Достатъчни ли са 30 години затвор за изверги като Мартин, погубил Криси?

Делото на убиеца ще се гледа по съкратена процедура, наказанието пада с 1/3
Обновена: 20 авг 2019 10:00 | 20 авг 2019 10:00,
153

От Окръжната прокуратура в Сливен съобщиха, че ДНК пробата категорично потвърждава, че 21-годишният Мартин Трифонов е изнасилил и убил 7-годишната Кристин. 

Той е направил пълни самопризнания за убийството пред служебния си защитник. Така автоматично делото ще се гледа по съкратена процедура, което пък значи, че Мартин Трифонов може да получи максимум 30 години затвор, въпреки че е извършил жестоко престъпление.

Още по темата

Обществото обаче не е доволно от тази възможност, която се дава от закона, но от прокуратурата не могат да се противопоставят на него, коментира адвокат Людмил Рангелов.

"Всичките деяния на това лице са от тежките норми и са квалифицирани. Принципно се определя наказание за всяко престъпление и се взема най-тежкото. Съдът може да увеличи най-тежкото с една втора при определени условия, случаят обаче не е такъв. При пълното съкратено следствие евентуалното наказание "до живот без право на замяна" се заменя с "доживотен затвор" и се определя наказание от 30 години", обясни адв. Рангелов.

Според идеята на съкратеното производство е, след като е признал престъплението, престъпникът вече е осъзнал и е започнал да се променя.

Криминалистът Иван Савов посочи, че има проблем с това, защото в случаи като този от сливенското село или убийството на Виктория Маринова от Русе, говорим за психопати и дори двамата убийци са с идентични профили.

"Лицето е излежало присъда за сходно престъпление. Излиза с досие, то трябва да отиде в РУ по местоживеене, където съответните служители започват да го профилактират през определен период от време. Правят се срещи с него, проявява се интерес с какво ще се занимава, как се развива. Това се спазва, но може би не навсякъде", каза Савов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни още, че евентуално психолог би работил с Мартин, но е трябвало някой да сигнализира за това, негов близък или друг. Това обаче не се е случило. По негови думи случаят трябва да е за пример, че трябва да се обръща внимание на подобни хора.

Най-страшното при едно такова наказание от 20 или 30 години, което може да се случи е, че близките на убитото дете могат да срещнат убиеца на свобода, което е втора трагедия за хората, коментира Рангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: УбиецКрисиСотиря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
6
 
! Отговори
До Циник преди 4 години
Човек, който може само да хули и обижда няма възпитние. От теб нищо нормално не сме видели тук, само плюене по хората. Сигурно имаш личностни проблеми.
59
0
 
5
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 4 години
В сащ доживотна без право на замяна. 1 заседание от 15 мин. Първите 10г в еединина килия. Имат и една храна в пакетчета, няма вкус но има всичко необходимо в нея.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз казвам само едно: Пожелавам му най- искрено на тоя съдия, който ще му даде 20 или 30 години затвор, след излежаването на присъдата излизайки на свобода тоя да убие някой негов роднина!Толкова по темата!
57
0
 
10
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Предполагам ще се самоубие или разболее в затвора даже и да са 30 години. Няма да го оставят и една минута другите. Все пак е убил и изнасилил дете.
56
0
 
16
 
! Отговори
недостатъчни! преди 4 години
има три вида присъди, смъртна, доживотна и една за по леки престъпления - трудови лагери! какво означава - признал си и присъдата се намалява (щото почнал да се променя - глупости)?
55
0
 
9
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Най справедливо е да го спуснат в една мина за въглища и всеки ден през дупка в тавана да спускат една кофа. Тоя да копае въглища и да пълни кофата. Колкото изкопае за деня (по цена на която се изкупуват) да му се спуска храна и дрехи. Така, няма да има нужда от надзирател, няма да тежи на гърбът на данъкоплатеца и ще се реабилитира защото трудът възпитава. Когато излезе на 51г. ще е нов човек (ако изкара толкова). Това е най най справедливата присъда. 30г. в мина за въглища ще го възпитат!
54
0
 
25
 
! Отговори
Аззз преди 4 години
Този човек, ако излезе на свобода след 30 години, няма как да се реитегрира в обществото, защото и сега не е интегриран. Ще излезе и какво - без образование, без опции да се издържа, озлобен от престоя в затворя. Ще излезе и ще убие първия срещнат за 5 ле. Както стана с момичето от В. Търново. Затова трябва да се изолира от обществото до края на живота си. Надявам се в затвора някой да го приключи и да ни спести разхода.
53
0
 
23
 
! Отговори
здб преди 4 години
Дошло е време за престъпления от подобен род, особено като има обилен доказателствен материал-да се прекрати със закон съкратеният процес!! Подобни *** трябва да бъдат наказвани със присъди от поне 50 години без право на замяна и без намаляване на срока с работа!!! Всички затворници трябва да са длъжни да работят за да покриват разходите си в затвора, а не за да се намалява срока на наказанието!! Това е голяма глупост и не е правилно, защото се ощетяват данъкоплатците!!!
52
7
 
5
 
! Отговори
Циник до 60 преди 4 години
Не ми понасяте - селските npъчки у нас
51
4
 
4
 
! Отговори
До Циник 55 преди 4 години
Не си добре. Явно жегата не ти понася.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно защо като някой убие човек с пистолет в главата получава 10 години затвор, но ако го насече с брадва - 30 години. Значи едното се води по-леко убийство от другото? От куршума не си усещал нищо, а ако те изхакам с брадвата в главата продължаваш да усещаш и да се мъчиш???Да ви имам идиотските размишления законодатели!
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТова е максималната присъда в Норвегия, но тя може да бъде удължавана многократно, ако се сметне, че престъпникът е опасен.
48
0
 
20
 
! Отговори
ogin преди 4 години
Какви 30 години изверга е убил и изнасилил детеНормални ли сте
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 51 Ми кое не разбра, бе ***? Такива закони имаме, к'во да направим?! Нямаме смъртно наказание за което аз СЪМ ЗА за такива като тоя...При признаване му се намалява присъдата на 30 години максимум години което си е пълна идиотщина! Кое не разбра, бе? Аз ли правя законите в България , да ти *** майкккааатаа проооста малоумнаааа?
46
0
 
17
 
! Отговори
Пейо преди 4 години
Издръжка на затворник -600лв месечно по сегашни цени.Значи този ще ни струва 216000 лв най -малко.Стягайте се и работете,за да го обгрижват ,че като излезе да може пак да убие.
45
0
 
12
 
! Отговори
до 46 преди 4 години
***, а такива са законите в България, в случая получава 30. Ако искат да му дадат повече нека променят закона а не да реват по студията пред водещите. Нищо против нямам смъртната присъда или да им режат оная работа с сатър, но трябва да е по закон. ферщен?
44
0
 
8
 
! Отговори
Дора преди 4 години
Известни са ми случаи, при които след изтърпяване на дългогодишна присъда за убийство или изнасилване излизат и веднага пак правят същото.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва и кастрация.
42
0
 
13
 
! Отговори
.... преди 4 години
A добре ли е хора извършващи геноцид над собствения си народ, да са на свобода? Никога няма да можем да си отговорим
41
3
 
8
 
! Отговори
Маргарит преди 4 години
При бай Тошово време ме осъдиха на разстрел, задето начупих главата на Васил Михайлов в един радиатор. Заслужаваше ли си го тоя да му я начупя? Заслужаваше си го отвсякъде, но нали беше партиен член и аз го отнесох. Иначе най-много 20 години затвор да бях получил.