Над 700 са жалбите срещу маските и мерките във ВАС

Голяма част от тях постъпили по имейл без е-подпис
44
Над 700 са жалбите срещу маските и мерките във ВАС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 700 са вече жалбите във Върховния административен съд (ВАС) срещу двете заповеди на здравния министър Кирил Ананиев, свързани с извънредното положение и ограничителните мерки, конкретно за носенето на маски. Това съобщи председателят на ВАС Георги Чолаков пред БНР.

Още по темата
Голяма част от жалбите са постъпили по имейл и са без електронен подпис, уточни той. Има изискване за преподписване от страна на жалбоподателите. Част от жалбите, по които няма заплатени такси, засега са оставени без движение. Нередовните жалби ще бъдат прекратени, а редовните ще се разгледат в открито съдебно заседание.

В голяма част от жалбите има искане за спиране на предварителното изпълнение, което е бързо съдебно производство. След това се пристъпва към разглеждане на редовните жалби в открито съдебно заседание, посочи Георги Чолаков.

"И тъй като се касае за общ административен акт, се прави процедура за обнародване в "Държавен вестник" и първото съдебно заседание може да бъде насрочено най-рано 1 месец след обнародването", обясни той.

По първата заповед на министъра на здравеопазването, макар впоследствие да беше отменена, съдът също е длъжен да администрира жалбите и да ги придвижи.

"До приключване на устните състезания, тоест до обявяване на делото за решаване към първоначалните жалбоподатели могат да се присъединяват и други заинтересовани лица", заяви Георги Чолаков.

От 21 април се възобновяват откритите заседания във Върховния административен съд. Ще се работи при спазване на много стриктни санитарно-хигиенни условия, декларира председателят на съда.

"Залите вече са пригодени за новите условия. Ще има параван пред съда. Ще има такъв параван и пред страните. Съставите ще заседават с шлемове и ръкавици", уточни той.

От МВР по-рано обявиха, че актовете за неносене на маски са над 2 хил. до момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
1
 
! Отговори
тя преди 4 години
Българина е мързелив , а маската трябва да се поддържа , необходима е голяма хигиена и спазване на правила , а това не е за всеки , но точно те ще заразяват и разнасят епидемията !
39
2
 
1
 
! Отговори
тя преди 4 години
Трудно се управлява *** народ ! Цял свят с маски , само тука многознайковци с протест !
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С жълтото или с кафявото отпред го беше сложил?
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един си беше сложил слипа за маска.
36
0
 
6
 
! Отговори
By Ой преди 4 години
Мъка, Боже! Маски, каски и противогази!Предлагам всички, подали жалби срещу носенето на маски да не бъдат глобявани, а просто да не бъдат лекувани в болниците, КОГАТО се заразят с коронавируса. Те и близките им също. Тогава амбрияжчетата какви жалби ще подават? Дeeва и фростаците му фрости.
35
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен ми става много тъжно като видя 1-2 годишни деца опасани с маски.Освен липса на слънце, и дишат трудно. Недомислени са мерките за мен.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ви кажа моите наблюдения. Работя в голям хранителен магазин.Преди заповедта всеки решил да носи маска си я носеше както си трябва. Когато стана задължително, явно несъгласните я носят формално. Влязат ли в магазина я свалят под брадата. Евентуално като стигнат каса я слагат, но ръцете са опипали какво ли не. Виждам при по възрастните и такива захабени и видимо непрани маски. Виждал съм и как се обръща маска, носена, на обратна страна. И след пазаруването, маската на топче и в джоба
33
5
 
0
 
! Отговори
Do 31 преди 4 години
Няма да превеждам но е задължително "New York governor announces executive order saying everyone must wear a mask in public"
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАко излезеш от вас до парка без маска ще те глобят ли?в Индия няма да те глобят, но ще те опухат с тоягите. В България за съжаление не е така.
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До (-_-)Аз пък си мисля, че носенето на маски, които практически подпомагат разпространението на вируси е меко казано неподходяща мярка.носи си маската и не философствай. То от толкова много мислители сме на това положение.Една кифла антиваксърка наскоро ревеше, че детето и било много болно. Щото и тя много мислела.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Хубаво. Ако излезеш от вас до парка без маска ще те глобят ли? Хич не ми се вярва. Айде помисли малко пак. Задължителни или препоръчителни са маските.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Хубаво. Ако излезеш от вас до парка без маска ще те глобят ли? Хич не ми се вярва. Айде помисли малко пак. Задължителни или препоръчителни са маските.
28
2
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Ами просто не е вярно , това което пишеш , брат. Тука в New York е в почти пълна блокада, по - сериозна е отколкото Софийската. А за Европа ..просто попрочети малко, вместо да чакаш някой от някоя провинция да ти обобщава и пише глупости. А, между другото мои приятели живеещи в прекрасно българско селце, които са достатъчно интелигентни да знаят как да се пазят от вируса с нищо не са променили живота си, защото просто няма нужда в техните условия.
27
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ГЛЕДАМ ЕДНА ЛЕЛЯ ОТ ШОКОЛАДОВИТЕ С МАСКА АМА СЕ НАДВЕСИЛА НАД КОНТЕЙНЕРА СЪС СМЕТ И БЪРКА ЛИ БЪРКА С ГОЛИ РЪЦЕ. НЕЯ КАК ЩЕ Я НАКАЖАТ НЕ ЗНАМ. ХЕМ МИ Е СМЕШНО, ХЕМ МИ Е ТЪЖНО.
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25Не бери грижа. Навирай си се като мишка у вас и си трепери за жалкия си животец. Спи си с маската, сам в колата с маската си стои.....изобщо не пропускай да сложиш маската и да гледаш брифинга на Генерала всяка сутрин по ТВ то. Ако намериш малко време прочети малко научна литература за да си изясниш до колко и срещу какво помагат маските. Но те СЗО и разни известни вирусолози и епидемиолози нищо не разбират! Експерти са туквун и Генерала! Другите не!
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам че бая народ тук иска да спре и правото на хората на справедлив и безпристрастен съд. Правото е за умни и мъдри люде. Не е за ***. ВАС е мъдър. Съдиите ще отсъдят правилно и въз основа на закона. От това ли ви е страх?
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24Сайдеров намери пари да си плати гаранцията ама не знам вие от къде ще намерете, тролчеви. Скоро ще е.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22И кво ходиш с торба маски на работа, засичаш два часа и сменяш!? Аз на работа ли съм отишла или да се занимавам с тъпотии цял ден! Нека ме глобят, после ще се съдим и ще се осъдим.
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20 Никъде няма КПП-та,и да пишеш чаршафи всеки ден при отиване на работа, никъде маските не са задължителни, никъде не е забранено да се разхождаш в парка! Моите приятели в САЩ и Германия си тичат и парковете. Никъде глобите не са по-големи от средната брутна работна заплата в страната.
21
7
 
7
 
! Отговори
До 16 и17 преди 4 години
Както всяко друго защитно средство , маската не е дреха. Носи се до два часаи се сменя. НЕ СЕ ПИПА С РЪЦЕ. Пълно е с видеа как се слага , маха и носи правилно.Всеки с близко до средната интелигентност може да ги намери. А колкото до болните- милиони пъти се каза: Докато разбереш , че си болен, ако изобщо разбереш, ще си изпоразил десетки и заради точно теб някой може да загуби живота си.