Радев върна на ВСС избора за назначаване на Иван Гешев

Пленумът на ВСС избра Гешев за главен прокурор на 24 октомври
Обновена: 7 ное 2019 19:22 | 7 ное 2019 17:16, Павел Гълъбов
269
Радев върна на ВСС избора за назначаване на Иван Гешев
Снимка: BulFoto архив

Президентът Румен Радев връща указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Това стана ясно по време на изявление на държавния глава по повод избора на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет.

Още по темата

Припомняме, че пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на 24 октомври 2019 г. По закон решението за избор на главен прокурор трябва да вземе Пленумът на Висшия съдебен съвет. То се счита за прието, когато се гласува с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с явно гласуване. В избора участваха 24 магистрати. „За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, „против“ –4 и „въздържали се“ -0, с което тя бе приета.

Избраха го! Иван Гешев е новият главен прокурор

Следва цялото изявление на президента:

"Добър ден на всички представители на медиите, Благодаря Ви, че се отзовахте по този важен повод – избора на главен прокурор.
 
Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение за правосъдието, призвано да постига справедливост. Затова и изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.
 
Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор.
 
И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече - белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности.
 
Подходът за издигането на единствен кандидат бе подкрепен на практика и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи втори кандидат и така доведе до пълната липса на алтернатива.
 
Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации - т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа.
 
Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С тези съображения упражнявам правото си по Конституцията и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България.", приключва изявлението си Румен Радев.

Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение.

Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране.

Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Изборът на Иван Гешев предизвика вълна от протести, като основните искания след вече утвърдената му от ВСС кандидатура, са президентът Румен Радев да не подписва указа за назначението му.


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
1
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 11 месеца
До true. Искам да ми предложиш име на човек, който е свръх честен, независим и одобряван от цялото общество кандидат за главен прокурор. Чакам.
225
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ГЕШКАТА, ТИКВАТА , ЦАЦАРКАТА = МАФИЯ
224
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
***.
223
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русофилите не могат да ппростят на Плевнелиев, че вместо да каже "Русия е агресор", не е казал "Русия е окупатор"...въпреки, че и двете са верни !
222
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Президен ли е, дървен каунь ли е... не е ясно.
221
2
 
3
 
! Отговори
Питам преди 11 месеца
До Pilot 218 Имаш в предвид президента Плевнелиев нали ?Умен мъж , евроатлантик.
220
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хайде моля защитниците на мутрокрацията да млъкнат!
219
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
този път се изложи твърде много,да се пише политик
218
13
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Румен ветото пак ли се е проявил? Абсолютен резил е този. Добре, че му остава още малко от мандатчето....
217
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е Радев правилно говореше,как се гласят нещата..но тук е България..върнал на ВСС и веднага отново ще се предложи ..))
216
3
 
8
 
! Отговори
Татяна Дончева преди 11 месеца
Предлагаме Татяна Дончева за главен прокурор, тя им знае сицкото врътка и на леви, и на десни, и на центристи, и на патриоти, и на малцинствени етнически партии.
215
5
 
14
 
! Отговори
True преди 11 месеца
е какво като са гласували 20 души при 17 минимум. Те май нямат избор нали, директно им е спуснат "нашия" човек, "няма не искам, няма недей".И освен това Радев какво да прави агитката под прозореца си, като президент не може да ги пренебрегне, че после да му реват че не ги зачита. Така че герберастите не му дават друг ход, да са мислили умниците.
214
6
 
15
 
! Отговори
????? преди 11 месеца
а герберасткия министър защо не предложи и друга кандидатура че поне да има конкуренция макар и на "ужким".Това да не им е стрина сталина дето уреди хем единствена кандидатура, хем Бою плати с нашите пари на кой требе да няма вето.Колко ни струва поста на стрината - ами свръхскъпи самолети за Дони, транспорт, животновъдство, земеделие за макрон, Белене за русия и накрая кръга около стрината ще намаже а за нас сметките, милиарди, милиарди. На кухи тикви такъв Вожд.
213
11
 
33
 
! Отговори
Pilot преди 11 месеца
Едно голямо ДА за ПРЕЗИДЕНТА !
Останалите не си струва да ги коментираме !
212
3
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Ок
211
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Ок
210
6
 
15
 
! Отговори
Браво преди 11 месеца
на президента за достойната позиция! Нито БСП, нито ГЕРБ, нито ДПС са против тази кандидатура- угодна им е!
Само уж самообявилите се за десни от ДБ декларираха срещу нея!
Така, че какви бе се пе та, решетниковци и тем подобни пристрастия ще обвините президента! А може би по правилно, заради съвпадението с позицията на ДБ ще го квалифицирате за ***?
Просто си плюете на инат, без да може да оцените обективно казаното от президента, а то
няма как да се опровергае!
209
19
 
11
 
! Отговори
Шифрограма Масква преди 11 месеца
Молодец, Радев! Ты наш истински (п)резидент! В.В. закачи и на теб лъскава тенекийка за заслуги към Матушка Рассия като на Героя от Копринка Никалай Малинав. На мен ми духнали под опашка и ме изритали за 10 години от моя болхарска губерния, ама шпионска мрежа още действует. Так держать - саботирай всяка инициатива на русофоби, ако и тебе изгонят с камъни и дърве, моя дача на Рубльовка винаги отворена. Довечера чака теб на радиостанция за инструкции. В името на Бог Вова - ура!!! Твой: #ников
208
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Обясненията му са ала-бала,а по-точно шменти-капели.Когато заемеш позицията на 4-и несъгласни,от които един абсолютно преубеден,а пренебрегнеш 20 от ВСС,никакви доводи не могат да оправдаят смешната и жалка пародия,в която ти си марионетката!
207
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Радев е подходящ за военен прокурор в "народния съд"...да не дава Господ !