Разследващите описват антиките на Божков, нищо не изнасяли

За всяка отделна антика ще се прави специална кутия
112

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нито един предмет от античната колекция на Васил Божков все още не е изнесен от офиса на „Нове холдинг“ на столичната улица "Московка", съобщиха пред БНР представители на Министерството на културата.

Това ще стане след като има заповед от прокуратурата.

Още по темата
Още в петък министърът на културата Боил Банов гарантира, че ценните предмети ще бъдат опазени и съхранени.

Около 20 картини от дома на Васил Божков вече са изнесени, съобщиха от Министерството на културата. Платната са на български и чужди майстори. Процесът ще продължи дълго, защото предметите на изкуството се снимат и описват подробно.

За съхранението им има определени две депа - едното в НИМ, а другото в Националната галерия, където ще бъдат транспортирани картините.

Председателят на фондация "Тракия" Кирил Христозов потвърди, че от музея засега не се изнася нищо, а се правят само описи.

Специална кутия се прави за изнасянето на всяка една антика, която разследващите изземат от музея на Васил Божков, съобщи и Десислава Виткова от фондация "Тракия", която се грижи за артефактите.

Това е стандартна процедура, обясни тя. 

Цялата колекция е от над 30 000 експоната, а изнасянето ще продължи месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти бъркаш имуществото. Това не е имуществото на Божков, а арахеология, която принадлежи на българският народ.Просто прокуратурата сега си върши работата!
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия от Министерството на културата са за бой. Да не сте му светили нощем, че нищо не е изнасял? "30 000 експоната". Не 2-3, а 30 хиляди! Тоя има колекция като историческия музей, бе льохмани!
56
3
 
4
 
! Отговори
Война на икономика преди 4 години
И икономическо изтощение. По логиката на Ганди - 300 милиона американци не могат да кажат на 3 милиарда души как да си живеят живота. Ако имах повечко пари щях да инвестирам натам, ама аз съм си мишка! Гледам просто да оцелявам! Аз съм им фен нищо, че половината хора ще кажат, че това е губещия кон. Не е вярно. Най-бачкащите хора на планетата!
55
6
 
11
 
! Отговори
zdg преди 4 години
Е кво стана с чувалите бре?!?! Нали прокурорите ги бяха изнесли с чували?!?!? Ква стана тя, оказа се, че никакви чували с антики не са изнасяли, ами днес ги били описвали на място!! Е как да вярва човек на медиите тогава?!?!? Вижте кои медии са пуснали новина за изнасяните в чували антики и ще разберете кои са вземали пари от Божков за да го подкрепят!!
54
5
 
2
 
! Отговори
B.R.I.C.S преди 4 години
Brazil, Russia, India, China, South Africa Beautiful!!!!! Пак ще кажа третата световна война започна, вие просто не сте разбрали! Ние с тухлата няма да се бием, ние ще си търгуваме работим, туристираме най-спокойно с тях! Защото имаме взаимно изгоден интерес. А който псува още как си знае да знае, че е на грешната страна!!!
53
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, защото иманярите, когато са ги изнасяли от България, са правили отделни кутии за всеки. Какво сте се загрижили толкова за някакъв престъпник? Да му я вземат, поне ще остане тук в музея.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герб ДОСЕГА ЗА ИЗДЪНКИТЕ ЗАЩО ВМЕСТО НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ НОСИТЕ НЯКАКВА ИЗМИСЛЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ?
51
1
 
3
 
! Отговори
Тухлата преди 4 години
Е най-големият икономически конгломерат на всички времена. Трудно им е още да го приемат някой други, че са пред фалит!
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гЕРБЕРСКИЯ ЧИНОВНИК Е ЕДНО ТАКОВА ПРОТИВНО СЪЩЕСТВО, КОЕТО КАТО Е ГЕРБОУГОДНО ПРОВЕРЯВА КОЛЕКЦИЯТА НА бОЖКОВ И ПИШЕ ЧЕ Е НАПЪЛНО ЗАКОННА, ПОСЛЕ МОЖЕ ПАК СЪС СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТРУКЦИИ ДА ПРОВЕРИ СЪЩАТА КОЛЕКЦИЯ И ДА НАПИШЕ ЧЕ Е НАПЪЛНО НЕЗАКОННА. ЕТО ТОВА Е ТОЧНАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ЧИНОВНИКА НА ГЕРБ.
49
3
 
0
 
! Отговори
1984-таааа преди 4 години
Ще бъдат май само две супердържавите май!
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега виждате ли защо няма свобода на медиите - ами защото медиите РАЗДАВАТ ПРИСЪДИ! ТАКА ПРАВЯТ И МЕДИИТЕ В САУДИТСКА АРАБИЯ, ИРАН И СЕВЕРНА КОРЕЯ.
47
4
 
2
 
! Отговори
Една дума-пет букви преди 4 години
ТУХЛИ не знам дали разбрахте майтапа. Че пиша на български! Други две думи: Европейски съюз. Но се помолихме думата с три букви USA да си го отнесе вместо ЕС.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оБЛАСТНАТА ОТ герб - иренчето соколова защо не е до Нено Димов?????? Българските граждани ги разследват, вкарват в арести и затвори за щяло и нещяло, а гражданите за европейско разнищване на България като се омажат, дават оставка и си запазват апартаменти, КОМПИ не им конфискува нищичко и стартират доходен бизнес ръйш ли... Нека това се узакони в конституцията чрез промяна да се каже че гербери в затвор не влизат...
45
1
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
нещо не е много ясно май..Преди два дни САМИЯ Вежди Рашидов заяви:-"Изнасят антиките с чували,това е вандалщина!"....Сега ..оп,не било изнасяне,било "описване"....Толкова са ТЪ-ПИ ,НЕКОМПЕТЕНТНИ,НАГЛИ и ПРЕСТЪПНИ "органите" около милиционера с каскета,че просто..просто..е тъжно,но най-вече ПРОТИВНО!
44
3
 
10
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Някой вярва ли на тази статия? В момемента се краде и тук таме описва! Защо държавате не играе на търгове за антики, както Божков или да се свърже с държавата, в която се провежда търга и да си прибере своето? А сега наготово...
43
3
 
1
 
! Отговори
Интелект господа преди 4 години
И интуиция, която по невидими пътища ми каза какво точно ще стане. След четири хода сте мат!
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ето присъединиха се и про сти тутките на ГЕРБ - простии мързеливии алчниии да СЪЗДАВАТ ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ ЗА ОДОБРЕНИЕ НА РАЗСТРЕЛА НА ПРЕЗИДЕНТА И БОЖКАВ КАКТО СРЕЩУ ЦАРЯ И НИКОЛА ПЕТКОВ ПРЕЗ 1946 ГОДИНА. ДИКТАТУРА! ЛЯВО-ДЯСНА ДИКТАТУРА ОТ ОТПАДЪЦИТЕЕ ОТ БСП И СДС. БАЙ ГАНЬОВАТА ПАРТИЯ ГЕРБ.
41
1
 
3
 
! Отговори
Толкова гранати преди 4 години
Съм раздал, че някой ще хапне тая с издърпания предпазител за закуска!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко каза - врагът на ГЕРБ е самият Герб . СЕГА РАЗБРАХ, ЧЕ Е ПРАВ, ТОЙ Е ВРАГ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА САМИЯ СЕБЕ СИ. ТОЛКОВА АЛЧНОСТ НЕ БИВА. ГОСПАДА АЛЧНИ УПРАВНИЦИ ОТ ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ - БОГ ВИЖДА И ПРЕДИ ДА НАКАЖЕ НЯКОГО НАЙ-НАПРЕД МУ ВЗЕМА АКЪЛА. СЕГА ЩЕ ЧАКАМЕ ДА ВИДИМ КАК ГОСПОД ЩЕ ВИ НАКАЖЕ. ЩЕ ГЛЕДАМЕ КОЙ ЩЕ ХОДИ ПО НУЖДА В КИЛИЯТА НА ИМОНЧЕВА И КОЙ В ТАЗИ НА БОЖКОВ...
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38Мисля,че си объркал кои са комунистите!Бойко и прокурорът му действат като комунистическите банди,които са влизали в домовете на богатите и са мародерства ли е!Тези пък сега вземат имущество без съдийско решение!