Джок Полфрийман остава на свобода окончателно

ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
45
Джок Полфрийман остава на свобода окончателно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


ВКС остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС, по което е постановено определение за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Така австралиецът остава на свобода. 

Още по темата

Тричленният състав на ВКС прекратява производството по делото. Определението не подлежи на обжалване.

В мотивите си съдебният състав посочва, че искането за възобновяване на делото, с което ВКС е сезиран, налага да се извърши преценка за допустимост.

На обсъждане стои първо въпросът подлежи ли влезлият в сила съдебен акт, постановен в производството за условно предсрочно освобождаване, на контрол по реда на възобновяването. В определението пише, че в приложното поле на производството, предвидено като „извънреден способ“ за контрол, попадат влезлите в сила присъди и решения, както категория определения, отразени по съответни текстове от НПК или чрез препращане към посочените по чл. 341, ал. 1 НПК (и разпореждания). „Измежду отбелязаните няма определение по материята на условното предсрочно освобождаване – по чл. 440 НПК“, пишат върховните съдии, цитирани от "24 часа".

По отношение на параметрите на преценката за допустимост на искането за възобновяване на делото тричленният състав на ВКС посочва, че задължително следва да се премине през обсъждане на въпроса какъв е видът на акта, който съдът на въззивна инстанция е длъжен да постанови

.След подробен анализ в мотивите на определението на действащото законодателство върховните съдии стигат до заключението: „...няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено.“, казва съдът.

Полфрийман излезе от затвора през септември миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
срам и позор за bulgaristan
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ххТой сам си направи НПО,посъветван вероятно срещу пари или ходатайство,след това предствил документи от собственото си НПО за да се спаси от доизлежаване на наказанието си,непрекъснато се представя за комунист и колко мрази десните,а на момчето което почина,баща му също е ляв.Тоя беше и на един от протестите на Мая ли,на други ли,не си спомням точно,да вика срещу правителството.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До емиДа бе ти вярваш ли че тоя са го удряли 5-6 човека с павета в главата и са го ритали и той озвадил ножът и наръгал в гръб един от тях.След 1 удар с паве в главата ако въобще е в съзнание ще може само да лежи а не да тича с нож да настигне някакъв и да го наръга в гръб.Познатата тъжна история.Дори и клошар на социални помощи стига да е от чужбина е по-важен от българин който учи,работи и тн.
16
7
 
10
 
! Отговори
Корумп преди 3 години
Нормално за съда на Лозан Панов, Калпакчиев и сие.Те вярват само на финикийски знаци!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на съда. Така се прави. Малко кенгургско и си ок
14
11
 
12
 
! Отговори
еми преди 3 години
...нали показаха на видео че убитият заедно с 3-4 пияни агресивни приятели е бил надвесен и е нападал с ритници павета камъни кой к'вот има под ръка поваленият на земята Джок Полфрийман, той пък на свой ред вади ножка да се защити и намушква жертвата която е над него и го рита удря или квото там - в последствие тоя Джок лежи 11 ли 12години в затвор и се държи прилично и като за затворник проявява здрав разум и поведение еми убил е ама можеше той да е убития съдът е отсъдил правилно вярвам в съда
13
7
 
9
 
! Отговори
iadosan преди 3 години
Някой си мислеха. че ще го пуснем .и край ! ДА....ама НЕ !!! ДЖОК е борец !!! Направи в затвора някакъв клуб ли беше на затворниците....сега има идея да направи ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ !!!! ...и от РАЗ влиза в НС !
12
6
 
12
 
! Отговори
Дънди преди 3 години
Брюксел иска присъди и затвор за политици и министри, а те един австралийски коляч не могат да запрат.
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
клошар на социални помощи без 1 ден работа на животът си.много е лесно да се правиш на мъченик когато парите не са проблем.Към такъв човек мога да изпитвам единствено презрение и погнуса.
10
15
 
8
 
! Отговори
хх преди 3 години
Между другото, тоя не го харесвам, но с оглед убежденията си лежа сумати години в затвора, даже от там се бореше против фашизма, постоянно се появява с дрехи, които са против фашизма, тоест си държи на идеологията и вярата.А ние Левскарите, големите патриоти, фашисти, незнам си какво, приехме дарението на свинята.
9
13
 
8
 
! Отговори
One преди 3 години
Я да видим сега червените какви мъже са и този колко ще живее. И мъже ли са въобще.
8
9
 
13
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Многонеувацаемия съд взе ли в предвид причината поради която той се е укривал в България? Същото престъпление я Австралия като непълнолетен.
7
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този човек е опасен за обществото ,той е наръгал не един а няколко човека в Англия и след това в България и убийство,ако го пускат на свобода,поне да му забранят за 10 г. да посещава държавата ни,като общественоопасен социопат-психопат!
6
1
 
5
 
! Отговори
хммм преди 3 години
тоя много прилича на Клаус Майкълсън от оригиналс, само му вижте снимките в нета.
5
10
 
15
 
! Отговори
marquise преди 3 години
Върховният касационен съд показа, че бившият Главен прокурор не служи на закона, а на определени кръгове. Нещо повече, лъсна и неговата правна некомпетентност, за която не се изискват специални знания, а буквално, логическо и системстично тълкуване на правните норми. Очаквам този бивш магистрат да заподозре "дългата ръка" на вечният си опонент г- н Лозан Панов. От него се очакват и други гафове, но този път в друго амплоа, като Председател на КПКОНПИ.
4
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-сетне!
3
14
 
17
 
! Отговори
абориген с късмет преди 3 години
Кинтите вече са взети, няма ресто.
2
10
 
32
 
! Отговори
дада преди 3 години
човече имаш ли възможност махай се от България ...товане е правова държава ! макар да има закони съд прокуратура следствие полиция и всички органи на нормалнасържава тя не е такава
1
14
 
14
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Козяк и ба *** мата на и на армията ни и на съдебната система и на икономиката ни, само златото тече като река навън!