Следващата неделя ще са ясни присъдите по делото за EVN

Съдебното заседание продължи 14 часа снощи
21 юни 2020 07:45, Анисия Иванова
29
Следващата неделя ще са ясни присъдите по делото за EVN
Снимка: БГНЕС

След седмица ще са ясни присъдите по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество „EVN“. Това обяви съдията от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова след рекордното 14-часово съдебно заседание, което приключи снощи, съобщи БНР.

Шестима са подсъдимите за продажбата на акциите преди 9 години. Сред тях са министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и издателят на "Дневник" и "Капитал" бизнесменът Иво Прокопиев.

Без да конкретизира колко, прокуратурата поиска за всички подсъдими и да бъдат задържани под стража, за да не се укрият от правосъдието.

Още по темата

Денят започна с обяснения на част от подсъдимите - Иво Прокопиев и Трайчо Трайков бяха в съдебната зала в спецсъда, а Симеон Дянков - по Скайп от САЩ, които отрекоха да са извършили престъпление.

До обясненията се стигна след като съдия Вилислава Ангелова заличи трима свидетели на защитата и обяви края на съдебното следствие. Това стана въпреки, че страните по делото бяха договорили и следващата дата за заседание на 20 юли въпреки настояването им за разпит на заличените свидетели.

Последва 6-часова пледоария на двамата наблюдаващи прокурори - Наталия Станчева и Емил Петров, на финала, на която се стигна до искане за затвор и арест за шестимата подсъдими, без спецобвинителите да конкретизират колко точно години лишаване от свобода искат за всеки един от тях.

Те поискаха, освен наказание в средата на предвиденото в Наказателния кодекс, на подсъдимите да бъдат наложени глоби в различен размер, а бившият енергиен министър Трайчо Трайков да възстанови загубата за бюджета от неизгодно продадените на борсата акции от миноритарния пакет на държавата в електроразпределителното дружество „EVN“, като според държавното обвинение става дума за 21 милион лева.

Единственият, който коментира искането на прокуратурата и очакванията си към съда беше издателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев: „Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения - изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук нататък, е силна защита и справедлива съдебна присъда“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 3 години
EVN е поредното ощетяване на държавата от Прокопиев, който се препитава със сделки като тази.
27
0
 
0
 
! Отговори
Йово преди 3 години
Ще го хванат за буя Симеон Дянков, дори и да го осъдят. Човека си е в САЩ, каквото можел да откъсне от пицата откъснал а сега вие плащайте скъпия ток!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка новина, която носи опасност за стабилността на правителството и Светиня му, ше бъде последвана от увеличаване на "коронарните" бройки за деня и следвашите. "Данните" са в ръцете на същото това правителство, което може да ви каже, че днес са регистрирани и 3000 бройки. Възможност за преоверка на истинността? Не, никаква.Падането от власт след такова крадене е страшна работа. Току-така няма да го допуснат
25
0
 
2
 
! Отговори
про-кур-ор преди 3 години
Ако осъдят Трайчо, то ще е с условна. Въпросът е дали в такъв случай ще остане кмет?
24
0
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Следващата неделя присъди -"Другия път ако ви хванем ще ви дърпаме ушите"
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как точно очаквате Дянков да се върне от чужбина в България за да лежи в затвора, ако бъде осъден?С международна заповед за екстрадиция!
22
0
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Това не е "всяка сделка", а 1/3 от енергоразпределението на страната.Това е отговорност на цялото правителствоЕ тогава Т. Трайков и С. Дянков за какво са там, след като премиера трябва да чете цялата документация? Аз съм убеден, че и те не са я чели. Лесно се прехвърля отговорността, но не Борисов е инкасирал 21 милиона. Тук правите някакви еквалибристики и мислите, че хората ви вярват.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6-часова пледоария на двамата наблюдаващи прокурориДвамата са добра конкуренция на Фидел Кастро, 6 часа да слушаш обвиненията и аз да съм и аз няма да разбера за какво ме обвиняват
20
0
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
И как точно очаквате Дянков да се върне от чужбина в България за да лежи в затвора, ако бъде осъден?
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Девет години мотат делото, а присъдата ще бъде взета за една седмица.Бързо производство, бързо! Или ще ги съдим когато избягат или се поминат! Защитата има два часа да направи своята пледоария!
18
2
 
2
 
! Отговори
Лозанчо преди 3 години
ша ви дадем по 3 год.признавате се за виновни и стават ГОЛЯМО 0
17
0
 
3
 
! Отговори
Бързаци преди 3 години
Девет години мотат делото, а присъдата ще бъде взета за една седмица. май нямат намерение да изслушват защитата. Имам чувството, че гледам турски сериал. Само там набеденият с анонимен донос се тика веднага в ареста, прокурорът му чете обвинението, съдията изслушва проформа защитата и обявява присъдата, а презумпцията за невинност се доказва от затвора.
16
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Живеем около 25 000 дни на тази Земя, но за пари някои живи дяволи стават и нанасят неоправими щети - и на себе си, и на цялото общество...
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези са капка в морето на корупцията, но добра стъпка към заврения зет - бащата на корупцията
14
1
 
0
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Това не е "всяка сделка", а 1/3 от енергоразпределението на страната.Айде богове със здраве! Отивам да работя!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв коалиционен партньор бе джанъм? Тази продажба е станала преди 8 години, тогава не бяха ли само герб?
12
4
 
4
 
! Отговори
Трябва ли преди 3 години
да чакаме 9 години, за да се стигне до съд заради покупката на акции от частна банка на двойна по-висока от пазарната цена? При това става дума не за 20, а за 140 милиона.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли премиера за всяка сделка да чете хиляди страници!-------- Това не е "всяка сделка", а 1/3 от енергоразпределението на страната. Това е отговорност на цялото правителство. Решението за продажбата е спуснато от Премиера, Трайков не е тръгнал да продава на своя глава.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4 Домусчиев и той собственик на футболен клуб само, никога не е бил в криб като Прокопиев.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червени прасета против демокрацията - квик пореден.