Цацаров: Президентът просто изпълни задълженията си

"Дали споделям мотивите на Радев е съвсем отделен въпрос"
8 ное 2019 12:50,
27
Цацаров: Президентът просто изпълни задълженията си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че президентът Румен Радев е изпълнил възможността, дадена му от Конституцията, да не подпише указа за избора на Иван Гешев за нов главен прокурор, съобщава БНР.

Още по темата

Радев върна на ВСС избора за назначаване на Иван Гешев

"Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията дава правото както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам, с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така: Президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям, или не - е съвсем отделен въпрос", коментира Цацаров.

Избраният от ВСС за главен прокурор Иван Гешев от своя страна заяви:

"Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок, както казва. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която явно седи зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия ВСС - тези, които гласуваха за мен на изслушването, и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава. Надявам се, че ВСС ще продължи по този начин - със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура".

Според Цацаров ВСС може да се произнесе за избора на нов главен прокурор веднага след публикуването на отказа на президента в Държавен вестник. Заедно с Гешев двамата участваха в парламента в редовна среща с представители на Венецианската комисия.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков коментира във Варна ситуацията с избора на нов главен прокурор след връщането за прегласуване от президента.

"По същия начин президентът използва своето конституционно правомощие и върна моя избор преди две години. Чест прави на президента, че го направи в разумен срок. Оттук нататък предстои ново прегласуване. Ако не събере 17 гласа, тогава се прекратява процедурата и започва нова".

Чолаков каза още, че в понеделникът изтича срокът за оспорване на решенията от местните избори, но в някои съдилища има вече по 10-11 дела. Все още обаче не е образувано дело за касиране на избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Pensioner pilot radev izobsto ne e kompetenten za otgovoren profesionalen i politicheski upravlenec na glavnia bg prokuror, a zasto togava e nujno izobsto negovoto mnenie i da podpisva naznachenieto mu v rbg?!...da si jivee na rahat s pensia i prezidentska zaplata v negovoto lubimo radiomalchanie, baba cecka ne mu disha v vrata...dalech ot izvora na mira, dalech ot voenni igrichki, zaobikolen ot buliata si i baba yliana yotova...diado ognian gerdjikov...i drugite juridicheski diadki i babki ...
25
0
 
0
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 16. Опааа, още малко и ще го оближеш. Този е най - големият *** на прехода.
24
9
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
БИХ ГО РАЗБРАЛ ПРИ ОБЕКТИВНИ -ЗАКОНОВИ ДОВОДИ , НО ПРИ СУБЕКТИВНИ ТАКИВА ...РУМЕН СИ Е ПРОСТО ЕДИН ФРЪКЛЬО !!!!!!! И ЗАПОМНЕТЕ : РАБОТАТА НА ЕДИН ТИРАДЖИЯ Е МНОГОКРАТНО ПО ТЕЖКА И ОТГОВОРНА И ...- ОТ ТАЗИ НА ВСЕКИ ЕДИН ВОЕНЕН ПИЛОТ С 20-40 ЛЕТАТЕЛНИ ЧАСА/ГОРЕ КАТАДЖИИ НЯМА / !!!!!!!!!!!!!!!!
23
1
 
2
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 4 години
На целокупният български народ е ясно, че всяко Вето на Радев е Вендета към управляващата коалиция.Затова чакайте нормална държава при второ пришествие ... ама друг път !Та да попитам да пращам ли пари или да ги занеса лятото ?
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес всички сайтове са пълни с герберастки ***.Сигурно са ги активирали следизборно.Да замажат срама на Джипси Куин и на Боко Тиквата.
21
2
 
8
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Сега ясно ли е какъв добър президент сме имали преди прецендента. ?
20
2
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Victimized 13 Има . Такива като теб.
19
4
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 14 Я кажи къде се плаща на платените драскачи като мен ? Дурак ! Пиша безплатно.
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кремълският парашутист Радев, защо не си идпълни конституционните задължения и да реагира на заплахите на Москва към България за "пагубни последици", ако шпионина Малинов бъде преследван като Навални !
17
4
 
15
 
! Отговори
Mopcku_ преди 4 години
По-лошото от всичко е, че един честен човек не се е кандидатирал за тая иначе отговорна позиция. Гешев ми напомня само на едни момчета с дебели вратове от 90-те години, мястото му определено не е на главен прокурор. За съжаление само един президент държава не прави. Дори не знам как допуснаха честен човек като Радев да стане президент.Всичко останало в тая страна е купено, предопределено и т.н. Аз лично не иска този човек с физиономия на престъпник да бъде главен прокурор.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е единствения светъл лъч в мрака на българската политика от последното десетилетие.
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е, че президентът изпълни задълженията си. Радев беше длъжен от морални съображения да върне тая кандидатура.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Самото име Гешев, всява страх в престъпниците и за това роптаят срещу него."Престъпниците въобще не роптаят, роптаят платените драскачи като теб, престъпниците обират банки, бабички, прекарват мигранти през границата, правят данъчни измами, обират пенсионери по селата, убиват деца по пътя и така на татък....
13
5
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Самото име Гешев, всява страх в престъпниците и за това роптаят срещу него."Няма по шизофренично животно от герберския тр.ол.......
12
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Радев се редува: Екскурзия, Радиомълчание, Вето, Екскурзия, Радиомълчание, Вето,...и всичката нази "работа" - срещу 11 000 лева на месец.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешната и жалка Цаца да си трае, защото всички знаем Кой си го избра.Също и тоя сега дето Мафията го гласи да ни го пробута.
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"" Вие изпълнихте ли задълженията си г-н Цацаров? ""..............Той Цацаров задълженията си ги изпълнява много добре ... толкова добре, че всички мафиоти, тарикати, комунисти и русофили ... иматe постоянна болка в задните части
9
14
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Самото име Гешев, всява страх в престъпниците и за това роптаят срещу него.
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно магаре си е изпълнило задълженията !
7
5
 
16
 
! Отговори
реалист преди 4 години
"Цацаров: Президентът просто изпълни задълженията си"А ти кога ще започнеш да изпълняваш твоите? Не към олигарси и политици, а към народа?. Според твоите резултати, политиците ни са най - честните на света, защото няма нито един осъден. Дори няма съмнение за корупция. Чисти като сълза.