Прокуратурата с нова порция доказателства срещу "ТАД Груп"

Записи от камерите, свидетелски показания, справки
23 авг 2019 15:43,
62
Прокуратурата с нова порция доказателства срещу "ТАД Груп"
Снимка: Прокуратура Пресцентър

За трети път от началото на мегаделото срещу ИТ компанията "ТАД Груп" специализираната прокуратура пуска в общественото пространство част от доказателствения материал.

От Държавното обвинение обясняват, че предвид множеството въпроси на представители на медиите, се налага да бъде предоставена допълнителна информация.

Три са файловете, които обвинението публикува в петък  - единият е експертна справка от МВР, която трябва да покаже, че доказано Кристиян Бойков - обвиненият като физически извършител на хакерската атака срещу сървър на НАП, е написал и изпратил второто писмо до медиите, в което се представя като руснак, женен за българка. То последва първия имейл, разпратен до всички медии, а в него бяха прикачени изтеклите масиви с данни на Приходната агенция.

Вторият файл е скрийншот от запис на камера, на който се виждат друг обвиняем по делото - търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков и служител на компанията. Под снимката, в писмен текст, е предаден разговорът между двамата, който отново трябва да докаже, че фирмата умишлено е източила данните на НАП и ги е разпространила в общественото пространство.

В третия файл разпространен от прокуратурата са свидетелстви показания. Първият свидетел например -  с инициали А.И. разказва, че е собственик на фирма, която се занимава с "известяване на бизнес клиенти на фирми". Той твърди, че според представените му доказателства от прокуратурата, може да се твърди със сигурност, че намерени в компютрите на "ТАД Груп" бази данни са на практика откраднати от неговата компания.  Следват свидетелските показания на още три лица, представени само с техните инициали.

В съобщението си прокуратурата повтаря обвинениеята в тероризъм на Иван Тодоров - собственик на "ТАД Груп", на Кристиян Бойков и Георги Янков и изрично изтъква, че и тези доказателства се оповестяват със съгласието на наблюдаващия прокурор.

"Въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи", пишат в позицията си от Държавното обвинение.

Ето и самите разпространени от прокуратурата нови доказателства по случая "ТАД Груп":

Експертна справка

Камери - ТАД

Разпити
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
3
 
! Отговори
Хакер преди 4 години
До БауМоже и да си прав, но ми изглежда адски непрофесионално.Все пак да хакнеш държавни сайтове(колкото и лесно да е това) трябва да знаеш че ще те търсят.Както и да е всеки си има мнение и не ми е до спорове в момента.
57
1
 
3
 
! Отговори
Кубици кибици преди 4 години
Върви някакъв "ПОЛИТИЧЕСКИ" ПОКЕР, прокуратурата показва "некои карти", крие други в ръкавите, "некои" блъфират (ах, кви хакери имаме, дайте ги в държавната администрация, че там немаме) и т.н., и т.н.Ах!
56
1
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Логиката е доста елементарна ама народа рови дълбоко за конспирации ... Кристиян е на 20 години и е искал да направи нещо голямо и запомнящо се с, което да влезе пак в пресата и телевизията ... Другите двама вместо да кажат "как можа, изтрий всичко!" се чудеха как да спечелят още клиенти ... Сега от лакомия ще лежат сигурно.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хакер 56Така е, защо да се издават а да не си смучат ей така на готово! Съгласен съм напълно с теб, няма логика в поведението на "хакерите" - НИКАКВА!
54
0
 
3
 
! Отговори
Хакер преди 4 години
До АнонименТова казвам и аз...Сега да предположим. че ти или аз решаваме да хакнем държавна институция, ще оставим камерите да работят ли и да ни записват действията.Или Кристиян е лапе, което не знае какво прави или това е лов на вещици.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпоставката за хакването на базата данни е изцяло в ръцете на НАП, защото не са подсигурили минимум защита по евро-закон като стандарт. От там нататък вината на хакерите ще е само второстепенна ако въобще може да бъде доказана по евро-стандартите.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако наистина бяха ТАД защо им трябваше да пускат имеил в който да предупреждават за това че са хакнали НАП???Просто щяха да си консумират информацията без даже никой да ги усети за това! Освен да са абсолютно нагли и да не са предполагали че сте ги усетят!?Нещо не виждам пряка логика да са ТАД! Не мога да бъда сигурен разбира се но нямам отговор за тяхното само-издаване!
51
4
 
6
 
! Отговори
Хакер преди 4 години
Запознат съм с нещата и съм възмутен.Добре, ГДБОП са използвали камерите за да научат паролата на Кристиян.Обаче ако фирмата, както е обвиняват, искаше да си прикрие следите, щяха да изтрият записите или въобще да ги изключат.Тука определено ми прилича на лов на вещици.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагазили са лука , но има хора които знаят - не знаят пишат глупости .
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече "доказателства" съчиняват, толкова по-малко им вярвам! А този случай може би е брошката на ревера на единствения кандидат за Гл. Прокурор! Залогът е голям, а сметката ще платим пак ние!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилото,което работи.Ушиват отворковците на по минимум 15 лазарника в мъжкият манастир.Там те се запознават с грамадни татуирани типове и започват да се забавляват.От време на време медиите подържат интереса към тях с репортажи от манастира.След 8г. ги пускат,но едва ли ще са запазени и свежари.Техни колеги същите тарикатчета ще ги зяпат и куфеят от шубе.
47
4
 
6
 
! Отговори
учен компютарджия преди 4 години
И К.Б. .и Г.Я..и шефа им Ив.Тодоров са майстори ...а шефа И.Т. се е смятал за гений. Источвал крет. карти .но го заподозрели в САЩ ! Смятали са . че могат всичка с конпютъра ..ТОВА е така....че другите са аматьори спрямо тях...ТОВА е така...че тези от държавните служби също са аматьори..спрямо тях ..и ТОВА е така ..НО....ТОЛКОВА ли са *** .за да не сетят . че БГ работи с западни служби .че този шеф има досие в ЦРУ . че им знаят и кътните зъби . щом един път му е отказана виза за САЩ !
46
3
 
1
 
! Отговори
Lingua Latina преди 4 години
Разчели са символи, много приличащи на английски букви...
45
6
 
5
 
! Отговори
СМЕХОРИИ преди 4 години
КАКТО СЕ КАЗЗВА "ВЕЛИКИТЕ"ДОКАЗАТЕЛСВА СА ОТ ТИП: "ШМЕНТИ КАПЕЛИ"
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тройки за разстрели ще пратят ли в офиса им?
43
7
 
6
 
! Отговори
Da преди 4 години
А защитниците на хакерите са платени. Същите *** като подсъдимите, само че необразовани.
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом ЕС глобява България означава че знаят със сигурност за българската управническа НЕКАДЪРНОСТ! Вари го, печи го, виновните "хакери" няма да бъдат осъдени след като не е спазен регламента за ЕС кибер-защита!
41
0
 
5
 
! Отговори
Da преди 4 години
Заради такива седма година пия хапчета и ме изкараха луд. В затвора. Ако в Страсбург ни осъдят ще се плаща, но никакви пари не могат да компенсират времето в затвора.
40
5
 
7
 
! Отговори
К.уранов СМГто преди 4 години
Дори Сталин и Хитлер не са вкарали в концлагерите хора за такива "порции" доказателства. Порции манджа с грозде са това. Някакво дете си говорило някакви глупости, размечтало се пред камерите. Истинските престъпници/хакери не говорят.Кво стана с НЕГОДОВАН? Там има ли "порции"? Гепих отиде ли в калта да търси "порции"? Не! Защото няма заповед от ГРОБАДЖИИ.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз лично мисля че тази работа е вътрешна, тоест някой отвътре е продавал 'информация' на платежоспособни продавачи! Сега естествено се набелязват бушони и се правят патологични опити да се прикрият виновниците. Не казвам че всички от НАП са в схемата а само някои от тях, да кажем имащи нужда от едни бързи пари! Разследването според мен би трябвало да почне първо ОТВЪТРЕ!