След "черния печат" от САЩ – уволняват съдия Миталов?

Правосъдният министър иска от ВСС да го освободи от поста
312
След "черния печат" от САЩ – уволняват съдия Миталов?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на ВСС да бъде освободен от длъжност съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд.

Още по темата

През седмицата държавният секретар на САЩ Майк Помпейо оповести, че Миталов вече няма да има право да влиза в страната, защото името му е замесено в корупция.

"Държавният секретар на САЩ има достоверна информация, че българският съдия Андон Миталов е участвал пряко и непряко в сериозна корупция, която подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България“, посочи и днес в съобщение Държавният департамент на САЩ.

Според Данаил Кирилов с действията си Миталов е накърнил престижа на съдебната власт, което е основание за освобождаването  му от поста.

"Неблагоприятния резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът  на върховенството на закона в нашата държава“, посочва в мотивите си до ВСС правосъдният министър.

Според него вредата от този случай е само за българко-американските отношения , но и за тези с останалите страни от ЕС и останалите партньори на България, работещи за утвърждаването на принципа на върховенството на закона.

Кирилов посочва още, че Миталов е нарушил законови разпоредби, когато е разрешил на на разследвания за шпионаж в полза на Русия лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да напусне България и да замине за Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
55
 
! Отговори
чудесно преди 4 години
Да чакаме тогава черни печати и на добреи звестни крадливи мутри на държавни постове?
1
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Барни, що чак сега?Все чакате подсещане, с остена!