено, чака някой да му каже да си подаде оставката.
39
3
 
13
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Абе момче никой не обвинява-оневинява,за това си има прокуратура и съд и евентуално присъда,па тогава излез пред медиите и заяви ето това са Престъпниците!
38
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такова видео казват,че са декодирали криптираните кодове без да копат как за крипто щото криптирането е нещо по различно по начини,че и на предаване както казаха за криптирани разговори по телефоните или насаме между участващите за разгадаването на които се използват СРС и тогава може да се види и чуе най-закриптирания случай,ако се разбере визуално и слухово,кой разбрал,разбрал,кой не,да е разбрал,иначе трябва още да копа,както щом и показано кой разбрал,а кой не да пита за туй-онуй с какво.
37
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни и същи кръгове обвиняват органите, че не залавят престъпниците, а след залавянето им ги обвиняват в показност и нарушаване правата на престъпниците. Няма угодия на кръговете и квадратите от интереси.
36
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бил съдействал, щото не изказал паролите...Тия нормални ли са?Каква парола е тая дето я знаят 100 човека?Та тези полицаи няма да се получи, нужни са добре образовани хора, а не наши и ваши.
35
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е постановка, както случая с Иванчева.Гешев на съд за безпрецедентна некомпетентност.
34
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само адвокатите могат да говорят лъжи и героите да обикалят телевизиите, докато тече разследването.