Отменят условната присъда на лекаря, застрелял Жоро Плъха

Делото ще бъде разгледано наново от друг съдебен състав
Обновена: 27 май 2020 15:11 | 27 май 2020 14:53,
142
Отменят условната присъда на лекаря, застрелял Жоро Плъха
Снимка: БГНЕС

Апелативният съд в Пловдив отмени условната присъда на д-р Иван Димитров, който застреля крадец пред гаража си през март 2018 г.  Делото ще бъде разгледано наново от друг съдебен състав на същия съд, пише "24 часа".

Още по темата

Съдът прецени, че рентгенологът, при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана, е застрелял с незаконно притежаван пистолет Жоро Джевизов-Плъха, който заварил да краде в гаража му малко след полунощ.

На първа инстанция д-р Димитров бе осъден на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за незаконното държане на пистолет и боеприпаси.

Апелативният съд установи, че при постановяването на присъдата, Окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на пълен и задълбочен анализ на противоречията, които съществуват между събраните по делото доказателства.

Заключението на Окръжния съд, че Плъха е нападнал д-р Димитров,  не се потвърждава нито от обясненията на подсъдимия, нито от показанията на свидетелите, смятат апелативните съдии.

От разпитите им става ясно само, че са чули изстрели и викове, а един от тях заявява, че видял двама мъже да тичат в различни посоки. Не са обсъдени и противоречивите доказателства, че пострадалият е нападнал доктора с нож, за което има данни само в обясненията на подсъдимия.

При извършения оглед на мястото на престъплението не е бил намерен нож. Два ножа са открити в дома на рентгенолога по време на претърсването му. И по двата ножа е имало следи от кръв, която не е могла да бъде изследвана, поради малкото й количество.

Двата ножа са с различни характеристики (размери на острието, цвят на дръжката и т.н.), като не е ясно защо окръжният е приел, че нападението е извършено точно с единия от тях.

Освен това, на двама от свидетелите подсъдимият е казал, че е получил нараняването от хвърлена по него рекламна табела, а на трети - че се ударил при сборичкване с „нападателя“.

Съдебната медицинска експертиза е приела, че нараняванията на подсъдимия е възможно да са получени и чрез самопричиняване, което също не е обсъдено.

Не е обърнато внимание и на изчезналите записи от охранителните камери на близкия магазин за периода, в който е извършено престъплението. Също не е изяснено и заявеното от свидетеля, предал записите, че сутринта, преди да дойде полицията, И.Д. го помолил да изтрие час от тях.

Апелативният съд отменя присъдата и заради липсата на мотиви
, което  винаги е съществено процесуално нарушение, ограничаващо правото на страните да поставят пред по-горна инстанция въпросът за правилното приложение на закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова *** ще изнасилват и убиват бабички по селата,защото имат защитници като тоя небългарин,коментиращ по-долу.Може би е един от тях,пуснат на свобода.
21
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е хладнокръвен убиец бе !...какъв доктор, какъв лекар, какъв фелдшер бе !?
20
33
 
8
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Само в България един *** може да извърши хладнокръвно убийство с незаконен пистолет и да получи само условна присъда. Този е завършен садист, при това изключително глупав и неуравновесен. Трябва да седи в лудницата на транквиланти.
19
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина в държавата на Бойко, работи за да издържава плъховете и да търпи издевателства им. Затова и сметките ви за ток са по високи миналия месец ,щото плъховете не плащат сметки!
18
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В белите страни към които вечно се стремим вашият дом е вашата крепост и можете да гръмнете всеки неканен рецидивист нахлул в личното ви пространство.Но тук трябва да сме политкоректни към въпросния етнос,защото те осигуряват победата на изборите на някои хора.
17
18
 
7
 
! Отговори
Котарака преди 3 години
Плъха отишъл да си погирае с жена му на тоя а тоя го убил да го вкарват в затвора и другите плъхове да почват играта с жена му
16
29
 
4
 
! Отговори
Лисунгера женкар преди 3 години
Да го вкарат в затвора и да си плаща там докато лежи тоя хладнокръвно си го убил
15
2
 
51
 
! Отговори
Трябва да се преди 3 години
съобразяваме с крими контингента и да му осигуряваме равни права.Като влезеу вас някакъв крадец,първо го питате нахранил ли се е.Ако не-храните го.Послесексуално задоволен ли е?Ако не-предлагате му жена си.След това-какво е харесалу вас.Давате му го.Чак след това,ако ви е казал,че храната и напитките са лоши,жена ви стара и грозна,а желаните предмети-евтини имитации,го питате въоръженли е и с какво.Осигурявате му същото оръжие като вашето и в джентълменски дуелзагивате достойно,а той бяга.
14
3
 
37
 
! Отговори
по сред нощ преди 3 години
Много правозащитници мечтаят Плъха да им влезе в спалнята.
13
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо. Явно НПО-тата са се разсмърдяли и съдът ще им клекне.
12
3
 
32
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Съдът е този който ще зададе до къде ще стигнат наглите плъхове. Ако осъдят доктора, ще се наложи да слагамв съдържание на гаражните врати без да реагираме. Ако не го осъдят жална им майка на крадците и те го знаят, ще ги пуцаме наред из къши и дворове! Сигурен съм че тук Козяк се е обадил недоволен директна намеса на чужда държава?
11
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този доктор бих ръкопляскал. Той е бил на първа линия в борба с чумата на века.
10
4
 
46
 
! Отговори
Изумително преди 3 години
От 14 човека коментирали под новината, само 1-2 са я прочели.Другите скочиха, че няма правосъдие, понеже докторът е оневинен, защото бил герберист. Другата половина скочиха, че понеже е доктор, затова е оневинен.А никой не прочете, че му преразглеждат присъдата и ще го тикнат зад решетките, вместо да му се благодари, че е отървал света от пореден гризач на баби!
9
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е оня му е обрал гаражът и мазето 20-30 пъти.Човекът е търпял търпял пък в един момент не е издържал да работи цял живот за да може някакъв татуиран наркоман да си "бере" флексове,бормашини инструменти,джанти ,гуми и така нататък пък и нагъл -тръгнал да го бие когато се възпротивил на тва да му вземат новата сенокосачка например.И така цял живот.Е кво-виновен ли е?
8
7
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Доктора да си стяга багажа и да пали към Южна Африка.
7
53
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До колкото разбирам пак оневинявате един убиец само защото е висшист и е доктор.
6
6
 
23
 
! Отговори
Четете бе! преди 3 години
Присъдата е отменена, защото ще я преразглеждат и вероятно ще е ефективна.
5
48
 
8
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
За умишлено убийство трябва до живот в затвора.
4
55
 
7
 
! Отговори
Кирил преди 3 години
Доктора умишлено е ликвидирал рома. Дори е прикривал улики и се е опитал да избегне правосъдието. Този трябва да му отнемат титлата доктор, защото докторът се заклева да спасява човешки живот, а не да го отнема. Не може да се сравнява кражбата с умишлено убийство. Кражбата може да бъде изработена и да бъде върнато имуществото, но при убийството, човешкия живот не може да бъде върнат.
3
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се очакваше.Все пак е наше момче мче, герберасче.