Прекратиха делото срещу Асена Стоименова

Според съда са налице сериозни процесуални нарушения
Обновена: 14 сеп 2020 16:20 | 14 сеп 2020 16:20, Веселина Йорданова
28
Прекратиха делото срещу Асена Стоименова
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова.

Предложението за освобождаването й от наказателна отговорност и санкциониране с глоба заради нейни интервюта по време на извънредното положение беше върнато на прокуратурата.

Още по темата
Причината - сериозни процесуални нарушения.

В интервютата, които са от 7-и април, Стоименова предупреждава за опасност от недостиг на лекарствата заради презапасяване като реакция на коронавирусната криза.

С тези думи, твърди прокуратурата, тя е създавала тревога у гражданите. Според съда обаче, не става ясно с които точно свои думи Асена Стоименова е притеснила хората, затова държавното обвинение ще трябва да ги конкретизира, предаде БНР.

Пред журналистите шефката на Българския фармацевтичен съюз беше категорична, че делото срещу нея е политическо. На въпрос откога идва атаката, отговори:

"В последните години много известен въпрос - кой? Не е важно кой е и кой стои зад всичко това, а защо системата го допуска. И всеки трябва да бъде важен за тази система и никой, който и да е той, не може да я използва по този начин. Имам предвид системата до момента на тази сграда. Имам предвид прокуратурата".

За случая "Асена Стоименова" вече е сезиран и съдът в Страсбург.

Държавното обвинение се възползва от рядко прилагания текст от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

На Стоименова беше определена парична гаранция от 20 000 лева, която Софийският районен съд отмени с мотив, че е прекомерно тежка и заради общественото и семейното ѝ положение и липсата на опасност да извърши друго престъпление.

След няколкомесечно разследване с подобни мотиви Софийската районна прокуратура се отказа да търси наказателна отговорност на Стоименова, така че, ако бъде призната за виновна, най-много тя да бъде глобена.

Случаят доведе до протести пред аптеки в страната и до поредица от сигнали до европейските институции, в които от Фармацевтичния съюз изразяват тревогата си от образуване на дело заради експертно мнение. От Асоциацията на европейските журналисти пък нарекоха мракобесие повдигането на обвинение след изразена позиция в медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев е един изключително *** човек, с компетентност която е далеч под достатъчното да заема длъжността главен прокурор. Трагедията на държавата ни е, че елементарни и неквалифицирани хора се издигат на много високи държавни длъжности и вредят на обществото.
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали ще доживеем прокуратурата да се самосезира и да възбуди дело срещу каскета и себе си за престъпна безотговорност при набеждаване на граждани.
2
6
 
30
 
! Отговори
ГЕШТАПО преди 3 години
Фиаско след фиаско от мафията на каскета!!!Обвиниха жената, за изказване на експертно мнение, подкрепено с аргументи, повтаряни дори от самите управляващи!!!От друга страна един човек, кълнящ журналисти в ефир, заплашващ че ще се мре яко и няма да стигат черните чували, беше обявен за герой от диктатора.Ако не беше трагично щеше да е смешно!!!НЕ ОСТАВКА ТРИБУНАЛ за БОЙКО родоотстъпника и Гешев продажника!!!
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега кой ще плаща обезщетения бе, милиционери долни?Данъкоплатците ли?Оставка Каскет!