КС решава може ли редови прокурор да разследва главния

Съдиите се произнасят и по текстове от Закона за здравето
66
КС решава може ли редови прокурор да разследва главния
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конституционният съд ще обяви - може ли всеки прокурор да разследва главния. С това питане съдът беше сезиран в края на миналата година от Министерския съвет.  Съдиите ще се произнесат и по искането на  президента за обявяване за  противоконституционни на част от текстовете в Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка, съобщи БНР.

Заради  доклада на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор, правителството реши да попита Конституционния съд може ли редови прокурор да разследва Обвинител номер едно и при сегадействащата конституционна уредба. Текстът, чийто тълкуване се иска е "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" и в този смисъл възможно ли подчинен на главния прокурор да го разследва независимо. Предварителните очаквания са Конституционният съд да каже, че главният прокурор не може да дава конкретни указания по дела, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, тоест редови прокурор може да разследва главния.

Второто ключово решение на Конституционния съд е по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от  Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка.

Според държавния глава, обявяването й от Министерския съвет, а не от парламента е в противоречие с Основния закон, а въведените формалните критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционалното ограничават остовните им права. Според неофициална информация конституционните съдии не споделят възраженията на президента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Ахаам..значи, когато саниташ една панрлка, тя става сграда оъ клас А.И това има общо с реформиране на икономиката, адаптирането и към новото нотмално в условия на пандемия, развиване на изостаналите райони каъо северозападния, например?Защото...опита със санирането към момента е, че гербаджийските кметове решават кои фирми ще санират в града...и си поделят едни комисионни. А се санира с най нискокачествени материали. Но...щом казвате, че е по смислено да санираме...нека санираме.
18
5
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Много ти мели устата! Може да влезе в нея ковид19
17
5
 
8
 
! Отговори
ист преди 3 години
логикаАко редови прокурори могат да разследват главен прокурор, следва че редови съдии могат за разследват двамата големи в съдебната система, редови прокурори и редови съдии могат да разследват съдии от КС. И ще започне едно взаимно разследване от разследвани следователи. Някой объркан иска да обърка съдебната система.
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха! Та Братиню Борето е шеф на конституционния съд! Нима си мислите, че няма да отсъди в полза на Братинюто Боци? Всички в тази територия Беге са се оплели като паяжина!
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
имаше питане за президента а отговор кога
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма право да разследва юриста от великия гешов род, син на старшина милиционер, самият той завършил пуца за милиционери с отличие. Човекът за който не трябва да има разделение на властите. Хвала на такива способни българи.
13
2
 
6
 
! Отговори
Борето КС преди 3 години
Тежко ще е решението. Поне 2 години ша се заседава
12
3
 
6
 
! Отговори
Митьо преди 3 години
Тези съдии от коя партия са там. Че то Борето, братиньо не е ли шеф на този съд?
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма забравя навремето само Иван Костов се произнасяше срещу подредбата в прокуратурата.Имаше някакво интервю през 2005 мисля и каза,че след 15 г проблемът ще е вече належащ ,но тогава той няма да е в политиката.Позна.
10
2
 
15
 
! Отговори
Хехе преди 3 години
В тази територия важи ли това нещо Конституция? За един приятел със сараи питам. Дето разпределя порциите....
9
7
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Колкото повече енергийно подобрени сгради имаме, т.е. клас А и Б, толкова по-малко вредни емисии плащаме, това е смисълът на санирането.
8
9
 
14
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Какъв съд каква конституция. Съдниците са в Росенец и хотел Берлин. Те решават. Те и управляват. Ние си ги избрахме.
7
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а за държавната измяна на фигуранта няма ли да се произнесат
6
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, гербаджийско/гешевите ***...на цял работен ден ли сте във форума или сте на 3 смени по 8 часа?Не че ми пука..но от интерес питам.
5
12
 
12
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Абе, пич, какви инвесъиции очакваш от тези?Европа даде милиарди за възстановяване на икокомиката, преструктуриране и реформи т.н. великия експерт Томито Дончев каза, че ще ги дадат за саниране.Какво очакваш от такива тикви?
4
3
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
За какво да го разследва,нещата са кристално ясни.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наще политици с какви глупости се занимават.. вместо да ходят да търсят инвестиции..
2
5
 
11
 
! Отговори
Шенол преди 3 години
Е то се знае. Нали конституционни съд пак КОЙ го е редил
1
7
 
23
 
! Отговори
КС нищо не решава преди 3 години
Само Доган и Пеевски могат да разследват главния прокурор. Това е по тайната конституция