Коронясаха "Темида Българска" за "Царицата на корупцията"

Символично от национална гражданска инициатива
36

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Символичен протест организира пред Съдебната палата Националната гражданска инициатива "Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава".

От НПО-то поставиха кукла, която са кръстили "Темида Българска" и са коронясали за "Царицата на корупцията".

Според инициативата съдебната власт в България дублира законодателната, а с правомощията, които има, я игнорира.

"Излизайки извън границите на изпълнителната, тя се е превърнала в най-влиятелната и на нея е подвластен целият обществен и политически живот. Решаването на делата е превърнато в инструмент за престъпно решаване на човешки съдби. Магистрати безнаказано лъжат в протоколите, определенията и решенията. Дела се гледат и решават от състави, на които не са разпределени. Решения се постановяват преди последното заседание по делото. Институции и юридически лица безконтролно печелят делата, чрез документи с невярно съдържание", посочват от организацията.

Според нейните представители съдии тълкуват законите, без да имат право на това, а в затворите лежат хора без да е доказана вината им.

От НПО-то критикуват и обстоятелството, че обезщетенията по загубени от България дела в ЕСПЧ се изплащат от данъкоплатеца, вместо от виновните за това магистрати.

"Нито един прокурор, нито един съдия не носи никаква отговорност за "грешките” си. Магистратите не понасят нито наказателна, нито финансова отговорност за решения, взети срещу подкупи, под натиск, за "покриване” на дела, нито пък се спира кариерното им развитие. Това е узаконяване на корупцията в съдебната система", посочвато още от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази кукла прекрасно олицетворява съдебната ни власт.
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е виновна Темида, виновни са прасетата от НС. В БГ няма граждански права има политически права и политически имунитет и търговия с политическа власт. Точно за туй хората предпочитат да идат да бършат *** в някоя друга държава и да мият чиния. няма българин който да си вдигне *** и да излезе на улицата за прасетата от НС. Радев да обявава президентска репyблика.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Темида е гръцка богиня на правосъдието, въплъщение на божествения ред, закон, нищо общо с българската правосъдна система, която е въплъщение на кривосъдието и корупцията.
5
1
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Е как за кого?За тоя,дето е най-отгоре.
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сте казали А,кажете и Б,защото власт и съдебна система са са се оплели като свински черва и разплитане няма.Всеки,който е неудобен на властта го удря бухалката Гешев,а съда довършва започнатото.С проформърси нещата не се оправят.Има и други начини.
3
3
 
6
 
! Отговори
Хелсински лапач преди 3 години
НПО за чАстно правосъдие.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мене лично най-корумпирани в България са хората в топли връзки с еврофондове, неправителствени организации и екранно време във водещи телевизии. Съдиите и прокурорите са на второ място, а почетното трето място е за катаджииите, кметовете и директорите по места. Специална награда за цялостен принос обаче не знам на кого да връчим, че там конкуренцията е много свирепа.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прилича на Мис *** от санданските села - любовницата на Ту лупа.