Траколог: Колекцията на Божков - много важна за световната наука!

Проф. Маразов: Тя трябва да се запази, да не се разпръсква
3 фев 2020 12:28, Елка Василева
61
Траколог: Колекцията на Божков - много важна за световната наука!
Снимка: архив, БГНЕС

Колекцията на Васил Божков е може би най-интригуващата част от цялата история, свързана с него.

Проф. д-р Иван Маразов от фондация "Тракия" я определя като най-добрата колекция на антична торевтика в света. /Торевтиката е изкуството на релефната обработка на художествени изделия от метал/.

„В нея има много ритони, много повече, отколкото във всички световни музеи. Много киликси, много фиали. Тя е една колекция, която дава представа за развитието на това изкуство не само по тракийските земи, но и по целия древен свят“, каза професор Маразов пред БНТ.

Според него изучаването ѝ и нейното място в световния научен оборот е изключително голямо. „Примерно, тъй като аз се занимавах известно време с тази колекция, много мои колеги от чужбина поискаха да им пратя снимки, за да могат да се позоват на това, което са чели“.

Според професора една от основните грижи на държавата е да запази тази колекция. „Тя не бива нито да се разпръсква, нито да се разпродава по мое убеждение. Трябва да остане като една от най-забележителните сбирки в българската музейна практика“, казва Маразов.

Още по темата

Професорът обяснява факта, че тези предмети не са в музея, а в частна колекция, тъй като „музеите не могат да отделят 2,5 млн евро, за да купят един ритон, а г-н Божков си го позволяваше“. „Доколкото аз съм информиран, голяма част са купени на аукциони и няма да забравя, един път, моите приятели са в Ермитажа и той каза: да им кажеш да твоите приятели, че ето сега тази ваза аз съм я купил на аукцион, като наддадох повече от Ермитажа. Така че действително България има една много важна колекция за световната наука“, казва Маразов.

Относно състояние на предметите от колекцията и това до какво би довело тяхното местене проф. Маразов казва: „Г-н Божков създаде собствена лаборатория, където тези предмети се консервираха и реставрираха. Предполагам, че голяма част от тях са в добро експозиционно състояние. Но знаете ли, по-голямата част от тези предмети са сребро. Среброто много бързо корозира, когато стои дълго в земята. То променя структурата си, поради това то е много крехко, лесно се троши. И всяко едно местене на предметите сигурно е съпроводено с някакъв риск. Но доколкото се простират моите познания, всички тези предмети трябва да се държат при точно определени условия“, казва ученият.

„Добре, те ще ги вземат тези предмети и ще ги сложат в хранилищата на НИМ и НХГ. Тогава тези предмети изчезват от полезрението не само на публиката, но и на специалистите. Ние правихме всичко възможно, колкото се може по-бързо, тези предмети да влязат в научен оборот. Това е изключително важно за науката, защото колкото повече нещата познаваш, толкова по-цялостна картина можеш да съставиш за древността. Върху тези предмети има много изображения, които имат митологична стойност. Да речем, върху един от ритоните има сцена, която ясно показва, това е единствената сцена от края на 5 век, инспирирана от една загубена трагедия на Еврипид. И тъй като знаем датата на постановката, можем много точно да датираме и този предмет. Никой не знаеше, че тази трагедия по същото време може да се появи и в скъпоценен предмет“, казва Маразов.

„Според мен е най-добре тези предмети да си останат на мястото, да се запечата сградата и да не се пипат. Да се запазят на същото място, тъй като там има подходящи условия. Те са във витрини, доколкото знам и нищо не ги застрашава, но властта си решава, разбира се“, заключи проф. д-р Маразов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До TotenkopfИмето ти означава череп с кръстосани кокали. И название на една есесовска дивизия. Всичко сочи, че си долно фашистче! Бях ти отговорил, но са ме изтрили, тук ги има от вашите!"докато такива не се разстрелват или бесят на място няма да се оправим никога!"Ще се оправим, бъди сигурен! Ще ви оправим, бъди сигурен! Трепери, плюй си в кирливата пазва, да не стане голямата беля! Ще те намеря, не питай как! Раздялата ще бъде мъчителна.Нека пак ме изтрият!Има и други медии и разни органи!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШибиРибиБоян Радев за какво? Всяка една картина му е подарък от автора, стюпи! Хората то уважават и му подаряват! Аз имам подарък от Ставри Калинов, в кооперацията ни има оригинали на Стоян Венев, Николай Райнов, Енчо Пиронков и др. У мои близки има оригинали на Майстора, Иван Милев, Мърквичка, Светлин Русев. Примери -бол!Какво се заяждаш с Боян? Той, между другото, е крупен познавач на българското изобразително изкуство! За разлика от теб!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39"Този мазник от БАН ли е?"Дон Педро Ибанес, аз съм от БАН и отдавна наблюдавам просаците какво отношение имат към тази институция. Всичко ми е ясно, психологически обяснимо. На да кажеш "мазник" за Маразов, значи си безнадеждно ниска проба!
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До България над всичкоТака, така - с лозунга напред! Познато! Божков, когото не обичам, е свършил, независимо как, огромна и ценна за България работа! И това никой псевдопатриот не може да отрече! А можеха да са в бронирани витрини в хола на някой тексаски милионер, боливийски наркобос или другаде! Божков бе заделил за музей голямо пространство в бившата Телефонна палата. Това щеше да стане музей. Сигурно има причини това да не е станало още. Затова не дрънкай и не нагрубявай стойностния чов
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Член на БКП от 1974Професорът първо е световноизвестен траколог, написал е много книги, още повече статии, чел е лекции, подготвил е докторанти. А ти какво направи през жалкия си живот? Знае перфектно руски, включително детайлно творчеството на А.Барков, френски - отлично, английски, италиански, е - не перфектно, но работи с тях. А ти какъв език знаеш, мурджо? Комунист е и как няма да бъде! Баща му беше се изгърбил, потрошен от побоищата във фашистките зандани!
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този мазник от БАН ли е?
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрахте ли, че всичко е за sothebys!
36
7
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
А Боян Радев кога?
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо такова се е случвало през 09.09.1944г.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е как се е сдобил с всичко това
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божков ще осъди държавата в Страсбург за милиони но ще ги плащат 80%таДебили
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божков ще осъди държавата в Страсбург за милиони но ще ги плащат 80%таДебили
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено ,че ще ги местят ,така най- безотговорно може да си вземат по някоя антика!Така всеки ще се оправдава с други ,а може и да отричат за съществуването на откраднатите антики!Всичко е пресметнато предварително ,сега се изпълнява плана за грабежа!
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така ! С какво право държавата в един момент решава и конфискува колекция която до сега е била законна ?
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко това е купено с парите откраднати от един народ.
28
3
 
18
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Неандерталците по-долу, този човек може да е всякакъв, НО казва истината! Би било абсолютна варващина ако подобно национално богатство бива разпродадено или разпръснато! А Божков може и да е престъпник, но с антиките е постъпил правилно - мястото им е в музей в България!
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черепа като цяло беше важен за комунистич1еската наука.
26
3
 
16
 
! Отговори
ХЕРО МУСТАФА преди 4 години
Божкака е изорал цела Билгариа..Още Божо Димитров -Агент Кардам/Телериг . му казваше с кои иманяри да работи и копае БожковИМА 3000 АРТЕФАКТА--ОТ ЕДИН САНТИМЕТЪР КОПЧЕТА , МОНЕТИ И СТРЕЛИ , ДО ДВА-МЕТРА МРАМОРНИ СТАТУИ !!....От тези 3000 , само 260 имат що-годе и частично -- някакви обяснения , официални документи и протоколи...ВСИЧКИТЕ ДРУГИ = НА ТЪМНО !Още от 1980 година Е ПОЧНАЛ да ПРЕКОПАВА Могилите . И всеки е знаел още от БКП,ЧАААК ДО СЕГА ДО БОКО . Нищо не са му правили .
25
12
 
21
 
! Отговори
Член на БКП от 1974 преди 4 години
Професорът е стар комунистически апаратчик - министър на културата при Жан Виденов
24
22
 
16
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Вижте му само корумпираната физиономия на този, личен приятел на черепа помогнал му да събере колекцията му. докато такива не се разстрелват или бесят на място няма да се оправим никога! ***!