ВАП възложи проверка за язовирите Жребчево и Копринка

Ще се разследва дали има неправомерно използване на водите им
3 сеп 2020 17:30, Анисия Иванова
13
ВАП възложи проверка за язовирите Жребчево и Копринка
Снимка: БГНЕС

Върховна административна прокуратура (ВАП) възлага проверка за управлението и контрола на водовземане и ползване на водите от язовирите Жребчево и Копринка на министъра на околната среда и водите.

Във ВАП е образувана преписка по сигнал от Българска федерация по риболовни спортове и граждани на Община Нова Загора, съобщиха от прокуратурата.

В сигнала се излагат проблеми, свързани с намаляване на нивото на водите в язовир Жребчево поради системното му и неправомерно източване за частни цели, и за липса на разходомерни устройства на входа и на изхода на язовира, въпреки дадени такива предписания на МОСВ.

Сочи се и че са отпускани количества вода от язовир Копринка за напояване по направление Стара Загора, но същите не са били оползотворени по предназначение, а за други цели.

Проверката, която МОСВ предстои да извърши, следва да изясни всички въпроси относно данните в сигнала, свързани с управлението и контрола на водовземане и ползване на води от посочените язовири Жребчево и Копринка, наличието на незаконни действия в тази връзка, както и реализация на административна и административно наказателна отговорност при установяване на данни за това.

Констатациите на МОСВ, данните за допуснати нарушения на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции, следва да бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във ВАП в най-кратък срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблем е не само че го източват, а че става безконтролно- умишлено не инсталират "водомери" и никой не плаща за ползваната вода
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква изненада , направо не вярвам - това са набързо скалъпени компромати срещу вец-овете
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 4Вецовете не са главния виновник. Ако си вали както трябва вода ще има за всички.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вецовете
9
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Който разбира да чете!Това е причината! Умрялото куче дето смърди е в МОСВ!Тези експерти елиминират главен водоползвател от сметката и дават възможност да се държи по-малък обем вода в язовирите "Копринка" и Жребчево" и когато няма приток от снеготопене и дъждове става това, което става: точат вода през ВЕЦ-овете и после всичко е наред и виновни няма!Указания яз. Жребчево.pdf - МОСВmoew.government.bg tiny Water Metodika
8
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Петър Курумбашев за 7.5млн евро купил ВЕЦ"Жребчево"през 2014г.? Откъде се е сдобил с тези пари внука на бедния сливенски доктор!Този ВЕЦ е "горещ картоф"! Не е интересно защо и за колко го е продал напролет на "МИНСТРОЙ ХОЛДИНГ" и "ЕнерджиМТ"!Информация от"Капитал"
7
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Не се заблуждавай! Това не е в правомощията на казанлъшкия кмет - колкото и да не ти е приятна жената!
6
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Има ли информация кой е собственик на ВЕЦ"Копринка" и колко ток е произвел ВЕЦ-а тази година? Защото когато работи дърпа по 25 кубични метра вода за секунда!Като знаем колко ток е произвел ВЕЦ"Копринка" ще знаем колко е печалбата на водния терорист!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Копринка беше на 60% пълен и гербавата кметица на Казанлък си удари подписа да го източат до 30%, понеже се очаквали невиждани дъждове, потоп и второ пришествие.Изпуснаха го язовира, сега е на 20% от максималния му обем. Това за около месец. През тоя месец до сега - нито капак дъжд. Толкова празен съм го виждал само на снимки от соца, когато са изграждали стената. Медувременно три от четирите реки, които го пълнят - пресъхнаха.Маа ви нaглa герберска!
4
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ПродължениеСъвсем друга бира е далаверата с частните ВЕЦ-ове, на които се дава да точат водата от полупразните язовири за щяло и нещяло! Да оставиш половин Тракия - без вода за пиене от "Жребчево"! Водонапорните кули до всяко село и градче на изток от Стара Загора получават вода от "Жребчево"! Трепането му е късно на тоя дето го е направил!Водата на Стара Загора е от "Копринка", бивш"Георги Димитров", ако и там са я омазали - това си е теротистичен акт! Да те гръмнат с бомба е поне по-бързо!
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сега знам резултата! " Всичко е наред и не са открити нарушения! За всичко е виновно времето,че не вали!"
2
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Голямата простотия стана през 2005 година по времето на Емел Етем, когато след страхотен дъжд в Ихтиманско преля язовир"Тополница" - дотогава язовирите се държаха пълни до преливника за поливане! Оказа се, че главните изпускатели на язовира са повредени! Язовира преля и не само преля и отнесе прасетата на Гелеменово в Пазарджик! Проби дигите на Марица и наводни селата Три водици и Градина! Пловдив беше на косъм! Оттогава държат язовирите на 50% и чакат пролетно снеготопене! А сняг няма!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после и не само хора трябва да се направи инспекция на всички язовири.Суша е, много хора нямат вода, нека да има наказани за всички, които взимат пари, а не си вършат работата.