Правораздаването минава онлайн, делата – дистанционно

С промени в ГПК и досъдебното производство става по-гъвкаво
16
Правораздаването минава онлайн,  делата – дистанционно
Снимка: БГНЕС

Граждански, административни и наказателни дела да могат да се гледат онлайн и видеоконферентни връзки да могат да се използват за разпит на свидетели, изслушване на страна по процеса и вещи лица. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), предложени от правителството.

Целта на корекциите е да се създаде нормативна уредба за използването на видеоконференцията в гражданския и административния процес, както и разширяването на възможностите за използване на видеоконференцията в наказателния процес.

В момента съдебните производства по граждански дела и административни дела обичайно се извършват в съдебните зали, като всички участници присъстват лично физически.

С приетите поправки от НС става възможно онлайн провеждането на действия по разследвания и процеси, при които участниците в тях се намират на различни места на територията на страната или извън нея.

Това ще направи по-гъвкави досъдебното производство и съда при провеждането на наказателния процес.

С новите текстове ще може да се осъществяват дистанционно устен превод и събиране на доказателства в гражданските съдопроизводства. Видеоконференция ще може да се ползва и при разглеждане на предложенията или молбите на осъдени за предсрочно освобождаване, посочват от правителствената пресслужба.

Онлайн връзките могат да се превърнат в ефективно средство за събиране на доказателства, ще допринесат за модернизиране на съдебната система и подобряване на нейната достъпност.

Новите технологии и процесуалната икономия ще доближат съдебния процес у нас към правилата, използвани в другите държави-членки на Европейския съюз, мотивират се от правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
направо преди 3 години
да карат по системата на ТОТОТО
10
0
 
0
 
! Отговори
събитията днес преди 3 години
ОБОБЩЕНИЕ: диво доупоскване на каквото е останало до края на мандата (вкл. достъп до данни от западняците от летището - GDPR) в полза на чужди интереси + ББ президент (мама Меркел вариянт), ако не Карибите за 10 год. и 1 ден с няколко чекмеджета да изтече давност и завръщане в Европа да харчи пари безнаказано (Херо вариянт) = страхотен Холивудски сценарий
9
0
 
0
 
! Отговори
Silence преди 3 години
1. Харесвам 1, но не ми дават да гласувам.2. В момента порталите на СГС и СРС се ползват за дезинформация на заинтересованите граждани. Аудио-протоколът, кой то уж беше въведен и продължава да е задължителен за всяко заседание, не се прави. Сега как ще се скатавате и лъжете, като и ние ще записваме?
8
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Влизането на престъпниците в затвора да не стане и то само онлайн?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Системата манипулирана според Гешев , или истинските шашми които се правят. Защото според одита който направиха на системата тя не може да се манипулира както каза Гешев /по точното както излъга / но маже да се манипулира от вътре от хора които са оторизирани , и то само на място а не дистанционно.
6
1
 
7
 
! Отговори
Петьо Еврото преди 3 години
А рушветите как ще се превеждат онлайн, споменато ли е в новия законопроект?
5
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Интересно. Ще позволят ли най-после на Цветан Василев да каже едни неща пред съдия? Че може да им се наложи и да ги проверяват после.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Правораздаването минава онлайн, делата дистанционно"Това е стъпка на властта към отказ от правораздаване---
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиони хвърлени за система за разпределение на делата и въпреки това е манипулирана. Сега онлайн пак ще се изкрадат едни милиони за система. Кое ще е следващото което ще измислят за да крадат още?
2
1
 
7
 
! Отговори
Виц преди 3 години
Ей сега вече ще осъдят Черепа по компютъра и ще върне откраднатите милиарди!Хаха!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и Цецо Крадецо и Черепухин искат да дадат показания онлайн, но Г не дава.