Престъпленията у нас намаляват, но на хората не им се вярва

Основният проблем - липсва усещането за справедливост
Обновена: 29 авг 2019 21:53 | 29 авг 2019 20:38, Камелия Цветанова
50
Престъпленията у нас намаляват, но на хората не им се вярва
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокуратурата повдигна обвинение за предумишлено убийство на двамата задържани за убийството на семейство Атанасови, чиито тела бяха открити край Негован. Мотивът за жестокото престъпление се оказа финансов.

"И това убийство, и поредицата такива, които се случиха в страната ни през последната година и половина, имат извършители от един и същи тип. Това са хора, излежавали присъди за тежки криминални престъпления. Въпросът е защо, имайки предвид биографията им, те не са били наблюдавани от МВР", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият гл. секретар на МВР проф. Николай Радулов.

Още по темата
Той отбеляза, че е истински късмет, че пръстовите отпечатъци на престъпниците са били налични и органите на реда са успели да стигнат до тях.

"Това обаче можеше и да не е така. И ако двамата задържани имаха добър адвокат, нещата щяха да протекат по друг начин, тъй като престъплението не е доказано", отбеляза още Радулов.

Въпреки това той бе категоричен, че този път можем заслужено да похвалим МВР, защото въпреки заплетения и сложен казус, успели да го разкрият толкова бързо.

Пламен Шляпашки и Георги Ненчев са строителни работници, които били наети за ремонт в апартамента на треньора по борба Йордан Атанасов и приятелката му Марияна. Майсторите, криминално проявени, единият от които и осъждан, планирали убийството повече от година. Разбрали, че Йордан продал апартамент в столичния квартал "Гоце Делчев". Оплакал се, че банките не му давали големи лихви и затова решили, че парите са в жилището му. Според разследващите убийството е станало на 14 юли. Извършителите скрили оръжията в Техническия университет, където работели на заплата.

Пламен признал пред разследващите, че той е застрелял двойката. След това разчленили телата на жертвите си в банята им, натоварили ги в бидони и ги пуснали в язовира до Негован. Опитали да замажат следите си с белина.

"В случая на извършителите могат да бъдат наложени най-тежките присъди, а именно лишаване от свобода до живот без право на замяна. Именно това очаква и обществото. Ако обаче те признаят за провиненията си пред съда, магистратите няма да имат друг избор освен да редуцират наказанието до 30 години лишаване от свобода", посочи в студиото на Ганиела Ангелова адвокат Людмил Рангелов.

По думите му това със сигурност би разгневило хората, които пък от своя страна можели да окажат натиск върху законодателя и да бъдат внесени промени в закона. В противен случай нито съдът, нито прокуратурата биха могли да направят каквото и да било.

"Имаше период от година и няколко месеца, през 2009-2010 г., в който не беше възможно прилагане на съкратено съдебно следствие за умишлени убийства. Тази разпоредба обаче много бързо беше променена", каза адв. Рангелов.

И двамата гости в студиото на Bulgaria ON AIR подчертаха, че въпреки, че статистиката сочи, че престъпленията у нас намаляват, хората сякаш не остават с такова усещане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
15
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Престъпленията най-вероятно намаляват ... както и хората! С 30 % за 30 години! Предполагам, че и престъпленията са намалели горе-долу с толкова! А може и с по-малко!
23
2
 
21
 
! Отговори
SS преди 4 години
Най страшното е когато престъпниците се професионализират.Налице е подобна тенденция.Има обмен на информация и опит от цял ЕС плюс Северна Америка.Но населението в БГ си остава все така просто бедно и невежо.И ще страда и топи докато изчезне.Няма да късно когато ще бъде принудено да емигрира,спасявайки един гол живот,защото поради една или друга причина тук условията за живот ще са ужасни.
22
1
 
16
 
! Отговори
SS преди 4 години
ВЯРНО Е ЧЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НАМАЛЯВАТ! ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРАВЯТ КОКОШКАРСКИ РАБОТИ,И НЕ СЕ КРАДЕ НА ДРЕБНО.ХОРАТА НЕ РИСКУВАТ,ЗА ТОЯ ЩО КЛАТИ ГОРАТА А ПОЕМАТ РИСКОВЕ КОИТО СИ СТРУВАТ.И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ МНОГО СЕ ИЗУЧИХА.ДА ЖИВЕЕ ЕС И СВЕТЛОТО ДЕМОКРАТИЧНО БЪДЕЩЕ.
21
1
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
То и хората у нас намаляват.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Точно така. Тиквата сам оправя цялата държава и чрез силовите институции рекетира бизнеса и хората.Ако си спомняте когато Румен Петков го изгони от поста главен секретар и Тиквата стана кмет думите му дословно бяха :Аз само си исках МВР а те насила ме направиха политик и премиер.Човека просто си иска да си рекетира чрез службите.Този е за бесилото.
19
0
 
17
 
! Отговори
1234 преди 4 години
На мен ми е интересно как така полицията успява да установи убийците по битовата престъпност, а в същото време с организираната не се справя въобще, при положение , че там отиват едни немалки пари и ресурси? Нормално е човек да си помисли за едни протекции, чадъри, корупция, отчитане...Убитите от мафията почти не се разкриват, а се знаят кой къде е в йерархията и на кого се отчита. В същото време се демонстрира работа там, където е безопасно за властимащите , да се кефи раята...
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъпленията намалявали.............ХА-ХА-ХАСит на гладен не вярва !!!Тая знаете ли я??????Стъкмистиката на МВР е едно а реалността съвсем друго.
17
14
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Напротив, аз имам все по-добри впечатления от полицаите и о! Чудо!, дори от КАТ. А за този случай нямам думи, блестящо!
16
1
 
28
 
! Отговори
истината преди 4 години
Който е ходил скоро в РПУ,знае истината пълен бардак и хаос, полицията не работи. Но това не пречи все да искат а нищо да не работят!
15
0
 
31
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Хората нямат доверие на полицията и не пускат жалби,това го знаят всички но се правят на луди.
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като всичко останало пропаганда .Няма безработица защото отрегистрират всеки автоматично като изтече обезщетението за безработица.Няма престъпност но защото хората не търсят и не разчитат на полицията.Няма работници, но защото набедените работодатели търсят евтини работници.И така със всичко.
13
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъпленията намаляват защото НЕ ГИ РЕГИСТРИРАТ.Колко изнасилени убити бабички от видинско ги писаха злополука и самоубийство? КОЛКО?
12
0
 
25
 
! Отговори
Верно преди 4 години
До броячНаселението намалява с 50 000 души всяка година,тоест близо 1%(0.8 до0.9% в зависимост колко приемаме че е населението).Ако и престъпността намалява с толкова,ясно за какво става дума.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как да им се вярва, като прocто не е вярно? Надявам се вече да не е достатъчно някой само да каже "вервайте ми" и хоп, готово.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че не вярвам. Последните няколко пъти полицията просто не идва, камо ли да регистрира престъпление.
9
2
 
36
 
! Отговори
Усещане преди 4 години
Пламен терасата, Цецео Апартамента, Пора - никой не е в затвора. Какво точно усещане трябва да имаме?
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се загледате в структурата на управление на ГЕРБ са като римската империя или третия райх император Боко вършее, а подчинените му само изпълняват безусловно заповди.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странна работа !Здрави,яки мъже купуват пищови,патрони ,заглушители за едно убийство и после ги крият така че да ги намерят вместо да ги хвърлят и тях в блатото!По лесно не беше ли с по една тръба в главата на старците и до там!
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми се вярва, че има журналисти, които не могат да си напишат името без грешка.
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е точно така. Много престъпления изобщо не се докладват заради лошия опит на жертвите с полицията и съда, те вече са си патили и си знаят, че само ще хвърлят едни пари и време, без да има осъден виновник. Освен това престъпленията от вид корупция са се увеличили многократно вече, а след като няма 1 осъден (месечно има поне по един "хванат"), ами ги скриват от камерите и пращат на други места да крадат, реално без присъда престъпност няма. Така че под документи всичко е точно, както всичко ост