Спецпрокуратурата: В Пламен Узунов е имало преписка, не свързана със службата му

Огледите на иззетите веществени доказателства продължават
13 юли 2020 18:26, Красимир Ангелов
75
Спецпрокуратурата: В Пламен Узунов е имало преписка, не свързана със службата му
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Специализираната прокуратура публикува нови данни относно съветника на президента Румен Радев - Пламен Узунов.

При претърсване в кабинет, ползван от обвиняемия П.У., извършено на 09.07.2020 г., след предварително разрешение на съдия при Специализиран наказателен съд, са иззети множество книжа и документи, свързани с дейността на законодателната, изпълнителната и съдебната власт – Народно събрание, Министерство на вътрешните работи, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Прокуратура на Република България и др.

Още по темата
Специализирана прокуратура започна оглед на иззетите веществени доказателства, при който се установи, че в кабинета си в Администрация на президента, П.У. е съхранявал материали, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения. Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външно търговски договора, съобщават от специализираната прокуратура.

Един от тях е предмет на разследване по досъдебно производство на Специализирана прокуратура, образувано за престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК (престъпно сдружение) и по чл. 219, ал. 3 от НК (умишлена безстопанственост). В процес на установяване е отношението на П.У. към предмета на разследване по досъдебното производство, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитирани от Bulgaria ON AIR.

В същия кабинет е намерено и иззето копие на цялата преписка по искане на главния прокурор на Република България до Народното събрание от 2017 г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол Тр. Генов за извършени от него престъпления по чл. 277 а, ал. 4, във връзка с чл. 20, ал. 3, във връзка с ал. 1 и по чл. 167, ал. 3, във връзка с чл. 26, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК.

Сред иззетата документация са и копия от разпити пред съдия на свидетели, вкл. такива с тайна самоличност. Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият П.У. е получил копие от преписката, адресирана единствено до Народното събрание, при положение, че като секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, не е разполагал с подобни правомощия.

Иззети са също така тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание, дали същите представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.

Огледите на иззетите веществени доказателства продължават, като българската общественост ще бъде информирана допълнително за установеното, отчитат от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Да пази Гешев искаш да кажеш, Бойко не е обвиняван за това а за това че не е премахнал охраната на Доган. Така се наложи и президента да върши мръсната работа да премахне охраната на Доган.А президента ни е ангажиран човек, няма толкова свободно време като Борисов да се занимава с такива работи.
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18 В първия разпит на Узунов, за класифицираните документи, той пред разследващите е заявил че му ги е дал президента.. .После схванал колко се е у....ал, се отрекъл от показанията и казал че ги намерил в сейфа без да обясни как са попаднали там! ХАХАХАХруски агенти ска...пани
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак глупости за миcирките. Като е толкова виновен да го осъдят, ама Гешефта до сега eдно дело не е спечелил
26
13
 
12
 
! Отговори
eve1 преди 3 години
Мачкай Гешев!Мафията е триглава:Божков,Радев,Нинова но ти си смел прокурор и ще и одрежеш и трите глави!
25
6
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Мачкай Гешефтура мачкай!
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A пачките и кюлчетата злато в шкафчето на Тулупа , свързани ли са с работата му
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата да си събира чукалата, с цялата осемдесет хилядна банда рушветчийстващи малоymници, престъпници и побойници.
22
6
 
1
 
! Отговори
Ало прокуратурата, преди 3 години
Сакън, недейте да обвинявате повече Пацо Хитлера. Че пак ще ядосате Румбата. А той като се ядоса става много страшен. Мокри вестници къса одма.
21
3
 
10
 
! Отговори
ало прокуратурата? преди 3 години
Хубаво че ни информират, ама по-добре да ни информира следващия Главен прокурор, а този да си взима каскета и да се маха.
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската мафия Решетников- радев и убиеца ЧЕРЕП.. . Мутренската к...ва Мая и крадлата- приватизатор Нинова, каолиновия престъпник прокопиеВ и фалиралия банка ( КТБ) Ц. василев. Те това е МОРДАТА НА ПРАТИЕСТА!ВИ МАААТА РУСКА ДА ..ЕМ
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По време на военната си служба Румен Радев имал прякор - Румен Бавния. "Т.е той още не е разбрал че го ползват на "на тъмно". Бавния защото "бавно вдява" ":)))))Та Румен Бавния май го гони страха вече. Не на страха Румба.
18
1
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Това че на някой работодател служителя се занимава с престъпление не прави работодателя виновен за това че го е наел на работа .А срещу Радев няма обвинение нито връзка.Поне от това което прочетох по горе не виждам такава .
17
10
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Някой съмнява ли се още, че и Румен Фатмаков Бобоков Хвърчилков - Доганов не е знаел за въпросните закононарушения!?
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОГАН.БГ метнаха ви авторитетни истински западни медии! Справка вестник политико!Няма спасение за вашия кръстник!Обречени сте да бъдете призряни от цял народ, и чак роднините ви ще ги е срам от вас!Как спите вечер, знаейки че професията ви е призвание да служите на народа, а вие служите на мафията и на чужди интереси за пари. Целувате ли децата си вечер с устата с която по цял ден лъжете за пари. Чака ви родово проклятие и внуците на вашите внуци ще плащат!!!
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокуратурата активирана да пази Бойко, да доказва, че атаките и са оправдани.Никой вече не вярва на Гешев.
14
3
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Гешефф рови кат...глиган,на посоки,белким изкочи някой стар жълъд,да го...схруска.
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 7/8 ТВ отразява целия протест. Вчера интерюираха една гримьорка в киното...хората са дъното на отчаянието, насълзиха й се очите, ще емигрира в САЩ. Мислите ли, че някой й е платил да отиде на протеста.
12
8
 
8
 
! Отговори
Вай вай преди 3 години
Ето ,защо Румен Манекена рипа като ощипан!
11
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черепа разбра, че само с СМС'и няма да свали "хунтата", а пари има бол и метежници колкото искаш от футболните агитки !Нали и Радев му налапа пурата за това !Само наивниците ходят от Президентството до Орлов мост и обратно, като гламави
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората са гладни и озверели.