Обвинението към Димов: "Стомана" и ТЕЦ-Перник плащали вода по 13 ст.

Доверявах се на експерти, обясни бившият екоминистър
Обновена: 16 яну 2020 21:19 | 16 яну 2020 16:35, Анисия Иванова
122

На днешното заседание срещу Нено Димов бяха представени нови два тома доказателства по делото.

Днес Апелативният спецсъд разглежда мярката за неотклонение на бившия вече министър на околната среда и водите. От обвинението заявиха, че ще поискат експертиза на каква цена "Стомана" и "Топлофикация" Перник са получавали вода. По предварителни данни двете предприятия са плащали по 13 стотинки на кубичен метър, а гражданите – по 2 лева, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според адвоката на Димов - Ина Лулчева, цялото обвинение срещу бившия екоминистър се базира на предположения, а заиграването с цената на водата е некоректно, защото тя не се определя от екоминистъра. Самият Нено Димов заяви пред магистратите, че се е доверявал на експерти.

Още по темата
Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията и перничани.

"Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция “Управление на водите” в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от яз. "Студена”. Крайното решение се взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите”, заяви Славова.

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към "Стомана" и ТЕЦ Перник, сега перничани нямало да бъдат на режим.

Лулчева посочи още, че прокуратурата днес е признала, че всички изнесени данни от нея са предположения, които тепърва ще доказва с назначаването на експертизи.

В събота Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Нено Димов. Спецсъдът го остави под стража.

Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.

Димов е поредният министър, който изпада от кабинета "Борисов 3". Той беше в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. Новият министър е Емил Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До INSIDERДобре че не си виждал или срещал кортежът му!
23
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен пък положението ме устройва и затова пак ще гласвуам за Тиквун. Я си представете Слави и игладнелите му сценаристи ако дойдат какво карадене ще падне. Сега поне има нещо и за нас. Не бива да сме максималисти и в този смисъл Баце е перфектен за нас.
22
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Яз."Пчелина" пълен до горе, оставен без тръби, нарязани по нареждане на Г.Харизанов... За народа - суша... За ДПС - пари от ВЕЦ..." , Бушон медияhttps://fatal-mediabg.blogspot/2020/01/blog-post_92.html""Политологът" Харизанов като шеф на "Напоителни системи", с "устна заповед", нарязал тръбите за вода за "Стомана"-Перник..."https://fatal-mediabg.blogspot/2020/01/blog-post_16.htmlКъде е водата на България и кога ще спрете да я източвате и да отравяте реките?
21
3
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Настане вечер, месец изгрее,звезди в "Студена" в мътилката светят.Дивов да внимава, какво ще пропее,защото има закона ОМЕРТА.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАааа,моля ,моля,Ковачки не е искал да гори отпадъците,вижте кой го натиска да го прави и е истинския виновник,не карайте само на бушони!
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще мълчат къде ще ходят, този Ковачки на времето го съдиха за измама за 15 милиона лева и той се призна за виновен и го глобиха с символична сума а 15 милиона не трябва да се възстановяват остават си за него.С този човек дори съда не смее да се ***, дори и при доказано виновен.Той си доказан Цар , а с царете никой не се заяжда.
18
0
 
31
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 4 години
Същия сценарии с топлофиция София 28.06.2019 след 13 години съдебни лупинги съдът оправда Вальо Топлото за присвояване на 4,5 млн. лева от "Топлофикация" София ___________________________________________Не се чудете след години Нено Димов да последва и него същото.Пародия на държава , съд и закони. Много шум БЕЗ нищо.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
шефа му не е ли виновен и той?!? или само ще ги подменя като памперси министрите - който се оака го пращат консул в чужбина и на негово място друг?!? кога главния суджук ще понесе политическа отговорност?!?
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ако бяха плащали по повече сега щеше да има вода? Това може да е странично обвинение, но не и пряка причина за безводието в европейски Перник в 21 век. Що ли ми се струва, че се чудят какво да измислят, за да хвърлят абсолютно цялата вина на Димов, вместо солидарно с него още някой опере пешкира.
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теца в Перник е на Ковачки И според Биволъ, там се гори италиански боклyk-достатъчно е да се види мръсния въздух от последните дни за да се разбере че може и да е вярно!Никога смогът не е бил толкова гъст като последните две годиниКога ще питат подсъдимия министър и по този въпрос!? Всички мълчат като бити ********И разследващи и журналисти!
14
0
 
21
 
! Отговори
АБЕ, ПАК ГЛУПОСТИ.. преди 4 години
Що не питате бившия директор на ВИК ПЕРНИК, К. КАМЕНОВ--къде са парите за "ВОДНИЯ ЦИКЪЛ" и защо ВИК ПЕРНИК Е ВЪВ ФАЛИТ СЛЕД НЕГО??!!!
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая схема с ниски цени за нашите хора сигурно е в цялата страна ...за съжаление само Перник проверяват
12
2
 
40
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Значи Перничани на практика със своите левчета са финансирали (стотинките на) Стомана! Не съм специалист - но предполагам хич не е трудно да се сметне колко вода отива за изкъпването на 100 000 човека и колко за производството на да речем 10 тона стомана?Дано подобни сметки не са извън умствените способности на Калинките в гербавата Прокуратура!
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много много интересен за хората е въпросът защо завод "Стомана" не е захранен с вода за промишлени нужди от язовир "Пчелина". Къде са тръбите?
10
1
 
37
 
! Отговори
адвокат съм преди 4 години
А бе той не е ли виждал цената на водата? Никой не видял цената, никой не видял празния язовир, виновни няма, всичко е предположения ..
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
във Варна 3 .20лв без ремонти и ВИК Варна прави като Топлофикация .освен индивид.показание на апартамента плащам и преразпределение от общия водомер на входа.защо не връщат сумите после от тези които са се скрили и по-късно са им отчели водомерите.защото вземат 2 пъти плащане и от скрилите се и от тези дали отчета.как така ще плащам чуждо потребление.да ги дават на съдия изпълнител.да им продават апартаментите .те да не са етажна собственост.
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости! Управляващите си измиват ръцете с този ***!В държавата Му се краде от всичко - вода, ток, горива, време, данъци... Всичко!Сега изведнъж се сетиха, че, видите ли, водата за "стомана" била само 13 ст., а де...Чиновниците ореваха света, че болничните се палщали от бюджета, че се спекулирало с тях, а накрая излезе, че 1/4 от болничните по празниците са за ... чиновници, на бюджетна издръжка! Ти да видиш!
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и аз искам да плащам вода по 13 ст. куб метър и ток по 5 ст. кв./ч в АЕЦ цената на произведения ток е 2/3 евроцента , вятърничавата енергия по 1 лв. и нагоре
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ок, като не е в неговата компетенция и не се определя от него, то тогава от КОЙ се определя?
5
0
 
54
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Питейна вода за промишлени нужди, по цени като за наши хора!Гарантирано от герб!