КС решава може ли редови прокурор да разследва главния

Съдиите се произнасят и по текстове от Закона за здравето
66
КС решава може ли редови прокурор да разследва главния
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конституционният съд ще обяви - може ли всеки прокурор да разследва главния. С това питане съдът беше сезиран в края на миналата година от Министерския съвет.  Съдиите ще се произнесат и по искането на  президента за обявяване за  противоконституционни на част от текстовете в Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка, съобщи БНР.

Заради  доклада на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор, правителството реши да попита Конституционния съд може ли редови прокурор да разследва Обвинител номер едно и при сегадействащата конституционна уредба. Текстът, чийто тълкуване се иска е "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" и в този смисъл възможно ли подчинен на главния прокурор да го разследва независимо. Предварителните очаквания са Конституционният съд да каже, че главният прокурор не може да дава конкретни указания по дела, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, тоест редови прокурор може да разследва главния.

Второто ключово решение на Конституционния съд е по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от  Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка.

Според държавния глава, обявяването й от Министерския съвет, а не от парламента е в противоречие с Основния закон, а въведените формалните критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционалното ограничават остовните им права. Според неофициална информация конституционните съдии не споделят възраженията на президента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
27 Колко си далеч от истината, Радев е поставен там, да улесни взема ето на власта от БСП.И то с репресии и протести, защото на избори винаги губят.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДедоТака е! Ние плащаме данъците, ние имаме земя, ни трябва да решаваме! Не разни малоимотни плужаци! Бил учил право ... аз като съм учил бамкерство, мога ли да определям какво става с банките в странта, а?
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КС да реши, щом главния прокурора може да се разследва, да се разследва и президента, и то за държавна измяна.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стига беА трябва, да може д аказва прокурора ид а назначава съдии!НЕ МОЖЕ някакви малки прокурорчета, да ми разследват главният! Има си ред и йерархия! Ако искаш да разследваш, изчакай, докато ти се отдаде шанс да заемеш този пост и разследвай тогава!Иначе, всеки ще прави сечено на главния и ще му иска позицията!!!
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калечко пак ли ти ве тррол ***, я кажи пак за черното море дето било натовско пък не си и чувал за конвенцията от Монтрьо. Хората дори със средно образование правят разлика между съд и прокуратура. Гражданско правобне си чувал какво е бали калечко.Хората виждат какво е Гешев и за това протестират.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Не одобрявам това, което стана с Божков, заради назина по който стана, но ако си мислиш, че като му блокираш "някоя сметка", си му отрязал достъпа до пари, жестоко се лъжеш.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 34А ако закона е така направен, че да обслужва 5 човека в странта и утре го променят, да има публичен разстрел за вски, коойто смее да иска промяната му? Сигурно пак ще пишеш тука аааа?
32
7
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
КС е в правото си да решава такива казуси, както и ВСС, а не тълпата на улицата под вдигнатия юмрук на Румбата ... В една правова държава, членка на ЕС и НАТО, законите и конституцията трябва да се спазват, а тези които призовават към произвол, анархия и улична демокрация рушащи устоите на демократичната държава, трябва да попаднат под ударите на Закона ... !!!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми не е точно така,блокирали са всички сметки на Божков и му взеха колекцията(която си е българска собственост,къде е сега).Как да им плати,ако са му блокирали сметките? И преследват всеки,който е помагал на Божков,Бобокови са го извозили със самолета,арестуваха и всички хора на Божков във България.Не знам каква игра играят.
30
1
 
6
 
! Отговори
стига бе преди 3 години
До истТотално не познаване на елементарни неща от съдебната ни система.Съдиите не са разследващ орган, че да разследват други съдии.Разследващият орган е прокуратурата. Тя трябва да събере доказателства, да ги вкара в съда и там да издържат. Прокурорът, пък бил той и гл. прокурор не може да казва КОЙ е виновен, това го решава съда на база доказателства събрани от прокуратурата.Има презумпция за невинност, която Гешев нарушава. Пускането на информация от СРС също е закононарушение.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божков е приближен на тиквата, 10 години не го барна, пури му подарявал, заедно по събития са били. Затова и каскета го пусна да избяга, сега не може да му направи нищо освен разни партенки да пуска които не биха издържали в никой съд и пак за да обслужва боко.
28
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГешев е наследник на славен род на македонски революционери от днешна северна Гърция,македонските българи са най-големите патриоти.Гешев е юрист.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го махат тоя и без това процедурата с конкурс за избиране не беше спазена. Нека дойде някой който да рзследва калинковците, че абсурдите им станаха много.
26
12
 
3
 
! Отговори
защото преди 3 години
Радев е фигурант, човек на Божков и трябва да го изринат от Дондуков. Жена му не е нито първа нито дама.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПрестанете да се заяждате с Радев,вие първи започнахте да се заяждате с него и да преследвате семейството му!Ако не бяхте започнали този конфликт с Радев,сега нямаше има конфликти!
24
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще видим Радев в ареста
23
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде Гешев, повдигай обвинение на резидента
22
5
 
2
 
! Отговори
Демокрация преди 3 години
Като махнем олигарха на ВСС ще му се стъжни. Ще им изтече мандата и после ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ КАТО ОБИКНОВЕНИ ХОРА ДО ДУПКА И БЕЗ ПРОШКА за корупцията и решенията си.
21
5
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Плашиш ли? И твойта ще свърши. След някой друг месец. Няма да има вече 20 лв. За 50 коментара. Капиш
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия с техните циркове не спряха,нужно всички над 35 г.да бъдат уволнени